Türkiye'deki teknopark sayısı 80'e çıkacak!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'deki teknopark sayısının yılın ilk yarısında 80'e çıkacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak firmaların gelişmesine imkan sağlayan teknoparkların kurulmasına ve kuruluşu tamamlanan bölgelerin en kısa süre içerisinde faaliyete geçmesine özel önem verdiklerine dikkati çekti.
Son dönemde büyümesi ve gelişmesi için büyük gayret sarf ettikleri teknoparkların sayısının her geçen gün arttığını belirten Bakan Özlü, faaliyete geçmiş teknoloji geliştirme bölgelerinde (TGB) de ilerleme kaydedildiğini ve ek alanlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Özlü, Antalya OSB ve Kapadokya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin kuruluş kararlarının yayımlandığını hatırlatarak, İZÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kuruluş kararının 10 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.
Ağırlıklı olarak gıda, yazılım, enerji ve sağlık sektörlerinde faaliyet göstermesi beklenen İZÜ TGB’de ilk etapta kuluçka faaliyetlerine ağırlık verilmesinin planlandığını söyleyerek, bu alanda toplam firma sayısının 3 yıl içinde 60’a ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
Özlü, İZÜ Teknopark tam olarak faaliyete geçtiğinde bu alandaki toplam girişimci sayısının bine çıkmasının öngörüldüğünü söyleyerek, "Söz konusu teknopark ile birlikte üniversitedeki öğretim üyesi, öğretim elemanları ya da öğrencilerle yapılan çalışmaların projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi hız kazanacak, tez çalışmalarının bölge sanayisinin ihtiyaçları ile uyumlu olmasıyla etkin bir işbirliği hayata geçirilecek." dedi.
İZÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Türkiye'deki teknoparkların 72'ye ulaştığını belirten Özlü, bu yılın ilk yarısında ülke genelindeki teknopark sayısını 80'e çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Özlü, söz konusu teknoparkların 56'sında Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetleri sürdürüldüğünü anlatarak, İZÜ ve diğer 15 teknoparkta ise yapılaşma süreçlerinin devam ettiğini de söyledi.
46 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI
Hükümetin teknokentlere Ar-Ge, vergi ve SGK teşvikleri gibi önemli destekler sunduğunu da dile getiren Özlü, teknokentler aracılığıyla 37 bin 740'ı Ar-Ge personeli olmak üzere toplam 46 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.
Özlü, teknokentler sayesinde projelerin somut çıktılara dönüştürüleceğini, katma değeri yüksek, yerli, milli ürünlerinin sayısı ve çeşidinin daha da artacağını belirterek, "Staj yapacak öğrenciler için de teknoparklar önemli bir alternatif sunuyor. Bu şekilde gençlerimiz mezuniyetten önce bilinçli ve araştırma odaklı, ne istediğini bilen bakış açısıyla sektöre adım atabilecek." dedi.
OSB BÜNYESİNDEKİ TEKNOPARK SAYISI 18
Bakan Özlü, sanayinin ihtiyaç duyduğu teknolojilere daha rahat ulaşması, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini daha etkin bir biçimde yürütebilmesi, mevcut teknolojileri kendi süreçlerine daha kolay adapte edebilmesi için OSB'ler bünyesinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulmasının da özellikle desteklendiğini belirtti. Özlü, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:
"2015 yılında kurulan Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesinin ihtiyaç duyduğu ek alan Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş ve Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Uşak OSB Teknopark ek alanı ile ülkemizde OSB içerisinde kurulan teknopark sayısı 18’e, bu teknoparkların bulunduğu il sayısı ise 14'e ulaşmıştır. Uşak OSB teknopark ek alanında ağırlıklı olarak, deri ve kimya sanayi, tekstil, tarım, hayvancılık, orman ürünleri, robotik, gıda, plastik sanayi, tıbbi mühendislik, ileri teknoloji enerji üretimi, tekstilde ileri teknoloji uygulamaları, yapay zeka uygulamaları gibi faaliyetlerin yer alması bekleniyor. Teknopark inşaatı tamamlandığında, 3 yıl içinde 40 firmanın yer alması ve 200 Ar-Ge personelinin istihdam edilmesi öngörülüyor."