Türkiye'nin altın çıkartma başarısı dünyayı salladı! Türkiye'ye talep yağıyor!
Türkiye'nin altın madenlerini çıkarma başarısı resmen dünyayı salladı. Bu anlamda birçok ülke Türkiye'nin kapısını çalmaya başladı.
Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker tarafından hazırlanan habere göre; Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin ilgi gösterdiği altın üretimindeki deneyim, son yıllarda yurtdışında da kendini göstermeye devam ediyor. Cengiz Holding MNG ve Kalyon Holding’e kadar birçok Türk şirketi yurtdışında altın ve değerli madenler için çalışmalar yapıyor.
KAMU VE ÖZEL ŞİRLETLER BİRARADA
Devlerin öncülük ettiği altın arayışına son dönemde kamu ve özelden de kurum ve şirketlerden de katılım oldu.
Son olarak Afrika’da altın arayışına giren Türk şirketlerden biri olan Afro Turk SA, Afrika ülkesi Burkina Faso’da iki altın madenini işletmek için yerel hükümetten onay aldı.
Türk şirketi, Oudalan eyaletindeki Tambao ve Soum eyaletindeki Inata altın madenlerini çıkaracak. Geçen hafta bir Türk şirketi de Kazakistan’da altın arama için kamu kurumları ve şirketleriyle anlaşma yapıldı.
120 BİN ONS ALTIN ÜRETTİ
İstanbul Havalimanı’nı inşaatında yer alan firmalardab MNG, son birkaç yıldır Afrika’da altına yönelen Türk şirketlerinden biri oldu. Holdingin çatısı altındaki Avesoro Resources Afrika kıtasında faaliyet göstermekte. 2013 yılından bu ayana faaliyet gösteren şirket, Liberya’da iki, Burkona Faso’da da bir madene sahip. Şirket, 2017 yılının ilk yarısında 120 bin ons altın üretti. Şu anda ise üretimin 320 bin onsun üzerinde olduğu tahin ediliyor.
Afrika’da maden arayışındaki rotalarından biri de Sudan. 2018 yılında Türk şirketi, Sudan'ın Kızıldeniz eyaletinde altın aramak için adım attı. Sudan Maden Bakanlığı’nın duyurduğu açıklamada, Denizli Şirketi'nin, altın araştırma ve çıkarma konusunda Sudanlı "Business Haidar Mining" şirketi ile ortaklık anlaşması imzaladığı kaydedildi.
Ardından Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Majok Guandong, "Madenlerimizle de ilgilenen Türk şirketleri var. Bir Türk şirketi 5 bölgede altın arama ve çıkarma ruhsatı aldı. Yakın zamanda çalışmalara da başlayacaklar" açıklamasında bulundu.
3’üncü Havalimanı projesinde yer alan ve ana işi inşaat olan Cengiz Holding, son birkaç yıldır özelleştirmeden aldığı madencilik projeleriyle dikkat çekiyor.
Cengiz Holding, Gashgaçay’ı iştiraki ait Eti Maden kanalıyla, diğer iki altın madeni olan Elbeidash ve Ağduzdağ yataklarını ise Kalyon Grubu’yla ortak olduğu Artvin Madencilik A.Ş adlı şirketle birlikte işletecek. İşletme süresi her iki projede de 30 yıl. Cengiz Holding’in Özbekistan’da altın madeni için davet aldığını hatırlatalım.
Kazakistan ulusal madencilik şirketi Tau-Ken Samruk ile Türk şirketi D Mineral ile ortak bir altın arama projesi başlatılıyor.
Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakan Yardımcısı Iran Sharkhan, TauKen Samruk Başkanı Bakyt Chirchikbayev ve D Mineral Başkan Yardımcısı İlkhan Poyraz ile yapılan görüşe sonrasında anlaşma imzalandı.