Türkiye'nin ekonomisi 2022'de nasıldı, 2023'te nasıl olacak? İşte Türkiye ekonomisi 2023 hedefleri
Türkiye'nin ekonomide 2023 hedefleri Türkiye ihracatının üçte ikisinden fazlasını gerçekleştiren 10 sektörün temsilcileri tarafından değerlendirildi. Peki Türkiye'nin ekonomisi 2022'de nasıldı, 2023'te nasıl olacak? İşte Türkiye ekonomisi 2023 hedefleri...
HAZIR GİYİMDE 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAYIP OLDU!
Kasım itibariyle kimya, otomotiv ve çelik sektöründen sonra en fazla ihracat gerçekleştiren 4. sektör olarak öne çıkan hazır giyim sektörünü bu yıl en fazla etkileyen faktörlerin başında paritede yaşanan kayıp geldi. 1 milyar dolardan fazla kayıp yaşanan sektörde hem iç hem de dış pazarda son aylarda pazarında kayıplar meydana geldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TÜM) Başkanı Mustafa Gültepe hazır 2023 hazır giyimdeki beklentisini şu şekilde açıkladı: ''2023’e enerji krizi ve resesyon endişesi ile giriyor. Dolayısıyla önümüzdeki yılın özellikle ilk yarısı ihracatımız için zor geçecek. Hazır giyim ve konfeksiyon değişimlere en hızlı tepki veren sektörler arasında yer alıyor. Pazarlardaki daralmadan ilk etkilenen sektörler arasında yer alan hazır giyimin, yılın ikinci yarısında canlanma başladığında hızla toparlanacağını öngörüyorum. 2023 yılında en az 23 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmayı arzu ediyoruz.” 2023 yılının sisli geçeceğin söyleyen Gültepe, risklerin daha çık dış kaynaklı olacğaını söyledi.
KİMYA SEKTÖRÜ LİDER!
kimya sektörü, 30 milyar dolarlık ihracat hedefini 11 ayda aşarak, yıl sonunda 33 milyar doları da geride bırakarak en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler arasında lider oldu.
İKİNCİ YARIDA TOPARLANMA OLACAK!
Adil Pelister, yüksek enflasyon oranları, sıkılaşan mali koşullar ve Rusya Ukrayna Savaşı'nın ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturduğu ve talepte gerileme ile beraber büyümenin de yavaşladığı 2023 yılının sektörü beklediğine değindi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜ BELİRSİZ!
Bu yıl otomotiv sektörü, ihracat ve üretimde yılı, beklentilerine paralel kapatmaya hazırlanıyor.
Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, en son ekim ayında 1,04 – 1,10 milyon ihracat ve 1,38 – 1,47 milyon üretimle yılı kapatmaya yönelik öngörülerini paylaştıklarını hatırlatarak bugün itibariyle bakıldığında ise yılın kabaca beklentilerine paralel olarak 1 milyon adet ihracat ve 1,36 milyon adet üretim ile kapanacağını anlattı.
Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektörünü de etkileyen önemli negatif gelişme ise Euro/dolar paritesinde meydana gelen gerileme oldu.
TARIM ÜRETİMDEN KOPUYOR!
Salgın ile birlikte önemi daha da artan tarım sektörü için 2022 oldukça zorlu geçti. Yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artışlar ve spekülatif stoklama davranışlarının da etkisiyle, tohum, ilaç, gübre, yem, enerji gibi girdi maliyetlerindeki artışların, tarımsal üretimi ve gıda ürünleri tüketimini olumsuz etkilediğini dile getiren TOBB Tarım Meclisi Başkanı Ülkü Karakuş, üreticinin yeterince kar elde edemediği, tüketicinin ise uygun fiyatlarla gıda ürünlerine erişemediği bir yılın geride kalmak üzere olduğunu vurguladı.
Karakuş, üreticilerin her geçen yıl daha fazla zarar ettiğini banka borçlarının da bunun bir göstergesi olduğunun altını çizdi.