Sektörel

Türkiye’de son 7 yılda konut fiyatları yüzde bin 158 arttı!

Türkiye’de konut fiyatları reel olarak düşüş gösterse de son 7 yılda tam yüzde 1158 kat arttı. Konut piyasasındaki hareketlenmeyle birlikte fiyatlardaki yükselişin artması bekleniyor.

Ekonomik belirsizlik, yüksek kredi faizleri ve fahiş kiralar nedeniyle konut sorunu derinleşirken açıklanan rakamlara göre son 7 yılda ev fiyatları tam yüzde bin 158 artarak, 12,5 katına çıktı. Konut fiyatlarındaki reel bazlı düşüş nedeniyle ev sahibi olmak için uygun bir dönem olduğu belirtilse de vatandaş krediye erişemediği için hala beklemede. Konut kredisi faizlerindeki düşme eğilimiyle, ilanlardaki fiyatların bir günde 1-2 milyon TL artması ise ev sahibi olmak isteyenleri endişelendiriyor.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk  https://x.com/ToksEmlakCeyda X sosyal medya hesabından yaptığı  paylaşımda, Türkiye konut piyasasındaki son 7 yılda yaşanan artışa dikkat çekti.  

Son yıllarda Türkiye konut piyasasının, ekonomik dalgalanmalar ve sosyal dinamiklerdeki değişimlerle birlikte önemli bir dönüşüm geçirdiğini ifade eden Ufuk paylaşımında şunları söyledi:

2017 yılının Eylül ayında metrekare fiyatları 2.363 TL iken, günümüze kadar çok büyük bir yükseliş kaydetti.

Bu 7 yıllık süreçte, konut fiyatlarında yüzde 1.158 oranında bir artış gözlemlendi ve fiyatlar yaklaşık 12,5 katına ulaştı.

Önümüzdeki dönemde, ekonomik istikrar ve arz-talep dengesine bağlı olarak konut fiyatlarının artış eğilimi devam edecek gibi gözüküyor.

İŞTE O PAYLAŞIM

Yüzde 2,79 faizle konut kredisi almak mantıklı mı? Kredi yapılandırması nasıl oluyor?

Akbank konut kredisi hesaplama detayları Ekim 2024! 1 milyon TL kredinin aylık taksitleri kaç TL?

İnşaat ciro endeksi yüzde 75 arttı! TÜİK son dakika rakamları duyurdu! 

Merkez Bankası açıkladı! Doların yıl sonunda geleceği seviye resmen belli oldu! Yatırımcılar ters köşe olacak!

Beklenen büyük Marmara depreminin bilinenleri ve bilinmeyenleri! Büyüklüğü 7.5'ten küçük mü, daha mı büyük?