27 / 04 / 2024

Türkiye'deki yabancıların yüzde 6'sı inşaat sektöründe çalışmak istiyor!

Türkiye'deki yabancıların yüzde 6'sı inşaat sektöründe çalışmak istiyor!

Yabancıların en çok çalışmak istedikleri ülkelerden biri haline gelen Türkiye'de 120 bin yabancı iş arıyor. İnşaat sektörü, yabancıların en çok başvurduğu sektörler arasında yüzde 6'lık oranla üçüncü sırada geliyor...



Avrupa ve Amerikada yaşanan kriz, güçlü bir ekonomiye sahip olan Türkiyeyi yabancılar için istihdam anlamında çekim merkezi haline getirdi. Secretcv, 120 bin 524 yabancı uyruklu adayın site üzerinden iş aramakta olduğunu duyurdu. İş arayanlar arasında Almanya, Fransa, Hollanda, Yunanistan ve ABD uyruklu kişiler de bulunuyor. Yabancı uyruklu adaylar en çok satış, dış ticaret ve pazarlama alanında iş arıyor.

Önce global krizle sarsılan ve sonra Yunanistan ve İspanyada yaşanan krizle zor günler geçiren Avrupa, artık hem yaşamak hem de çalışmak için cazibesini yitirmiş durumda.

Almanlar, Fransızlar ve hatta Amerikalılar da iş arıyor

Yabancıların iş başvurularında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artış olurken, Türkiyede en çok iş arayan yabancıların sırasıyla; Bulgaristan, (yüzde 28), Almanya (yüzde 11,8), Azerbaycan (yüzde 5,3), K.K.T.C (yüzde 5,2), Fransa (yüzde 3,9), ABD (yüzde 3,5), Rusya (yüzde 3,4), İngiltere (yüzde 2,9), Kırgızistan (yüzde 2,7), Hollanda (yüzde 2,4), Yunanistan (yüzde 2), Türkmenistan (yüzde 1,6), İran (yüzde 1,5), Kazakistan (yüzde 1,4), Ukrayna (yüzde 1,3).

En çok talep tekstil ve turizm sektörüne

Türkiyeye yerleşerek yeni bir hayat kurma hayali kuran yabancıların en çok satış (yüzde 11), dış ticaret (yüzde 6,4), pazarlama (yüzde 6), muhasebe (yüzde 5,9), yönetim (yüzde 5,6), eğitim (yüzde 5,4), üretim (yüzde 4,4), müşteri hizmetleri (yüzde 4,2), halkla ilişkiler (yüzde 3,6) ve İdari İşler (yüzde 3,1) alanında çalışmak istediği anlaşılıyor.

Turizm sektörü çalışanlarının rotayı Türkiyeye çevirdi

Diğer taraftan Akdeniz turizminin, Arap ülkelerinde yaşanan siyasi olaylar ve Yunanistanın yaşadığı ekonomik krizle sarsılması Türkiyenin sadece yabancı turistler için değil, turizm sektöründe iş arayan yabancı çalışanlar için de cennet olduğunu gösteriyor. Zira turizm yüzde 6,4 oranıyla tekstil sektörünün (yüzde 8,4) ardından en çok başvurulan ikinci sektör konumunda. Bunları inşaat (yüzde 6), eğitim (yüzde 5,9), otomotiv (yüzde 5,8), gıda (yüzde 5,5), bilgi teknolojileri (yüzde 5), bankacılık/finans (yüzde 4,5), mağazacılık/perakendecilik (yüzde 4,4) ve elektrik/elektronik (yüzde 3,8) takip ediyor.

Türkiye her haliyle bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü,  "Özellikle yabancıların 2009 yılından sonra Türkiyeye ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Dünya kriz ile boğuşurken, özellikle gençler için istihdam anlamında fırsat yaratır konuma geldi. Bu durumun önümüzdeki aylarda daha da artmasını bekliyoruz şeklinde konuştu.


Geri Dön