Ekonomi

Türkiye'de ilk! O şehirde toplu ulaşım ücretsiz

Samsun'da toplu ulaşımda bir ilk yaşandı. Samsun Belediyesi, Türkiye'de ilk kere elektrikli otobüsleri devreye soktu. Araçlar TEKNOFEST'e yolcuları ücretsiz götürdü.Türkiye’de ilk olarak ultra hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli otobüsler bugün itibariyle toplu ulaşımda kullanılıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi kent içi toplu ulaşımda kullanılacak elektrikli otobüsler ile hizmet vermeye başlamış durumda. Türkiye’de ilk olarak ultra hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli otobüsler bugün itibariyle toplu ulaşımda kullanılıyor. 10 elektrikli otobüs, gün boyu Tekkeköy Tramvay Durağından vatandaşları Çarşamba Havalimanı’ndaki TEKNOFEST Karadeniz alanına ücretsiz taşıdı. 

Ultra Hızlı Şarj Özellikli Elektrikli Otobüs ve Şarj Sistemleri Sözleşmesi'ni geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla imzalandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği proje ile egzoz gazını ortadan kaldıran, çevre temizliğine büyük katkı sağlayan, yakıt tasarrufuyla da işletme maliyetini düşüren toplu ulaşım sistemine geçmektedir. 

Yanma ve patlamaya karşı gerekli standartlara sahip bataryaları var. 80 kilometre menzili bulunan otobüsler, karbon salımı ve gürültü kirliliğini de azaltacaktır. ASELSAN ve bir firma iş birliği ile geliştirilen Türk otomotiv sanayisinin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsleri Avenue EV artık yollardadır. Toplam 20 adet elektrikli otobüsün toplu taşıma sistemine dahil edilmesi planlanmakta. 

Efe Ay, elektrikli otobüslerin hizmet vermeye başlamasının çok güzel bir uygulama olduğunu söyleyip, “Günümüzde çoğu araç da fosil yakıt kullanıldığı için çevre kirliliği çok fazla olmakta. Egzozlardan çıkan dumanlar atmosferi çok fazla kirletmekte.. Otobüslerin elektrikli olması çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayacak. Çok güzel bir yatırım bence çok beğenmekteyim.. Temiz enerji tüketiyor elektrik olduğu için geri dönüştürülebilir bir enerjidir. Samsun’un bu kadar gelişmiş olduğunu ben biilmemekteydim çok hoşuma gitti. Bu otobüsler tüm Türkiye’de yaygınlaşırsa çok güzel omaktadır” dedi.

Elektrikli araçların giderek yaygınlaştığını ve böyle devam etmesi gerektiğinden bahseden Melih Bekir Oymagil, “Çağımızda artık elektrikli araçlar giderek yaygınlaşmaya devam etmektedir. Teknoloji buna doğru yönelmektedir. Elektrikli sistemler akıllı şehirlere uyumlu. Otobüslerin elektrikli olması hem daha çevreci hem de yeni sistemlere güncel bir şekilde ayak uydurabileceği için çok güzeldir. Elektrikli araçların toplu taşımada kullanılması çok güzel bir çalışmadır” sözlerine yer verdi. 

“ÇEVRE DOSTU OTOBÜSLER”
Ömer Faruk Özüyağlı, elektrikli otobüslerin çevre dostu yatırımlar olduğunu söyleyip“Dünyada fosil yakıt kullanımı git gide azalmaktadır. Elektrikli araçlara dünya dönmeye başlamıştır. Elektrikli otobüslerin faaliyete geçmesi çevre için gayet olumlu bir gelişmedir Geleceğe yatırım demektir” ifadelerine yer verdi.