Ekonomi

Türkiye’de, gıda fiyatları 38 aydır aralıksız artıyor! Küreselde ise 2,5 yılın dibinde...

Dünya gıda fiyatları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye'de ise 38 aydır aralıksız artış devam ediyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)  verilerine göre, dünya gıda fiyatları ekim ayında Mart 2021 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. TÜİK'in bugün yayımladığı enflasyon verisi ise, Türkiye'deki gıda fiyatlarının 2020 Ağustos ayından bu yana aralıksız yükseldiğini ortaya koydu.

Dünya gıda fiyatları ekim ayında tahıl, şeker, bitkisel yağlar ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle 2021 Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Sözcü'nün haberine göre FAO tarafından derlenen, tahıllar, süt ürünleri, yağlı tohumlar, şeker ve et fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden dünya gıda fiyatları endeksi eylül ayındaki 121,3 seviyesinden ekim ayında 120,6 seviyesine geriledi.

Bu durumda endeks, bir önceki aya göre yüzde 0,5, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 10,9 gerilemiş oldu. Artan tek endeks ise süt ürünlerinde görüldü.

YAĞDA, TAHILDA, ETTE, ŞEKERDE FİYAT DÜŞTÜ

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1 düştü. Uluslararası buğday fiyatlarının ABD’deki güçlü arz nedeniyle yüzde 1,9 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 2, düştüğü kaydedildi.

Ekimdeki düşüşün ise esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandığı ifade edildi. Fakat gelecek seneye dair endişeler bu düşüşü sınırladı.

Et Fiyat Endeksi FAO söz konusu dönemde yüzde 0,6 geriledi.

Bitkisel Yağ Fiyat FAO Endeksi, mevsimsel olarak yüksek üretim ve gerileyen küresel ithalat talebi sebebiyle ekimde aylık bazda yüzde 0,7 geriledi.

Şeker Fiyat FAO Endeksi yüzde 2,2 düştü fakat geçen yılın aynı düzeyinin yüzde 46,6 üzerinde kaldı. Ekim ayındaki gerileme esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandı, fakat gelecek sene daha sıkı küresel arz görünümüne dair endişeler bu düşüşü sınırladı. 

EKİMDE SADECE SÜT ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTTI

Süt Ürünleri FAO Fiyat Endeksi ise zıt bir eğilimle ekim ayında yüzde 2,2 yükselerek 9 aylık düşüşe son verdi.

Dünya süt tozu fiyatları, hem uzak hem de yakın vadeli tedariklere ilişkin yükselen ithalat talebinin yanı sıra El Niño hava şartlarının Okyanusya’da yaklaşmakta olan süt üretimi üzerindeki etkisine dair bazı belirsizliklerin etkisiyle en fazla artışı gösteren kalem oldu.

TÜRKİYE’DE 38 AYDIR ARALIKSIZ ARTIYOR

Ayrıca küresel gıda fiyatları düşmeye sürerken Türkiye’de ise sürekli artış devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün yayımladığı 2023 Ekim ayı enflasyon verisi kapsamına göre, gıda enflasyonu senelik yüzde 72, aylık yüzde 3,20 olarak gerçekleşti.

Bu da, ülkedeki gıda fiyatlarının 2020 Ağustos ayından bu yana geçen 38 aydır aralıksız artması anlamına geliyor.

Öte yandan, TÜFE'deki artış serisi ekim itibarıyla 58. aya taşındı. Yani ülkede gıda fiyatlarının yanı sıra tüketici fiyatları da 58 aydır aralıksız artıyor.

IMEI 2024 kayıt ücreti belli oldu! Yurt dışı telefon kayıt ücreti ne kadar olacak?

İstanbullular dikkat! AKOM'dan uyarı İstanbul'da şiddetli fırtına bekleniyor