Sektörel

Türkiye'deki gayrimenkullere yabancı akını!

Türkiye'den vatandaşlık almak için toplam 250 bin dolarlık gayrimenkul alımının yeterli olması, ülkesinden kaçan Ortadoğuluları Türkiye'ye akın ettirdi.

Türkiye'den vatandaşlık almak için toplam 250 bin dolarlık gayrimenkul alımının yeterli olması, ülkesinden kaçan Ortadoğuluları Türkiye'ye akın ettirdi.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; emlak siteleri hemen hemen tüm konutları ‘vatandaşlık almaya uygun' ibaresini kullanarak satıyor. Vatandaşlık için tek bir konutun 250 bin dolarlık olması gerekmiyor, birkaç konut birden alıp 250 bin dolara ulaşan da vatandaşlık alabiliyor. Bazı internet siteleri yabancılara Türkiye'ye hiç gelmeden online işlemler ve video ile gezdirerek konut satmayı, T.C. pasaportunun konutlarına postalanmasını beklemeleri vaadinde bulunuyor.

Yabancılara konut satışı bu sene aylık 4 bin bandının üzerinde oldu, Temmuz ayında yüzde 64 yükselerek 4 bin 495 adet oldu. Emlak sitelerinde artık neredeyse her konut ilanı “Suitable for Citizenship-Vatandaşlığa uygun” ibaresi kullanılarak satışa sunuluyor. 50 bin dolarlık konutlarda dahi bu ibare bulunuyor. Emlakçılar, “Yabancılar 250 bin doları bulacak birkaç ev toplayıp almayı tercih edebiliyor. 200 bin dolarlık bir ev buluyor, yanına 50 bin dolarlık bir ev daha ekleyerek vatandaşlığı alıyor” diye konuştu.

KİRAYA VERİYORLAR

Gayrimenkul alarak Türkiye vatandaşlığına sahip olan ülkeler listesinde ilk sıraya İran yerleşirken, onu Afganistan, Irak, Yemen, Çin, Filistin, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Pakistan izliyor. Ortadoğuluların İstanbul'da Esenyurt, Başakşehir, Bahçeşehir'i tercih ettiği, bir arada yaşamak istedikleri ve konutlarını günlük, haftalık kiralayarak kazanç sağladıkları ifade edildi. 

Emlak Broker'ı Songül Toprak Özsan, konuya ilişkin “Araplar akın akın geliyor. Rejimden kaçan İranlılar ve Çinliler ABD'ye daha kolay geçecek bir kapı olarak görüyor Türkiye'yi” dedi. Suriyelilerin de çok ev aldığını ancak onların rakamlarda görünmediğini anlatan Özsan, “Suriyelilerin Hatay meselesinden dolayı Türkiye'den ev alması yasak. Türkiye'de şirket kurup o şirket üzerinden ev alıyorlar” diye konuştu.

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımı tam gaz!

Yabancıya konut satışında rekor beklentisi!