02 / 05 / 2024

Türkiye'deki turist sayısı azaldı, turizm yükseldi!

 Türkiye'deki turist sayısı azaldı, turizm yükseldi!

Türkiye'nin nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan dönemde turizm geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 artarak 5 milyar 576 milyon dolar oldu



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre turizm gelirinin yüzde 82,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 17,9'u ise yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşı ziyaretçilerden elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile gerçekleştirirken, bu dönemde yapılan harcamaların 4 milyar 303 milyon dolarını kişisel, 1 milyar 272 milyon dolarını ise paket tur oluşturdu. Söz konusu dönemde kişi başına ortalama harcama 598 dolar olarak tespit edilirken, bu dönemde yabancıların ortalama harcaması 544 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin ortalama harcaması ise bin 95 dolar oldu. Ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azaldı. 2012 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 9 milyon 323 bin kişi olurken, bunun 8 milyon 412 binini yabancı, 911 binini ise yurtdışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Turizm gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı. Yurtiçinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azalarak 1 milyar 127 milyon dolar oldu. Bunun 1 milyar 83 milyon dolarını kişisel, 43 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurtdışını ziyaret eden 1 milyon 687 bin 811 vatandaşın kişi başı ortalama harcaması ise 668 dolar olarak gerçekleşti.


Suudi Arabistan Riyad Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Hüseyin Es de, Türkiye'nin Suudi turizm pazarında hızla büyüdüğünü, geçen yıla oranla gelen turist sayısında yüzde 98 oranında artış olduğunu söyledi. Es, Türkiye'nin Suudi turistlerin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek imkânlara sahip olduğunu kaydetti.

Zaman


Geri Dön