Türkiye'nin deprem gerçeği yine değişiyor! Prof. Dr. Tüysüz: Yeni deprem haritası 2025'te açıklanacak!
Prof. Dr. Okan Tüysüz, yeni bir deprem haritası için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti ve büyük olasılıkla yeni haritanın 2025'te ortaya çıkacağını söyledi. Tüysüz, Türkiye'nin deprem riski ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde 'Deprem ve Türkiye' konulu seminer online şekilde yapıldı. Prof. Dr. Okan Tüysüz de söz konusu seminere konuşmacı olarak katıldı.
Depremler konusuna ilişkin bilgilerinin henüz çok sınırlı olduğuna dikkat çeken Okan Tüysüz, "Bu durum yalnızca ülkemiz için değil, dünya genelinde de geçerli bir durum. Depremin önceden bilinmesi mümkün değil" dedi.
Gazete Duvar'dan Didem Mercan'ın habere göre; Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaptığı açıklamasında her depremde yeni şeyler öğrenildiğini ve her öprenilen bilgiyi deprem tehlike haritasına yansıttıklarının altını çizerek, "Şu anda yeni bir harita için çalışmalar devam ediyor ve muhtemelen 2025 senesinde yeni bir deprem tehlike haritası ortaya çıkmış olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki depremlerin iki büyük fay hattı sebebiyle meydana geldiğine dikkat çeken Okan Tüysüz, ülke genelindeki depremlere bakıldığında Türkiye'yi etkileyen iki büyük fayın olduğunun görüleceğini belirtti.
"Bunlardan bir tanesi en güneyde Kızıl Deniz'de başlar ve Doğu Anadolu Fayı'na (EAFZ) kadar gider. Bu fay, Bingöl Karlıova'dan başlayarak, Karadeniz'e paralel olarak Niksar, Erzincan, Tosya, Çankırı, Çerkeş'i geçerek Marmara Denizi'ne ve Edremit Körfezi'ne ulaşır" bilgilerini veren Tüysüz, 1600 kilometre boyunca uzanan bu fayların önemli olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Anadolu'da daha kısa fay hatlarının da olduğuna vurgu yaptı ve bunların özellikle Ege bölgesinde ve Anadolu'nun iç kesimlerinde olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili "Bütün bunlar, Anadolu'da depremlerin neden oluştuğunun cevaplarıdır. Eğer bir bölgede aktif bir fay varsa, orada deprem meydana gelir" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tüysüz, bu bölgede geçmişte depremlerin olduğunu ve gelecekte de olacağınu aktardı.
Tüysüz, açıklamasında depremler konusunda bilinmeyenlerin hala çok fazla olduğuna da dikkat çekti.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Depremlerin, faylar tarafından meydana getirildiğini biliyoruz ve bu fayların boyutları 10 kilometreden 500 kilometreye kadar çıkabilir. Ülkemiz için bu fayların derinliği genellikle 7 ile 15 km arasında değişiyor. Dünya genelinde daha derin faylar da yer alıyor, ancak bu derinlikteki sıcaklık, basınç, fay düzlemlerinin sürtünme şekli, fayın geometrisi, kaya davranışı, geçmişte biriktirilen stres miktarı ve etkili olan kuvvetler gibi pek çok faktör tam anlamıyla bilinemiyor. Yalnızca dolaylı tahminlerde yapabiliyoruz" bilgilerini verdi ve bu sebeple depremler konusundaki bilgilerin henüz sınırlı olduğunun altını çizdi.