Türkiye'de yaşam önceliği ev almak!
İnsanların yaşamları boyunca en önem verdikleri konular arasında ev sahibi olmak geliyor. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 57'sinin yaşam önceliğinin ev almak olduğu sonucu ortaya çıkıyor
İnsanların yaşamları boyunca en önem verdikleri konulardan bir tanesi de ev sahibi olmak geliyor. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 57'sinin yaşam önceliğinin ev almak olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ancak kiracıların yüzde 67'si bir ev sahibi olmak için ekonomik durumlarının yetersiz olduğunu söylüyorlar. Araştırma da başka bir çok noktaya değinilirken, evi olan kadınların oranı yüzde 29, erkeklerin yüzde 47 çıkıyor. Ayrıca dikkat çeken diğer bir nokta ise Türkiye'deki her 100 gayrimenkulun sadece 8'inin tapusunun kadınların üzerine olması.
Yaşam önceliği
Yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 80'inden fazlası ev sahibi olmayı, kiralamaya tercih ettiği gösteriyor. Araştırmaya katılan kiracıların yüzde 67'si bir ev sahibi olmaya güçlerinin yetmediğini ve bunun yaşamlarında onları huzursuz
ve mutsuz eden, kendilerine olan güvenlerini azaltan bir etken olduğunu belirtmişler. Yine aynı araştırmaya göre, kiracıların yüzde 57'sinin yaşam önceliklerinin başında bir ev sahibi olmak geliyor. Konut kredisi popüler Banka konut kredisi ise ev satın almak için en popüler olan ödeme yöntemi oluyor. Ev almayı düşünen kesim içinde her üç kişiden ikisi satm alacağı ev için kredi kullanıyor. Konut kredisi almayı planlayan tüketicilerin yaklaşık üçte biri hangi bankadan kredi alacağı konusunda kararsızlığa düşüyor. Tüketici alacağı krediye karar verme aşamasında ilk kriter olarak faiz oranlarını belirliyor.
BİREYSEL olarak kendine ait evi olanların oranının, Türkiye genelinde sadece yüzde 39 olduğuna işaret edilen araştırmaya göre, evi olan kadınların oranı yüzde 29 iken, erkeklerin yüzde 47'sinin evi bulunuyor. Araştırmaya göre, yaş grubu yükseldikçe ev sahibi olma oram da yükseliyor. 25-34 yaş aralığında bulunan gençlerde ev sahipliği oranı yüzde 24 olurken, 55 ve üzeri yaşlardaki kişiler için bu oran yüzde 71'e çıkıyor. Gelir, eğitim ve mesleki statü olarak Türkiye'nin en üst kesimini oluşturan AB ölçülerine yakın grupta ev sahipliği oram yüzde 50'ye çıkarken, orta üstü, orta ve düşük gruplarda ev sahiplik oranı yüzde 35'lerde kalıyor.
Gayrimenkulde erkekler öne çıkıyor
TÜRKİYE'de kadınların üzerine kayıtlı gayrimenkul oranı, toplamın onda biri bile etmiyor. Tapu kayıtlarına göre her 100 gayrimenkulun sadece 8'i kadınlara ait olarak bulunuyor. Bu oran hem kentlerde hem de kırsal yerleşim alanlarında da aynı şekilde oluyor. Emlakçılarla yapılan araştırmalarda gayrimenkul, özellikle de konut satın almak üzere başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğu bilgisine ulaşılıyor.
5 kişiden birisi 2011'de ev sahibi olmak istiyor
TÜRKİYE'de kentte yaşayan heı 5 kişiden biri önümüzdeki yıl içinde ev almayı düşünüyor. Ev satın alma eğiliminde olanlar daha çok 25-44 yaş grubunda bulunurken, erkeklerin yüzde 24'ü ev satın almayı planlıyor. Bu oran kadınlarda ise yüzde 13 seviyesinde oluyor. Evi olmayıp ev almak isteyenlerin oranı yüzde 20 iken, evi olduğu halde tekrar ev almak isteyenler de yüzde 16'lık bir kesimi oluşturuyor.
Kaliteyi arttırıyor, güven veriyor
EMLAK sahibi olmamn emniyet ve güven duygusunun bir uzantısı olduğunu söyleyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, 'İnsanların en temel gereksinimlerinden biri olan ailesi üe bülikte güven içinde yaş ama duygusu ve kendini garantiye alma bu noktada önem taşıyor. Ekonomik ve yaşam koşulları göz önüne alındığı zaman bir ev sahibi olmak kişilerin yaşamlarını sadece ekonomik yönden bile oldukça olumlu yönden etküer ve yaşam kalitelerini artırır. Yatırım amaçlı olarak bakıldığı zaman ise emlak yatırımı en güvenli yatırım araçlarından biri olarak görülmektedü. Gayrimenkul, tüm zamanların en güvenüir yatırım aracıdır. Orta ve uzun vadede getirişi yüksek, riski düşüktür' dedi.
Hürriyet/Mert TEMİZKAN