27 / 12 / 2024

Türkiye'nin çevre kirliliğiyle mücadelede bilgi ve eleman eksiği yok!

Türkiye'nin çevre kirliliğiyle mücadelede bilgi ve eleman eksiği yok!

Birleşmiş Milletler ’deki “İklim değişikliği” oturumlarına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce New York’ta bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı.Güllüce 'Türkiye'nin çevre kirliliğiyle mücadelede bilgi ve eleman eksiği yok' dedi.



"Problemimiz para ve kaynak" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce,  Türkiye'nin kalkınması oranında bu alana kaynak aktarabildiğini ifade etti.


Bakan Güllüce, "Çevre mühendislerimiz, bu konuyu son derece iyi biliyorlar ve duruma hakimler. Problemimiz şu kaynağı ver yapayım diyor, o kaynağı aktaramıyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa ülkelerinden ileride olduğunu kaydeden Güllüce, karbon salımının yüzde 21 oranında azaltıldığı bilgisini verdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce açıklamaların şöyle devam etti:

“İklimlendirme ile ilgili gelişmiş ülkelerin gelişmemiş ülkelere borçları var. Şimdi sürekli bunu gündeme getiriyorlar. İşte karbon salınımı çevrenin diğer etkilerini sadece iklimlendirmenin dışındaki etkileri de gündeme getiriyorlar. Bu iş olacaksa adil olmalı eşit şartlarda olmalı. Dünyayı hiç kirletmemiş bir Türkiye ile endüstriyel devinimini yüz küsur yıl önce yapmış İngiltere,  Amerika, Almanya ve diğer ülkelerin katkıları aynı olmamalıdır. Türkiye olarak biz bilgide oldukça iyiyiz. Çok değerli bilim adamlarımız çevreci profesörlerimiz çok sayıda çevre mühendisimiz var. Bakanlığımızda bize lazım olan üç katı çevre mühendisimiz var.  Ayrıca bütün belediyelerde çevre mühendisi var. Ana problem bizim ekonomimizin bütün bu çevre şartlarını yerine getirecek düzeyde henüz olamamasıdır.”


-Dünya normlarındaki çevre düzenine 2023’te ulaşacağız-

Türkiye’nin istenilen çevre düzenine 2023 yılında gelmeyi planladığını ifade eden Bakan Güllüce, “Problemimiz yetişmiş insan ya da çevre profesörü değil. Problemimiz para, problemimiz kaynak.  Her belediye çevre mühendisi çalıştırıyor. Bu bilgi eksikliğinden kaynaklanan problem değil


Dünyanın bütün gelişmemiş ülkelerinin gelişmiş ülkelerden alacağının olduğunu altını çizen Bakan Güllüce:

“Bütün gelişmemiş ülkeler çevre konusunda çok iyi bir konuma geldiler. Herkes her şeyi biliyor. Türkiye’de bilgi eksikliğimizde ya da insan eksikliğinden kaynaklanmıyor. Örneğin Ergene Ovasının temizlenmesi için milyarlarca dolar gerekiyor veya gaz salınımı ile ilgili karbon salınımı ile ilgili keza çok büyük kaynaklara ihtiyaç var.  Biz hükümet olarak bunu planlamış durumdayız. 2023’te Avrupa standartlarını yakalayacağız. Biz geçen yıl iki kere Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak ozon gazını delen ve bu gazları kısıtlama onların ithalatını yasaklama onların uygulamasını sınırlama getirmesinden dolayı iki kere ödül aldık.  Biz bu noktada oldukça iyiyiz.  Türkiye kalkınıyor ve kalkındığı oranda çevreye para aktarıyor. Türkiye kalkındıkça çevre problemlerini halletmeye çalışıyor.” dedi.


-Karbon salınımını yüzde 21 oranında azalttık-

Karbon salınımını gittikçe azaltmaya çalışıyoruz. Yüzde 21 azalttık. Karbon salımını sıfır yapmanın dünyada mümkün olmadığını söyleyen Bakan Güllüce,  amaç gittikçe karbon salınımı azaltan dünyada iklimde negatif etkisi olmayan bir ülke olmaktır şeklinde konuştu.  


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce sözlerini şu cümleler ile noktaladı, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak sadece kentleşmeye bakan, çevreye bakmayan bir şekilde algı oluşturulmuş bu çok yanlış. Tam aksine biz Avrupa standartlarında çevre ile ilgilenen bir bakanlığız. Hatta AB’ye giriş fasıllarından biri çevre faslı ve burada birçok alanda çok iyi bir noktadayız. Çevrenin mutlaka dikkate alınacağı iklimin dikkate alınacağı hava ozon tabakasının dikkate alınacağı atıkların dikkate alınacağı bir kent tasavvur ediyoruz”



Geri Dön