26 / 12 / 2024

Türkiye'de her yıl 10 bin havuz inşa ediliyor!

Türkiye'de her yıl 10 bin havuz inşa ediliyor!

Akıllı havuz robotu Robodeep'in üreticisi Şahin Aslandere, "Türkiye'deki havuz sayısı yaklaşık 420 bine ulaşmıştır. Türkiye'de her yıl 10 bin havuz inşa ediliyor. Sektörün yıllık cirosu da 900-950 milyon avroyu buluyor." dedi.




Akıllı havuz robotu Robodeep'in üreticisi Şahin Aslandere, "Türkiye'deki havuz sayısı yaklaşık 420 bine ulaşmıştır. Türkiye'de her yıl 10 bin havuz inşa ediliyor. Sektörün yıllık cirosu da 900-950 milyon avroyu buluyor." dedi.

Aslandere, 39. İstanbul Yapı Fuarı sonrasında, AA muhabirine, ürettikleri yerli havuz robotu hakkında bilgi verdi. 

Müstakil ev ve site projelerinin artışıyla Türkiye'deki havuz sayısının yaklaşık 420 bine ulaştığını aktaran Aslandere, "Havuzlar insanlara sosyalleşme, dinlenme, güneşlenme, eğlenme ve spor imkânı sunmaktadır. Bu bağlamda havuz kullanımı da günden güne yaygınlaşmaktadır. Türkiye'de her yıl 10 bin havuz inşa ediliyor. Sektörün yıllık cirosu da 900-950 milyon avroyu buluyor. Bu hacme yıllık bakım masrafları ve kimyasal giderleri de eklendiğinde 1,5 milyar avroluk bir sektör hacminden bahsettiğimizi düşünebiliriz." diye konuştu.

Aslandere, Avrupa ve ABD’de havuzların yüzde 60'ında havuz temizleme robotları kullanıldığını belirterek, "Maalesef Türkiye’de havuzların henüz sadece yüzde 2’sinde havuz robotu kullanılmaktadır. Bu da her yıl yaklaşık 2 bin havuz robotunun Türkiye piyasasına ithal edilmek suretiyle girişini sağlamaktadır. Biz Türkiye'nin ilk ve tek havuz robotu 'Robodeep' ile ulusal ve uluslararası pazardan pay almak niyetindeyiz." ifadelerini kullandı.  

Sektöre ilişkin sayısal verileri de paylaşan Aslandere, "Havuz robotu piyasası; Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve İsrailli üreticilerin toplam sektör hacminin yüzde 60’ını oluşturduğu bir piyasa olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada 400 milyon avroluk bir satış hacminden bahsedebiliriz. Türkiye pazarı, bu üreticilerin hedef market segmentasyonunda yüzde 1’lik bir paya sahip. Başka bir deyişle Türkiye de her yıl 2 bin havuz robotu satılıyor ve bunun yaklaşık değeri 4 milyon avro." bilgilerini verdi. 


- "Robodeep yerli mühendislik ve 'know-how' çalışmaları sonrası geliştirildi" 


Aslandere, robotun tercih edilme sebeplerine de değindi. Konut siteleri, otel gibi birçok yapıda bulunan havuzlarda ürünlerinin kullanıldığına dikkati çeken Aslandere, şunları kaydetti: 


"Yurt içi ve yurt dışı birçok marka projede cihazımız başarılı bir şekilde çalışıyor. Ayrıca iyonizerli havuz robotunu dünyada ilk biz ürettik. Dezenfeksiyon alanında ciddi bir güç sağlamış olduk. Robodeep, tamamı yerli mühendislik ve know-how çalışmaları sonrası geliştirildi. Bu bize geniş bir çalışma alanı ve rahatlığı sunmakta. En son geliştirdiğimiz yazılım algoritması ile her türlü havuz tipini tanıyabilen bir haritalandırma sistemine sahip bir robot ürettik. Üretim takımımızda su altı radar ve görüntüleme sistemlerinde uzman elektronik ve haberleşme mühendisleri, su ve havuz hijyenine yönelik kimya mühendisleri ve algoritma sistemlerine hakim yazılımcılar var." 

Aslandere, en son "KOSGEB Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı"ndan faydalandıklarını söyledi.

Şu an havuz altı yönlendirme ve algılama sistemlerine yönelik bir proje ile "TÜBİTAK 1507 Programı"na başvuru aşamasında olduklarını anlatan Aslandere, "Robot, saatte bin metrekare temizleme kapasitesiyle dünyanın en yüksek temizleme kapasiteli robotu. Şu an üzerinde çalıştığımız Ar-Ge projesi kapsamındaki havuz robotu modelimiz, müşterilerimizin cep telefonları aracılığıyla havuzlarının kimyasal, ısı, havuz güvenliği gibi değerlerini görebilecekleri, robotun daha efektif bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmak amaçlı mobil uygulamalar geliştirmekteyiz." bilgilerini de paylaştı.



AA





Geri Dön