25 / 05 / 2024

Türkiye'nin ambargo kararı İsrail basınında: İnşaattaki yavaşlama, daire arzında azalmaya yol açacak!

Türkiye'nin ambargo kararı İsrail basınında: İnşaattaki yavaşlama, daire arzında azalmaya yol açacak!

Türkiye'nin almış olduğu ambargo kararı, Tel Aviv'de büyük öfkeye neden oldu. İsrail medyası, Türk boykotunun etkilerinin büyük olacağını belirtilirken, en çok etkilenecek sektörün başında da inşaat sektörü yer aldı...



Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin 2. aşamasına geçildiğini ve  İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak biçimde durdurulduğunu açıklamıştı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İsrail hükümetinin Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye'nin söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir biçimde uygulayacağı belirtildi.

NTV'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararıyla ilgili olarak “Adımın sonuçlarını iş dünyası ile eşgüdümle yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın amacının Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamak olduğunu dile getirdi.

Türkiye nin ambargo kararı İsrail basınında: İnşaattaki yavaşlama, daire arzında azalmaya yol açacak!

KRİTİK ENDÜSTRİLERDE KRİZİN EŞİĞİNDE

Türkiye'nin almış olduğu bu karar İsrail basınında geniş yankı uyandırdı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Türkiye'nin İsrail'e uygulamış olduğu ticaret ambargosu, ithalata dayalı bir ortamdan sonra İsrail endüstrisini özellikle zayıflatıyor.

İsrail basında yer alan bazı haberlere göre Türkiye'nin kararı İsrail'de tam bir sürpriz şeklinde karşılandı.

Söz konusu bu karar ile beraber İsrail kendini, yıllarca ithalatı teşvik ettikten sonra petrol, çimento, elektrik kabloları üretimi gibi acil durumlarda ekonominin işlevsel sürekliliği açısından kritik olan endüstrilerdeki fabrikalarla krizin içinde buluyor.


TÜKETİCİNİN CÜZDANINDA DA HİSSEDİLECEK


Söz konusu bu ambargo kararıyla ülkeye temel hammadde girişi sağlanamayacak. Başka ithalat kaynakları bulmak zaman ve anlaşmalar gerektiriyor ve söz konusu bu anlaşmalar sağlansa dahi malların fiyatlarının ticareti durdurma kararı öncesinde istenen fiyatlardan çok daha yüksek olması bekleniyor.

Türkiye nin ambargo kararı İsrail basınında: İnşaattaki yavaşlama, daire arzında azalmaya yol açacak!

İNŞAAT-DAİRE FİYATLARI ARTACAK


İsrail'in Türkiye ile ticaretinde ilk ciddi hasar, yaklaşık olarak bir ay kadar önce Türkiye'nin İsrail'e ihracatını toplamda 54 kategorideki ürünlerle sınırlandırması üzerine inşaat ve sanayi sektörü tarafında yaşanmıştı.

Bu nedenle ticaretin tamamen durdurulmasının altyapı ve inşaat alanında daha fazla hasara neden olamayacağı tahmin edilirken, şu ana kadar listede yer almayan diğer alanların da karardan etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye'nin aldığı karardan sonra İsrail son haftalarda alternatif bulma arayışına girdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yetkililer, Mısır ve İspanya'dan çimento ithalatı için girişimlerde bulunuyor.

İsrail'in Türkiye'den en çok ithal ettiği ürünler arasında inşaat sektöründe kullanılan alüminyum profiller, cam, kimyasallar ve boyalar bulunuyor. 

İsrail medyasında çıkan habere göre göre şu an bu ürünlere alternatifler aranıyor.

Uygulanan bu ambargo sebebiyle İsrail'de konut fiyatlarının iki sebep nedeniyle keskin bir şekilde artması bekleniyor: İnşaatta yaşanacak yavaşlama, daire arzında da azalmaya yol açacak.

Müteahhitlerin henüz zararına satış yapmaya hazır olmaması sebebiyle de tedarik edilemeyen ürünlerin fiyatlarındaki artış eninde sonunda konut fiyatına yansıyacak.

120 ay 2 milyon TL konut kredisi faiz, taksit ve geri ödeme planı nasıl? Banka banka konut kredisi oranları...

A101 9 Mayıs 2024 aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! A101'de 9 Mayıs'ta birçok üründe indirim var...

Çin, Yunanistan'daki Santorini Adası’nın aynısını inşa etti!


Geri Dön