29 / 04 / 2024

Türkiye'deki depremler ABD'de gündem oldu: California yumuşak katları tartışıyor!

Türkiye'deki depremler ABD'de gündem oldu: California yumuşak katları tartışıyor!

Türkiye'de meydana gelen ve aslın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra yaklaşık olarak 40 milyon nüfuslu California, tıpkı İstanbul gibi olası büyük bir deprem beklentisiyle ne kadar hazırlıklı olduğunu sorguluyor....



Türkiye'de meydana gelen ve aslın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra yaklaşık 40 milyon nüfuslu California, tıpkı mega kent İstanbul gibi olası büyük bir deprem beklentisiyle ne kadar hazırlıklı olduğunu sorguluyor. ABD’li uzmanlara göre, California'nın önümüzdeki 20 senede 7 ve üzeri büyüklükte bir sarsıntı yaşanma ihtimali yüzde yaklaşık olarak 75. En kötü senaryoda 1.800 kişinin ölümü ve 213 milyar dolarlık maddi hasar bekleniyor. Söz konusu bu gerçeğe dikkat çeken Amerikan basını, “Californialılara, oturdukları evlerin Türkiye’dekilerden daha iyi olduğunu varsaymak cazip gelebilir. Ancak uzmanlar aksini söylüyor” uyarısı yaptı.

Türkiye deki depremler ABD de gündem oldu: California yumuşak katları tartışıyor!

EN TEHLİKELİSİ ‘YUMUŞAK KAT’

Hürriyet'ten Muhammed Kafadar'ın haberine göre, Kahramanmaraş depremleriyle, bina altlarında dükkân ya da otopark şeklinde kullanılan açık alanların dayanıklılığı azalttığı bir defa daha görüldü. California’da, “yumuşak kat” ismi verilen bu özellikte en az 100 bin bina var ve buralarda toplamda 2.5 milyon kişi yaşıyor. Eyaleti 1994 yılında vuran 6.7 büyüklüğündeki depremde yumuşak katlara sahip olan toplamda 200 bina çökmüş, 57 kişi de hayatını kaybetmişti.


Geri Dön