27 / 04 / 2024

Kuzey Kıbrıs  gayrimenkul alıcılarının akınına uğradı!

Kuzey Kıbrıs  gayrimenkul alıcılarının akınına uğradı!

Poundla kira gelirinin yanı sıra cazip konut fiyatlarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adeta yabancı gayrimenkul alıcılarının akınına uğradı. Magusa, İskele, Gaziveren’in büyük ilgi gördüğünü dile getiren Yatırım Danışmanı Özge Özler, en çok talebin Rusya, İran ve Avrupa’dan geldiğini dile getirdi.



İtalya’ya bağlı Sicilya ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’in üçüncü büyük adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, son dönemlerde inşaat projeleri ve yatırımcıların ilgisiyle de oldukça dikkat çekiyor.

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre hem sıcak iklimi, hem 300 gün turizm potansiyeli hem gayrimenkul fiyatlarının Avrupa’ya göre daha düşük olması ve poundla kira getirisiyle yatırımcıları cezbeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yabancı konut alıcılarının akınına uğruyor. Ada’da yerli, yabancı yaklaşık olarak 30’u büyük olmak üzere, irili ufaklı birçok müteahhidin 100’lerce konutu geçen konut projeleri devam ediyor. Artan talep de gayrimenkul fiyatlarını adeta 3’ye katlıyor.

Böylece de 1 oda 1 salon satılık konutlar 55 bin pounddan (2.2 milyon Türk Lirası), 95 bin-120 bin pounda (3,91 milyon TL4.9 milyon TL) çıktı. Kiralar ise 400 pounddan 650 pounda çıktı. Fakat söz konusu bu fiyatlar, halen Güney Kıbrıs’ın çok gerisinde. Örnek vermek gerekirse, Limasol’da denize sıfır 1 oda 1 salon konutların metrekaresi ortalama 14 bin 400 Euro şeklinde olurken, Kuzey’de 2 bin 500-3.000 bin pound (3 bin 512 Euro) seviyelerinde.

Ada’da yıldızı parlayan İskele’nin dışında Girne, Gazimağusa, Esentepe ve Gaziveren de yatırımcıların gözde bölgeleri arasında yer alıyor. Paylaşılan detaylara göre en çok Rusya, İran ve Avrupa’dan talepler geliyor. Söz konusu bu ülkeleri daha sonra Türkler izliyor. KKTC’ye yatırımcı ilgisini, konut talebini ve fiyatları KKTC’de Emlak ve Yatırım Danışmanı Özge Özler anlattı.

Kuzey Kıbrıs  gayrimenkul alıcılarının akınına uğradı!

ALMANYA'DAN CİDDİ TALEP VAR


Yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde son senelerde yabancı konut yatırımcılarının büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Özge Özler, Ada’nın, Avrupa’nın radarında olduğunu dile getirerek, özellikle Almanya’dan çok ciddi talep aldıklarını  Macaristan da olduğunu ve son dönemlerde Polonya, Litvanya ülkelerinden de yatırım yaptıklarını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde özellikle yeni gelişen alanlarda yaklaşık olarak 30 büyük müteahhit firmasının konut projeleri geliştirdiğini dile getiren Özge Özler, “Ayrıca onların dışında aktif rol oynayan küçük firmalar da bulunuyor. Özellikle büyük firmaların projelerinin dünya ülkelerine tanıtımı ve satışları gerçekleştiriliyor” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden sonra İskele bölgesine ciddi bir talep olduğunu kaydeden Özge Özler, Forbes’ta da İskele Long Beach’ın en güzel sahil gösterildiğini de kaydetti.

Açıklamasında İskele’de çok fazla yapılaşmanın sürdüğünü kaydeden Özge Özler, “O sebeple alt yapı problemleri oluşmaya başladı” diye konuştu. Yaptığı açıklamada konut alıcılarının iskele bölgesinin dışında, Girne Esentepe ve Gaziveren’e de ilgi gösterdiğini kaydeden Özge Özler, Rusya, İran ve Avrupa vatandaşların ilk üç sırada geldiğini, İskele’de ise Türk yatırımcı oranının yüzde 30-40’a ulaştığını söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut yatırımcılarının ilk başta dövizle kira getirisi için Ada’yı tercih ettiğine değinen Özge Özler, “Şu anda farkındalık değer artışlarına kaydı. Çünkü değer artışları, dövizle kira getirilerinden çok daha kârlı. Taleple beraber ciddi bir değer artışları var. Bazı bölgelerde fiyat artışları yüzde 100’ü gördü” diye konuştu. Yatırımcılar için cazip olan Gaziveren’de de fiyatlarda yüzde 50 artış beklendiğini dile getiren Özge Özler bölgeye ciddi talep olduğunu da kaydetti.

Kiralarla ilgili de önemli açıklamalar yapan Özge Özler, şöyle konuştu: “Örnek vermek gerekirse Girne merkezde 1 oda 1 salon bir konut 600 pounddan başlıyor. Yine, 2 bin 500 – 3 bin pounda da kiralık, penthouses konutlar bulunuyor” diye konuştu. Açıklamasında Türklerin en fazla yatırım için konut aldığını dile getiren Özge Özler, “Fakat çok ilginç bir durum bulunuyor. Önce konutu alıyor, birkaç sene sonra Kıbrıs’a yerleşmeye karar veriyorlar” diye konuştu.

 

Ev alacaklara son dakika 120 ay vade fırsatı! İş Bankası konut kredisi tek tek hesaplandı! İşte İş Bankası konut kredisi

Kira yardımı yatmadı, kira yardımı neden yatmadı?

Benzine 1.60 TL, motorine 1.25 TL zam geldi! Yeni fiyatlar dudak uçuklattı: BP, Total, Opet, 15 Mart 2024 fiyat listesi


Geri Dön