27 / 06 / 2024

Türkiye'den çılgınlar gibi konut alan Ruslar ülkelerine dönmeye başladı! 

Türkiye'den çılgınlar gibi konut alan Ruslar ülkelerine dönmeye başladı! 

Ukrayna savaşının durulmasından sonra Türkiye'de ikamet eden bazı Ruslar yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başladı. İşte detaylar...



Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasından sonra ülkelerini terk ederek ülkemize yerleşen Rusların büyük bir kısmının ikamet, mali sorunlar sebebiyle başka ülkelere göçtüğü bildirildi.

Reuters'ta yer alan habere göre 2022 yılının Şubat ayından itibaren binlerce Rusya vatandaşı, başta İstanbul ve Antalya olacak şekilde farklı kentlerde ikamet etmeye başlamıştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre 2022 yılında ülkemizde oturma izni elde eden Rus sayısı 154 bine çıktı. Ancak söz konusu bu sayının 2023 yılında üçte bir oranında düştüğü ve 96 bine indiği gözlemlendi.

Reuters'a önemli açıklamalar yapan dokuz Rus vatandaşı, Türkiye'den oturum izni almakta zorlanmalarının Türkiye'yi terk etme nedenleri arasında olduğunu dile getirdi.

Türkiye den çılgınlar gibi konut alan Ruslar ülkelerine dönmeye başladı! 

Ayrıca oturum dışında Rusya'nın hedef olduğu yaptırımlar nedeniyle Türkiye'de bankacılık işlemlerinin zorlaşması Rusların başta Sırbistan ve Karadağ olacak şekilde diğer ülkelere göç etmesine de sebep oluyor. Rusların ayrıldığı yerler arasında sadece Balkanlar değil, Latin Amerika ülkeleri de (Arjantin ve Brezilya) bulunuyor.

Bazı varlıklı Ruslar, Türkiye'de daha önce 250 bin dolar, son dönemde de en az 400 bin dolar değerinde mülk edinilmesi halinde vatandaşlık elde etme hakkından yararlanarak, Türk vatandaşlığına geçmişti. Son iki senede Ruslar en büyük yabancı alıcılar olarak İranlıları ve Iraklıları geride bıraktı.

Reuters'e göre son iki sene üst üste, Türkiye'deki gayrimenkul işlem sayısında yabancı alıcılar arasında Rus vatandaşları ilk sırada yer aldı. 2022 yılında 16 bin 300 konut satılırken, 2023 yılında da 10 bin 560 konut satıldı.


RUSLARIN AKININA UĞRAYAN ANTALYA'DA FİYATLAR ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 2022 yılından sonra adeta Rusların akınına uğrayan ve tatilcilerin de gözde şehirleri arasında yer alan Antalya'da kiralık ve satılık konut fiyatları da resmen zirveye ulaşmıştı. Ancak yabancı yatırımcıların 2022'de 22 bin 17 adet olan gayrimenkul alımı, 2023 yılında yüzde 41 oranında azaldı ve 12 bin 901’e düştü.

 

Olası Marmara depremine yönelik korkutan açıklama! Prof. Dr. Naci Görür 'Türkiye diz çöker' dedi!

Kuzey Kıbrıs'ta yabancıların mal edinme ve uzun vadeli kiralama şartlarına yeni düzenleme!

İnşaatta kat karşılığı mı hasılat paylaşımı mı? Hangisi daha avantajlı?


Geri Dön