28 / 04 / 2024

Türkiye'de kripto para yatırımları ne durumda?

Türkiye'de kripto para yatırımları ne durumda?

Türkiye genelinde kripto para yatırımları giderek artıyor. Bugün 50'in üzerinde coin alım satımı yapan borsa bulunuyor. Hedef ise 2022'de bu rakamın 100'e ulaşması. 



Türkiye'de geçmişi yaklaşık sekiz yıla ulaşan kripto piyasası hızla büyümeye devam ediyor. Para Dergisi'nden Esin Çetinel'in haberine göre; hacimler ve yatırımcı sayısı ise her yıl mislilerle yükseliyor. En son açıklanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kripto Para Araştırma Raporu'na göre, Türkiye'de bugün 2 milyon 400 binin üzerinde kripto para yatırımcısı varBuna göre sadece son bir senede kripto yatırımcı sayısı 11 kat arttı. Piyasanın tahmini büyüklüğü ise 900 milyon dolar seviyelerine ulaştı.

Tabii bu sadece Türkiye'ye özel bir durum değil. Dünyada da kripto paralara olan talepte muazzam bir artış var. Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara göre bugün dünya üzerinde 500 milyonun üzerinde yatırımcı parasını kripto paralara yatırıyor. Bu konuda başı ise Hindistan çekiyor. Hindistan'da son verilere göre kripto yatırımcı sayısı 100 milyonu geçti. Dünya çapında işlem hacmi ise toplamda 2.7 trilyon dolar seviyelerinde  olduğu tahmin ediliyor. Global araştırmalara göre 2.4 milyonluk yatırımcı sayısı ile Türkiye ise 19'uncu sırada bulunuyor. 

Borsalar da büyüyor

İşte tüm dünyada artan bu talep, kripto para borsalarını da harekete geçirdi. Özellikle son iki yıldır çok sayıda dünya çapında faaliyet gösteren kripto para borsası, Türkiye'de de ofis açıyor. Bu sayede Türk yatırımcılarının alım satımlarına Türkçe platformları üzerinden aracılık etme imkanını elde etti. Buna karşın yerli sermayeli kripto borsaları ise yurtiçindeki büyümenin yanı sıra gözünü yurtdışına dikti. Birçok kurum yurtdışında ofis açmak için çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da yurtdışı borsalarla ikili anlaşmalar yaparak network'lerini güçlendirmeye çalışıyorlar.

İşte bu hızlı büyüyen pazardan pay kapmak isteyen yerli ve yabancı sermayeli kripto para borsaları peş peşe yatırımlar yaparak müşteri memnuniyetini yükseltmek için kolları sıvadı. Öncelikle müşterilerine 7/24 bilgi akıși sağlayan kurumlar, aynı zamanda sorunu olan müşterilerine de anlık destek sağlamaya başladı. Birebir destek hizmetinin yanı sıra borsalar piyasalardaki gelişmelere dair bilgi akışını genellikle, kurumun sosyal medya he. sapları, web sitesi, mobil uygulama, e-posta hatta blog, Youtube kanalı, Telegram gibi kanallardan sağlamayı tercih ediyorlar.

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Bu arada başlangıçta 5-10 kripto paranın alım satımına aracılık yapan birçok firmanın ise artık müşterilerine yatırım alternatifi yaratma adına platforma aldığı coin sayısını 50'ler hatta bunun da üzerine taşıdığı görülüyor. Birçok kurumun 2022 hedefi ise bu sayıyı 100'e ulaştırmak.

FAN TOKEN TALEBİ PATLADI

Bu arada fan token'lara olan talepte de büyük patlama meydana geldi. Platformunda 60'dan fazla fan token bulunduran Socios Türkiye Direktörü Altuğ Öztürk'e göre bugün fan token piyasasının büyüklüğü 500 milyon doların üzerine ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda ise fan token arzlarındaki artışa bağlı olarak bu sayıların katlanarak artması bekleniyor. Şimdiden uyarmakta fayda var, bugünlerde birçok kripto para borsası yeni fan token arzı için çalışıyor.

Borsa yöneticilerine göre son yıllarda büyüme hızı gittikçe artan kripto para eko sistemi, önümüzdeki yıl da benzer büyümeyi yakalayacak. Tüm kurumlar da buna göre büyüme stratejilerini oluşturuyor. Bu hafta kısa sürede 2.4 milyon müşteri sayısına ulaşan kripto para piyasasını mercek altına alındı. Hangi kurum hangi kripto paralara yatırım imkanı sunuyor, alt limitleri ne, hangi kanallardan müşterilerine bilgi akışı sağlıyor.

 

BİTCİ GLOBALDE BÜYÜYECEK

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

2018 senesinde bu yana kripto para alım satım platformu olarak hizmet veren Bitci Teknoloji'nin üye sayısı 1 milyona yaklaştı. Geçen sene piyasaya sunulan Bitci Chain'in ana coin'i Bitcicoin başta olmak üzere şu anda Bitcicom üzerinden 25 farklı coin alabilmek mümkün. Bitcicoin ve Pundix alım satımları dışındaki coin'lerde sadece TL bazlı işlem, Bitcicoin ve Pundix'te, ise USDT ile işlem imkanı sağladıklarını açıklayan Bitci Teknoloji CEO'su Onur Altan Tan, “Burada da her kripto para için farklı minimum yatırım tutarları belirlenmiş durumda. Tabii önümüzdeki dönemde Bitcicom’a yeni coin'lerimiz de eklenecektir. Bunun için de global piyasalardaki hacimlere, popülerliğe, projenin devamlılığına, geliştirici ekibe, projelerin amaçlarına bakarak karar veriyoruz” diyor.

Son zamanlarda gerçekleştirdiği uluslararası iş birlikleri sonrası Bitcicom'da ayrıca fan token projeleri de yer almaya başladı. Bitci Chain ağı üzerinde çalışan tüm bu fan token projelerinin Türkiye'de yine sadece Bitcicom platformu üzerinde yer aldığını belirten Tan, önümüzdeki dönem projeleri hakkında şu açıklamalarda bulundu: 

"Bugün itibarıyla burada da toplam 25 fan token'ımız işlem görmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bir yandan Bitcicom’a yeni fan token projeleri kazandırırken bir yandan da uluslararası borsa açılımlarımızı sürdüreceğiz. Bugün, Bitcicoin'i, BigOne, Probit, Biconomy, XTcom ve Finexbox olmak üzere dünyada 5 farklı uluslararası borsada alıp satmak mümkün. Bu borsalarımızın birçoğunda fan token'larımız da işlem görüyor.

Bitci'nin küresel büyüme stratejisi dahilinde iki temel hedefimiz var. Bunlardan ilki, dünyada işlem hacmi olarak en üst sıralarda yer alan borsalarda Bitcicoin'in ve fan token'ların listelenmesini sağlamak. Bunun için çalışmalarımıza ve görüşmelerimize devam ediyoruz. Diğer hedefimiz ise, özellikle Breziya ve İspanya gibi, fan token projelerinde iş ortaklığına gittiğimiz ülkelerde yeni borsalar kurarak buralardaki yatırımcı ilgisini Bitci'ye yönlendirmek. Bunun için de şu anda gerekli şirket ve borsa kurulumlarını yapıyoruz. Tabii ki bu süreçler zaman alıyor... Latin Amerika ve Avrupa dışında Rusya, Körfez Bölgesi ve Orta Asya'da da önemli görüşmelerimiz var. Bitci olarak buralarda da çok güçlü bir şekilde var olacağız.”

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

BYBİT ÖZEL KAMPANYA DÜZENLEYECEK

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Bybit kullanıcılarına vadeli işlem çiftlerinde 60'in üzerinde coin'de işlem yapma imkanı tanıyor. Spot piyasanın henüz çok yeni olmasına karşın kullanıcıların talepleri nedeniyle spot varlıklar ve işlem çiftleri sayısının hızlı bir şekilde arttığını söyleyen Bybit Türkiye Operasyon Müdürü Celil Öztürk, “Spot piyasamızda 50 kripto varlık ile 52 ayrı işlem çiftinde kullanıcılarımız işlem yapabiliyorlar. Kullanıcılarımızın taleplerini ve piyasa dinamiklerini göz önünde bulundurarak varlık listelemesi yapıyoruz. Tabii burada çok dikkatli olduğumuzu söylemeliyiz. Bir varlığın günlük işlem hacmi, piyasa değeri, yatırımcılar tarafından benimsenme oranı, güvenli bir varlık olup olmaması gibi çok sayıda unsuru listeleme politikamız çerçevesinde göz önünde bulunduruyoruz. Seçimlerimizi buna göre yapıyoruz. Yakında Türk kripto topluluğunun ilgisini çekecek kripto varlıkları kullanıcılarımıza özel kampanyalar ve sürprizlerle listelemeye hazırlanıyoruz” diyor.

Bybit ayrıca kullanıcıları ile sürekli iletişim halinde. Bunun yanı sıra kullanıcıların yaşadıkları problemlerde destek birimleri kanalıyla 7/24 hizmet sağlıyor. Bunun dışında sosyal medya kanallarından da kullanıcıların sorunları yakından takip ediliyor. Platform ile Celil Öztürk önemli gelişmeleri kullanıcılara anlık olarak web sitesi, mobil uygulama, sosyal medya hesapları ve e-posta aracılığı ile ilettikleri bilgisini paylaşan Celil Öztürk, "Bu gelişmeler arasında platformumuzun teknik durumu, yeni listelemelerimiz, kampanyalarımız, piyasa ile ilgili haberler, gelişmeler olabiliyor. Bugün platformumuzda en düşük işlem tutarı işlem yapılan piyasaya ve varlığa göre değişiklik gösteriyor. Ancak kurum olarak kullanıcılarımızın maksimum düzeyde işlem yapabilmeleri için bu tutarı düşük tutmaya çalışıyoruz” diye konuşuyor.

ASCOİN

Alt Limit 1000 Dolar

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

A&S Yatırım Holding bünyesinde bulunan Ascoin ile kullacılarının kripto para alım satımına aracılık ediyor. A&S Yatırım Holding CEO'su Uğur Akkuş, Ascoin kanalıyla yatırımcılarına 20 coin ile iş imkanı sunduklarını söylüyor. Bu coin'leri seçerken, yazılım ağını teknolojisinin güvenilir olmasına bilinirliğine, arkasındaki şirk white paper'ının (bir çözümün, ürünün veya hizmetin teknik ozem lerini tanıtmak veya vurgulamak için yayımlanan bilgilendirici belg) sağlamlığına göre seçtiklerini söyleyen Akkuş, “Yurtdışındaki beş farklı borsa ile görüşüyoruz. Bilindik üç borsa ile de önümüzdeki sene yani 2022'nin ilk çeyreğinde aktif olmayı planlıyoruz. Aynı zamanda yakın vadede ekleyeceğimiz coin'ler de var. 2022'nin ilk çeyreğinde hedefimiz, listemize 20 yeni coin daha eklemek” diyor.

Ascoin kullanıcılarına kripto para piyasalarına ilişkin bilgi akışı sağlamıyor. Buna karşın kurumun White paper'ları var. O white paper'lara yatırımcıların web siteleri üzerinden  ulaşabildiğini söyleyen Akkuş, Ascoin'de işlem yapma şartları hakkında şunları söylüyor;  “Yatırımcılarımıza bilgi akışı sağlamıyoruz.  Onlar tamamen kendi araştırması, kendi insiyatifiyle alım yapıp satıyor. Hiçbir şekilde yatırımcılarımız yönlendirmiyoruz. Yatırımcı yönlendirmek yasak. Bizim borsamız VIP müşterilere hizmet verdiği için en düşük işlem tutarı 1000 dolar karşılığı TL'dir. 1000 doların altında işlem kabul etmiyoruz. Kurumumuzda şu anda 25 bin üyemiz var. İşlem hacmimiz ise eri 35 milyon TL civarında. Ancak yeni yatırımcı aldığımız için bu rakam önümüzdeki sene artacaktır.”

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

FELIXO 

HEDEF 100 COIN

Felixo platformundaki 22 farklı coin/token ile kullanıcılarına işlemi imkanı sunuyor. Firmanın öncelikli hedefleri arasında bu sayıyı yakın zamanda 50'ye, önümüzdeki yıl sonuna kadar da 100'e çıkarmak var. Felixo’da listelenecek olan coin'leri seçerken kullanıcıların uzun vadede zarar etmeyeceği, projesine ve geliştirici takımına inandıkları projelerden olanları seçtiklerini söyleyen Felixo Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Algan, coin seçimindeki diğer kriterlerine ilişkinse şu bilgiyi veriyor;

“Özellikle farklı piyasalarda işlem gören Coin'lere yer vermeye calışıyoruz. Günlük hacim bakımından dünyada ilk 100'de olan coin'lerin büyük bir bölümünün yakın bir tarihte Felixo'da listeleneceğini de özellikle belirtmek isteriz.
Coin'lerin tamamının kısa vadede yüksek riskli yatırımlar olduğunu herkes biliyor. Dolayısıyla Felixo olarak uzun vadede zarar vermeyecek olan yatırımlara odaklanmış durumdayız. Kısa vadede yüksek riskli bile olsa, belirli bir alanda teknolojik veya finansal anlamda katma değer sağlayacağına inandığımız uzun vadede gelişim gösterebilecek projeleri listelemeye devam edeceğiz. Burada kullanıcılarımıza tavsiyemiz her zaman uzun vadeye odaklanmaları gerektiğidir. 

Aynı zamanda yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli likidite sağlayıcıları ile de anlaşmalarımız bulunuyor. Dünyanın her yerinden kullanıcılar kolayca üye olarak mobil uygulama üzerinden işlem yapabiliyor. Yakın zamanda Türkiye'de beklenen regülasyon çalışmalarına altyapımızı hazırlıyoruz. Avrupa Birliği'nden lisans alma sürecimizi tamamlayarak yurt dışında ofis açmayı ve döviz ile işlem yapma olanağı en yakın zamanda sunmayı hedefliyoruz.”

Ascoin aynı zamanda kendi soğuk cüzdan yazılımlarını oluşturarak kullanıcılarının varlıklarını daha güvenli ortamda tutuyor. Bunun yanı sıra yatırımcılarına düşük komisyon oranları ile alım-satım imkanı sağladıklarının da altını çizen Sefer Algan, “Profesyonel ve uzman ekibimizle kullanıcı dostu bir sistem üzerinden hizmet verirken, piyasa dalgalanmalarına karşı alarm fonksiyonu ile yatırımcılarımızı güncel tutuyoruz” diyor.

Felixo yatırımcılarına web sayfası ile Felixo blog üzerinden önemli gündem ve kripto dünyası ile ilgili konular hakkında bilgiler aktarıyor. Bunun yanı sıra firma sosyal medya araçlarını da aktif kullanıyor. Tüm sosyal medya hesaplarından aktif bir şekilde yatırımcıları bilgilendiren içerikleri anlık paylaştıklarını açıklayan Algan, ayrıca yatırımcıların firmanın web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından istedikleri her an ulaşabildiğini ve hızlıca yanıt alabildiğini söylüyor.

BTCTURK 

EĞİTİM DE VERİYOR

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Bugün itibarıyla BtcTurk kullanıcıları, 35 farklı kripto parayı Türk Lirası, Bitcoin veya stabil kripto para Tether karşılığında 7/24 alıp satabiliyor. Bir kripto parayı alım satım işlemine açmadan önce BtcTurk kripto para projesini; projenin sunduğu çözüm, sağladığı fayda başta olmak üzere, projenin geliştirme ekibinin aktifliği, topluluğunun büyüklüğü, likiditesi, küresel piyasalardaki durumu gibi çeşitli kriterlerde detaylı olarak inceliyor. Kullanıcıları korumak amacıyla likiditesi düşük, yaygın olmayan riskli kripto paraları listelemeyi tercih etmediklerini söyleyen BtcTurk İçerik Üreticisi Onur Gözüpek, “Tüm BtcTurk kullanıcıları, kripto para varlıklarını, 7 gün 24 saat kesintisiz olarak kripto para cüzdanlarına veya diğer platformlara çekebiliyor. He kullanıcımızın varlıklarının ve verilerinin güvenliğine hassasiyetle yaklaşıyoruz. B yaklaşımımız doğrultusunda; uluslararası bağımsız bir kuruluş olan KPMG’ye kend mizi düzenli olarak kontrol ettirmeye başladık. KPMG, BtcTurk'ün kullanıcıları adına sakladığı en yüksek işlem hacmine sahip kripto varlıkların, BtcTurk'e ait cüzdanlarda karşılıklarının bulunduğunu düzenli olarak doğrulamaya başladı” diyor.

BtcTurk kripto para kullanıcılarına yazılı, görsel ve işitsel Türkçe içerikler hazırlıyor. Firma Youtube kanalı, sosyal medya hesapları, Bilgi Platformu adını verdiği içerik kütüphanesi aracılığıyla kullanıcılarına Bitcoin ve kripto paralar hakkında bilgiler vermenin yanı sıra, eğiten, bilgilendiren ve hatta eğlendiren içerikler de sunuyor. Kullanıcılara, banka hesapları kanalıyla 10 TL yatırarak Bitcoin alma imkânı sağladıkları bilgisini de paylaşan Onur Gözüpek, konuşmasını şöyle sürdürüyor; “Bitcoin haricinde diğer kripto paralari da alıp satmak isteyen kullanıcılarımız profesyonel kullanıcılar için geliştirdiğimiz BtcTurk | PRO platformumuzu kullanarak Türk Lirası'nın yanı sıra Bitcoin ve Tether karşılığında toplam 93 işlem çiftiyle kripto para alıp satabiliyor.

Kasım ayı itibarıyla BtcTurk’te, 4 milyondan fazla kullanıcı alım satım işlemi yapıyor. Kullanıcılarımız 24 saat içerisinde ortalama 5 milyar Türk Lirası civarında alım satım gerçekleştiriyor. İşlem hacmimiz ise geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık 10 kat artmış durumda.”

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Altuğ Öztürk/Socios Türkiye Direktörü:

60'ı aşkın fan token var

Dünyanın en büyük taraftar etkileşim platformu olan Socioscom uygulamamız ve Chiliz Fan Token işlem Platformumuzda 60'tan fazla partnerimizin Fan Token'ları işlem görüyor. Platformlarımızda sadece kendi iş birliklerimiz ile yarattığımız Fan Token'lar var. Socioscom ekosisteminde ise şu anda 60'dan fazla Fan Token bulunuyor. Bu token'larımız ayrıca dünyanın önde gelen borsalarında da listeleniyor. Örneğin PSG Fan Token'ı 13 farklı borsada listeleniyor. Türkiye'de Paribu, dünya genelinde Binance, Huobi, OKEx, FTX, Gate.io ve Upbit gibi global borsalarda da listelenen Fan Token'larımız var. Global  şu anda 60'dan fazla Fan Token bulunuyor. Bu token'larımız ayrıca dünyanın önde gelen borsalarında da listeleniyor. Örneğin PSG Fan Token'ı 13 farklı borsada listeleniyor. Türkiye'de Paribu, dünya genelinde Binance, Huobi, OKEx, FTX, Gate.io ve Upbit gibi global borsalarda da listelenen Fan Token'larımız var. Global partner sayımız NBA, Rakuten gibi iş ortaklıklarımızı da sayarsak bugün 80'i geride bıraktı. Bu sayı 2022'de 100'ü geçecektir.

Kullanıcılarımız Fan Token'lara ilişkin tüm gelişmeleri Socioscom (Twitter: @Socios) ve Chiliz'in (Twitter: @Chiliz) sosyal medya hesaplarından, online bloglarımızdan, Discord grubumuzdan ulaşabiliyor. Mediumcom/Chiliz ve Mediumcom/ Socios blog adresimiz de mevcut. Topluluğumuzda 7/24 bilgi akışı sağlanıyor (t.me/ ChilizHaberTR). Ayrıca kurumsal eğitim programları, seminerler, partnerlerlerimizin iletişim kanalları, basın ve taraftar buluşmaları ile de Fan Token bilgilendirmelerini, yeni çıkaracağımız Fan Token'lar ve FTO detaylarını, Token ekonomisi, listeleme bilgileri vb. paylaşım yaptığımız içeriklerin başında geliyor. Socioscom'da platformumuzdaki oylamalara ve yarışmalara katılım, Socioscom'un ayrıcalıklarından faydalanabilmek için en az 1 Fan Token sahibi olunması gerekiyor. Bu arada platformda Fan Token'lar kesirlere bölünemiyor. Bu nedenle minimum işlem tutarı 15 TL diyebiliriz.

Chiliz Uygulamamızda TL dışında euro, pound,(CHZ) dolar ve Brezilya Real'i ile işlem imkanı da var. Socioscom uygulamamızı bugüne kadar 1.4 milyona yakın kişi indirdi. Dünya genelinde, 130'dan fazla ülkede kullanıcımız var. Türkiye'de bundan 2 yıl önce sıfırdan yarattığımız Fan Token piyasası bugün 500 milyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. Fan Token'larımızın günlük işlem hacmi ise 50 ile 300 milyon dolar arasında değişiyor.

Yahya Tuğyan ERDEM / Bitexen CEO

Kullanıcı sayımız 1.7 milyona ulaştı

Platformumuzda 150'den fazla kripto para ile birlikte 10.000'i aşkın işlem çifti bulunuyor. Kripto para ekosistemindeki son gelişmeleri, öncü teknolojileri ve kullanıcı taleplerini detaylı bir şekilde inceleyerek yeni listelemelerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Temel anlamda kuvvetli projeleri listelemek, en önemli kriterimiz. Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi kripto para ekosistemindeki köklü projelerin yanı sıra Metaverse, NFT ve DeFi (Merkeziyetsiz Finans) gibi alanlarda ortaya çıkan yeni projeleri de kullanıcılarımızla buluşturmaya gayret ediyoruz. Listeleme konusunda birçok departmanımız da görüş bildiriyor. Bu sayede kullanıcılarımızı temel anlamda değerli projelerle buluşturmayı amaçlıyoruz. Son zamanlarda taraftar token projeleri kripto para ekosisteminde öne çıktı. Taraftar ve kulüp bağlılığı blokzincir üzerine getiren bu projelere rağbet oldukça yüksek. Listeleme ve ön satış süreçlerimizi oldukça başarılı bir şekilde ilerletiyoruz. Yatırımcılarımız eklenecek yeni projelerle ilgili duyuruları da web sitemiz üzerinden takip edebilirler. Kripto para ekosistemi okuryazarlığını geliştirmek içinse Bitexen olarak kullanıcılarımıza web sitemizdeki "Araştırma" başlığı altında önemli makaleler, raporlar ve projeler sunuyoruz. Katılımcılarımız bu alandan sektörel değişimleri, proje inceleme ve araştırma yazılarımızı takip edebiliyor. Herhangi bir proje hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan yatırım yapmamak gerekir. Sektörün yönünü ve projenin temel anlamda başarılı olup olamayacağını analiz edebilmek için, projenin teknolojisini, token ekonomisini, kurucu ve yönetici ekibini iyi bilmek gerekir. Bu amaçla ortaya oluşturduğumuz araştırma sayfamız kullanıcılarımıza detaylı bilgi akışı sağlıyor. Ek olarak bu bölümde oluşturulan içerikler sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşılarak kullanıcılarımıza sunuluyor. Kripto para projesi özelinde gerçekleşen işlem limitleri platformumuzda farklılık gösterebiliyor. 10 TL ile bile işlem yapılan coin var. Bu alanda keskin bir kısıtlamamız bulunmuyor. Platformumuzda TL dışında diğer para birimleri ile işlem yapılmıyor. Bitexen olarak kullanıcı sayımız yaklaşık 1.7 milyona ulaştı. Günlük işlem hacmimiz ise yaklaşık 300 ile 800 milyon dolar seviyesinde.

BİTAY 

DOLAR VE TL İŞLEM İMKANI

Bitay, Türkiye'de 58 farklı kripto para biriminde ve iki farklı fiyat paritesinde (TRY ve USDT) işlem imkanı sunan bir borsa. Coin'lerin borsada listelenmesi konusunda çok sayıda kritere bakarak karar verdiklerini söyleyen Bitay Genel Müdürü Niyazi Yılmaz, kurumun bu konudaki stratejisini ise şöyle özetliyor;

“Hem temel, hem de teknik incelemeleri tamamlanan, belirli bir yol haritası ve strateji dahilinde ilerleyen, oluşturduğu topluluk gücüyle talep de toplayan projeleri listeliyoruz. Sektörümüzde riski en yüksek görülen, büyük kazanç imkanları sunsa da iyi bir araştırma ve inceleme olmadan yapıldığında genellikle mağduriyetle sonlanan “ön satış" ve yeni halka arzlara platformumuzda yer vermiyoruz. Bu yaklaşımımız doğrultusunda, altyapısı tamamlanan yeni servisimiz sayesinde Bitay Türkiye kullanıcılarını profesyonel incelemeden geçmiş, güçlü ekibe ve yüksek potansiyele sahip projeler (dolayısıyla coin ve/veya token'lar) ile çok yakında buluşturacağız. Bitay olarak halihazırda dünyanın en büyüklerini de içeren birçok borsa ile anlaşmamız var. Ürün ve servis yelpazemizi hızlı bir şekilde genişletebilmek için iletişimlerimizi sürdürüyor, anlaşma kapsamlarımızı genişletiyoruz."
Bitay Türkiye yatırımcılarına websitesi ve e-mail listesine ek olarak YouTube, Telegram, Twitter başta olmak üzere tüm sosyal mecralardan daima piyasalara ilişkin güncel bilgi akışı sağlıyor. Bu bilgi akışında özellikle kripto ekosistemine etkisi olabilecek tüm kalemleri göz önünde bulundurduklarını söyleyen Niyazi Yılmaz. "Makro piyasalar, önemli ekonomik ve politik gelişmeler, haber akışları, kripto para piyasa verileri ve gelişmeleri, on-chain analizler, temel-teknik analizler ve duyurular kapsamaya çalıştığımız alanlardır” diyor.

Hali hazırda, Bitay Türkive'de hem dolar, hem de Türk Lirası işlem yapılabiliyor. Firmada en düşük işlem tutarı ise 1 dolar veya 10 Türk Lirası olarak belirlenmiş durumda. Yakın zamanda diğer para birimleriyle (Euro vb.) pariteler de sunacaklarını ifade eden Yılmaz, Bitay Türkiye olarak “Müşterini Tanı” (Know Your Customer) aşamalarından geçmiş 700.000'den fazla kullanıcı sayısına ulaştıklarını söylüyor.

PARITEX İLK 5 COIN'I SEÇTİ

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Paritex CEO'su Özgür Serkan Uslu, kurum olarak en seçici listeleme yapan Kripto para borsalarından biri olduklarını söylüyor. Amaçlarının kripto paraya yatırım yapan kullanıcıların temeli sağlam projeler ile işlemlerini hızlı ve güvenli gerçekleştirmelerini hedeflediklerini açıklayan Uslu, bu konudaki politikaları hakkında şunları söylüyor;

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?
“Borsamız dünya çapında en büyük işlem hacimlerine sahip reel projeler olan ilk beş coin (USDT, BTC, ETH, LTC, XRP) ile birlikte kurumsal hizmetlerimizden olan Işıklar Holding bünyesindeki “Işıklar coin” bunun yanında her yıl bir tane start-up denemesi kabul ettiğimiz gelecek vadeden bir tane Türk projesi listelemektedir. Kripto para piyasalarının toplam değeri ilk kez 3 trilyon doların üzerine çıktı. Bugün bu toplam değerin oluşumunda en çok hacimsel | Özgür Serkan Uslupaya sahip olan kripto paralar Paritex Kripo Para Borsası'nda yer alıyor. Onun haricinde teknolojik alt yapısı sağlam olmayan, blockchain ekosistemine katkısı bulunmayan tek amacı kitlelerin dikkatini çekerek fon sağlamaya çalışan kripto para projelerine karşı mesafeli yaklaşıyoruz. Paritex olarak listelenme başvurusu yapan projeleri en ince ayrıntısına kadar inceleyip teknik alt yapısını kontrol ediyoruz. Böylece Paritex'i tercih eden yatırımcılarımızı aktif olarak her türlü riskten azami ölçüde koruyoruz.”

Özgür Serkan Uslu'nun verdiği bilgiye göre; halihazırda Paritex Kripto Para Alım satım platformunda listelenmek isteyen 200'ün üzerinde yerli ve yabancı kripto para projesi bulunuyor. Yatırımcıları bilgilendirme konusunda da iddialı olmaya çalışan kurum, hali hazırda online Telegram kanalındaki adminleri'nden gece ve gündüz kesintisiz canlı yardım alarak işlem imkanı sunuyor. Bilgi akışı kesintisiz olarak 7/24 buradan sağlanıyor. Ayrıca mail ve ticket yolu ile de Paritex kullanıcılarının soru ve sorunlarını en kısa sürede alanında eğitimli profesyonel müşteri temsilcileriyle züme kavuşturdukları bilgisi veren Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kullanıcılarımız dünyanın dört bir yanından dolar ve Euro ile işlemlerini güvenle en kısa sürede gerçekleştirebiliyor. Tüm dünyadan kullanıcılarımız var ve aktif olarak işlem yapabiliyorlar. Minimum işlem tutarımız olarak 100 TL belirledik. Dünya genelinde 200 binin üzerinde kullanıcı sayısına ulaşmış durumdayız. Aralarında pek çok kurumsal yatırımcı da bulunuyor. Coinmarketcap verilerine göre Paris tex olarak günlük işlem hacmimiz 200 milyon doların üzerinde gerçekleşiyor."

 ABSTOCKS AVRUPA'YA AÇILIYOR

ABStocks, henüz çok yeni kurulmuş bir borsa. Buna karşın kurum ilk gününden itibaren ABGCoin'i (ABULOpony listelemeye başladı. Eylül ayında mobil uygulamalarının yayını, akabinde de Bitcoin başta olmak üzere diğer coin'lerin listelenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten ABStocks Kripto BOISASI Taur rimcisi ve AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, listeleme calısmaları hakkında ise şunları söylüyor;

Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

"Şu anda Bitcoin, Litecoin ve Doge kriptoları listeleniyor. Çok yakında Etherium ve türevlerini de listeliyor olacağız. Kriptoları listelemeden önce çok sıkı bir güvenlik ve araştırma döneminden geçiriyoruz ve ona göre listeleme yapıyoruz. Genel olarak kripto sektörü, volatilitesi çok yüksek bir sektör. Bu sebeple risk de yüksek. Ancak biz genel kabul görmüş ve tüm borsalarda işlem gören kriptolara öncelik vermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem yurt dışına açılma projemiz de var. Bu kapsamda, yılbaşına kadar Avrupa'da olmayı planlıyoruz. Bu kararımız doğrultusunda içinde bulunduğumuz bu dönemde yabancı borsalarla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

ABStocks, yatırımcılarına sürekli olarak sosyal medya ve SMS kanalıyla bilgi paylaşımında bulunuyor. Bu paylaşımlarda ağırlık ise ABStocks ve yazılım geliştirmeleri hakkında oluyor. Ayrıca Blockchain dahil kripto eko a) sistemi ve belli başlı kripto varlıklar hakkında bilgilendirme videolarını da youtube ve diğer sosyal mecralardan paylaşmaya başladıkları kaydeden Muhsin Bayrak, henüz birkaç ayını tamamlamış borsa olduklarını hatırlatarak, şunları söylüyor: “Şu anda Türk Lirası dışında diğer para birimleriyle işlem yapılamıyor. Avrupa'daki yapılanmamız tamamlandığında Euro'ya da geçiş yapıyor olacağız. Hedefimiz sadece Türkiye'de değil, Avrupa ve Amerika'da da lider platformlardan biri olmak.”

 Türkiye de kripto para yatırımları ne durumda?

Hangi kripto para hangi borsada?

Kripto para borsaları kullanıcılarına farklı coin'lerde işlem imkanı sunuyor. Bazı borsalar yatırımcılarının riskini de düşünerek şimdilik coin sayısını temeli sağlam, hacmi yüksek en popüler 5-10 coin ile sınırlı tutuyor. Örneğin Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve XRP, neredeyse tüm borsalarda işlem görüyor. Ancak yine neredeyse tamama yakını bugünlerde 2022 yılında listelenen coin sayısını misli ile artırmak için çalışıyor. Işte an itibariyle Türkiye'nin en büyük kripto para borsalarının işlem imkanı sunduğu kripto paralar...

ASCOIN

BTC/TRY, BTT/TRY, HOT/TRY, ENJ/TRY, WAVES/TRY, UNI/TRY, LINK/TRY, ETH/TRY, AAVE/TRY, MKR/TRY, 1INC/TRY, OMG/TRY, BAT/TRY, ZRX/TRY, XRP/TRY, SUSHI/TRY, OGN/TRY, USDT/TRY, THETA/TRY

вітсі

COIN; Elf), Algo, BAT, Bitci, BTC, BCH, BTG, BTT, LINK, DGB, DASH, DOGE, EOS, ETH, HOT, LTC, XMR, XRP, XLM, TRX, XTZ, TRX, ZEC. FAN TOKEN; Ankaragücü (Anka), Baskonia Basketbol Takımı (BKN Brezilya Milli Takımı (BFT), Bursaspor (TMSH), Celta Vigo (CFT), Denizlispor (DNZ), Deportivo Alaves (DAFT), Eskişehirspor (ESES), FC Sion (SION), Gençlerbirliği (GBSK) Kocaelispor (KSTT), Karşıyaka (KSK), Matrak (MTRK), Maclaren (MCL), Moto GP (MGPT), Number 1 (NR1), Peru Milli Takımı (FPFT), Espanyol (ENFT), Glasgow Rangers (RFT), Türkiye Basketbol Federasyonu (TBFT), Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMFT), İspanya Milli Takımı (SNFT), Wildcats (IWFT).

FELIXO

ANKR coin, AVAX coin, BCH coin, BTC coin, CHZ token, CRO token, DASH coin DOGE coin, ETH coin, HOT token, LINK token, LTC coin, TRX coin, TRY, Fiat, USDC token, USDT token, XLM coin, XMR coin, XRP coin, ZEC coin,

BTCTURK

Btc Turk | PRO'da; Bitcoin (BTC), Tether (USDT), Ethereum (ETH), Synthetix (SNX), Enjin (ENJ), Cosmos (ATOM), Polygon (MATIC), XRP (XRP), Ankr (ANKR), Cardano (ADA), Eos (EOS), Dogecoin (DOGE), Compound (COMP), Decentraland (MANA), Stellar (XLM), Neo (NEO), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX), Chiliz (CHZ), The Graph (GRT), OMG Network (OMG), Chainlink (LINK), Uniswap (UNI), Litecoin (LTC), Maker (MKR), Dash (DASH), Basic Attention Token (BAT), Filecoin (FIL), USD Coin (USDC), Solana (SOL), Stacks (STX), Axie Infinity (AXS) ve Shiba Uni (SHIB) kripto para birimleri yer alıyor.

BİTAY

AAve, Cardano, Algorand, Arpa Chain, Avalanche, Basic Attention Token, Bitcoin Diamond, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin, Bitcoin Gold, BitTorrent, Celed Network, Chiliz, Compound, Curve DAO Token, Civic, Dai, Dash, Dogecoin, Polkadot, Egretia, EDUCare, aelf, Enjin Coin, Eos, Ethereum, Classic, Ethereum, Firo, FTX Token, Golem, Hedera Hashgraph, Holo, Houbi Token, Bitkan, Kyber Network,Lambda, Chainlink, Litecoin, Decentraland, Polygon, Maker, OmiseGO, Ren, Ravencoin, Shiba Inu, Status, Solana, Storj, Swipe, TRON, Türk Lirası, Bilira, Uniswap, Tether, VeChain, Waves, Wrapped Bitcoin, Waltonchain, Stellar, Ripple, Tezos, Zcash, Ox.

PARITEX

USDT, BTC, ETH, LTC, XRP, IŞIKLAR coin ve ATB FIG coin işlem çiftleri mevcut.

ABSTOCKS

Bitcoin, Litecoin ve Doge kriptoları listeleniyor. Çok yakında Etherium ve türevleri de listelenecek.

Türkiye'nin elektrik tüketimin yüzde 41'i Bitcoin üretiminde harcanıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön