Ekonomi

Türkiye'nin en batık 10 şehri açıklandı! 5 şehir aynı bölgeden çıktı!

BDDK tarafından yayınlanan yeni liste ile kullanılan tüketici kredilerinde takibe düşmüş vatandaşlar, şehirlere göre sıralandı. İşte il il kanuni takibe düşme oranları... 

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, milyonlarca vatandaşın hayatını tüketici kredileri ve kredi kartları ile idame ettirmesine sebep olurken, ekonomideki kötü gidişatın uzun sürmesi borçlu vatandaşların oranını her geçen gün artırıyor.  Bankaların belirlediği yasal süreç içerisinde borcunu ödemeyen kredi ve kredi kartı kullanıcılarının düştüğü yasal takip oranları son senelerin en yüksek seviyelerini görürken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan liste, Türkiye'de kanuni takibe düşen illeri açıkladı. 

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Balcı'nın haberine göre; yüzde 10'un üzerinde yasal takip oranına ulaşan 4 il bulunuyor. İlk 5 sırada yer alan şehrin de aynı coğrafi bölgede yer alması dikkatleri çekti. 

TÜRKİYENİN EN BATIK ŞEHİRLERİ HANGİLERİ? 

Listenin ilk sırasına yüzde 12.5'lik kanuni takip oranı ile Diyarbakır yerleeşti. İşte şehirlerin kanuni takibe düşme oranları şu şekilde sıralandı: 

1 - Diyarbakır (yüzde 12.5)
2-  Mardin (yüzde 1.1)
3 - Batman (yüzde 10.8)
4 - Şanlıurfa (yüzde 10.4)
5 - Şırnak (yüzde 8.3) 
6 - Adana (yüzde 6.7)
7 - Hatay (yüzde 6.7)
8 - Adıyaman (yüzde 5.7)
9 - Muş (yüzde 5.6)
10 - Hakkari (yüzde 5.5)

BANKALARA BORÇLAR 2023 SONUNA GÖRE 846 MİLYAR TL ARTTI 

Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz günlerde de vatandaşın sene başından bu yana batık kredi kartı borcunun yüzde 191,8 arttığı açıklanmıştı. Aktarılan detaylara göre yaklaşık 900 bin kişinin takipte olduğu belirtildi. 

Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları ise 27 Eylül - 4 Ekim haftasında 13,4 milyar lira artarak 3 trilyon 575 milyar TL olarak kaydedildi. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2023 yılı sonuna göre 846 milyar TL arttı. Burada oransal artış yüzde 31,1 şeklinde belirlendi. 

Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 344 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise 504 milyar lira artış kaydetti. Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 191,8, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 57,7 oranında artış oldu.

4.9 milyar TL'lik evde bakım maaşı hesaplara yatıyor! Evde bakım parası alanlara Bakan Göktaş'tan Ekim müjdesi! 

İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!

Son dakika Malatya'da 5.9 şiddetinde deprem meydana geldi!