27 / 04 / 2024

Türkiye'nin batı kesimlerinde kiracılık oranı artıyor!

Türkiye'nin batı kesimlerinde kiracılık oranı artıyor!

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) raporuna göre, İstanbul'da her 10 aileden 4'ü kiracı. İNDER'in yayımladığı 'Türkiye'de Bölgesel Gelişmişlik Ekseninde Konut Seçimi' raporuna göre, Türkiye'nin batı kesimlerinde kiracılık oranı artıyor



İstanbul İnşaatçılar Demeği'nin (İNDER) raporuna göre, İstanbul'da her 10 aileden 4'ü kiracı. İNDER'in yayımladığı 'Türkiye'de Bölgesel Gelişmişlik Ekseninde Konut Seçimi' raporuna göre, Türkiye'nin batı kesimlerinde kiracılık oranı artıyor. En yüksek kiracılık oranı yüzde 35 ile İstanbul'da bulunuyor.

Göç kiracı getiriyor

Türkiye'nin diğer batı kentleri gibi İstanbul'a da göçle gelen nüfusun İstanbul'da konut sahibi olamaması, kiracı nüfusu artıran en büyük etken olarak gösteriliyor. Ev sahipliği oranının yüzde 58'de kaldığı İstanbul'daki yüksek arsa fiyatları ve yüksek rantlar, İstanbullu ailelerin ev sahibi olma ihtimalini düşürüyor.

Raporda, doğudan batıya doğru göç sorununun dikkat çekici oranlarda devam ettiğine ve bu gelişmenin göç alan bölgelerde çarpık kentleşmeye neden olduğuna dikkat çekiliyor.

Ev alırım diyen yok!

Yüksek kiracılık oram ve ev sahibi olma güçlüğünün sadece İstanbulluların sorunu olmadığı, kısıtlı fiziksel olanaklara sahip batı şehirlerinde ve genel olarak kentleşmiş bölgelerde ev sahibi olma ihtimalindeki düşüşün, toplumun beklentilerine de yansıdığı ifade edilen raporda, göç ile gelen nüfusun mevcut mal varlıklarının batıda herhangi bir mal sahipliğine olanak tanımaması nedeniyle kiracılık oranının yüksek olduğu vurgulanıyor. TÜİK'in anketinde insanların 12 aylık süreçte yeni bir ev alma ihtimalinin yüzde l'in üzerine çıkmadığı vurgulanan raporda, aynca kişilerin ev satın alma ihtimalinin genel ekonomiden ciddi oranda etkilendiği belirtilerek bu sebeple talebin kararsız bir trend çizdiği belirtiliyor.

3 odadan 2 odaya dönüş var

Rapora göre Türkiye'de en çok 3 oda ve bir salondan oluşan evler inşa ediliyor. Bölgesel veya gelir bazlı farklılaşmaların bile bu geleneksel talep biçiminde henüz ciddi farklılaşma yaratmadığı vurgulanan raporda, arzın da bu yönde olduğu belirtiliyor. Ancak talebin, özellikle İstanbul başta olmak üzere yeni projeler ve nüfus yoğun bölgelerdeki fiziki şartlar nedeniyle 2+1 dairelere kaymaya başladığı kaydediliyor. Türkiye genelinde her dört evden birinde halen tuvalet konut dışında bulunurken, hiç tuvalet bulunmayan evlerin oram yüzde 2,3'e ulaşıyor. Yine Türkiye'de evlerin Yüzde 17,5'inde konut içinde su bulunmuyor.
Sözcü


Geri Dön