22 / 12 / 2024

Türkiye'nin en büyük barajı 2010'de üretime geçecek!

Türkiye'nin en büyük barajı 2010'de üretime geçecek!

Türkiye´nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olan Deriner Barajı´nda 2011 yılı Ağustos ayında test üretime geçileceği bildirildi



Artvin´de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, beton kemerli barajlar arasında yükseklik bakımından Türkiye´nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olan Deriner Barajı´nda 2011 yılı Ağustos ayında test üretime geçileceği bildirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, geçen hafta yaptığı Doğu Karadeniz bölgesindeki hidroelektrik santralleri (HES) ziyaretleri kapsamında Deriner Barajı´nı gezdi. Köktaş, baraja kurulan özel bir teleferik sistemiyle yaklaşık 250 metre yükseklikten barajda incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Köktaş´a bilgi veren Proje Direktörü Mahmut Görücü, Türkiye´den ERG İnşaat Tic. San. A.Ş. liderliğinde, Rusya´dan Technostroyexport, İsviçre´den Stucky, ABB, Sulzer Hydro Ltd ve Hydro Vevey şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından yapılan Deriner´in, Çoruh Nehri üzerindeki ilk büyük baraj, beton kemerli barajlar arasında yükseklik bakımından Türkiye´nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olduğunu söyledi.

50 yıla göre dizayn edilen barajın 2011 yılı Ağustos ayında tamamlanarak test üretimine başlanacağını anlatan Görücü, 2011 yılı Aralık ayında da 4 üniteden birinin üretime geçeceğini bildirdi.

Baraj tamamlandığı zaman yaklaşık 2 milyar metreküp su toplanacağını ve yıllık 2 milyar 300 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretileceğini kaydeden Mahmut Görücü, Çoruh Nehri´nin yaklaşık 5´te 1´inin kullanılacağını ifade etti.

-500 BİN KONUT KADAR BETON KULLANILDI-

Teknolojik ve mühendislik olarak en yeni teknolojilerin kullanıldığı projede 5 milyon metreküp beton kullanıldı, bu 500 bin konut anlamına geliyor. Olası bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zemin birbirine bağlandı.

"Nuh tufanı olsa baraja bir şey olmaz" diyen Görücü, barajın bitmesiyle bölgedeki iklimin biraz yumuşayacağını ve bitki örtüsünün de değişebileceğini söyledi.

Çoruh Nehri´nden Batum´a yılda 600 bin metreküp kadar alüvyon taşındığını anlatan Görücü, baraj yapılınca Batum´daki söz konusu deltanın kaybolma ihtimali bulunduğunu, bu nedenle Gürcistan tarafının biraz itiraz ettiğini söyledi.

-MALİYETİ 1,5 MİLYAR DOLARI AŞACAK-

1998 yılı Ocak ayında yapımına başlanan barajın şu ana kadar yüzde 85´inin tamamlandığını dile getiren Görücü, projenin yüzde 70´inin Türk mühendisler tarafından yapıldığını, çalışan işçilerin de yüzde 90´ının Türk olduğunu kaydetti.

Projede şu anda bin 100 kişinin çalıştığını belirten Görücü, projede çalışan bayanların oranının sadece yüzde 1 olduğunu, onların da ofis personeli olarak çalıştığını söyledi.

Görcü, 12 yılda dünya ortalamasının oldukça altında 9 ölümlü kazanın meydana geldiğini, bu kazaların da teknik yetersizlikten değil, personelin dikkatsizliğinden kaynaklandığını bildirdi.

-İSMİ NEREDEN GELİYOR-

Başlangıçta Artvin Barajı olarak adlandırılan barajın etüt çalışmaları esnasında, o dönemde Elektrik İşleri Etüt İdare´sinin başında bulunan İbrahim Deriner´in vefat etmesi üzerine, İbrahim Deriner´in anısına Barajın isminin Deriner Barajı olarak değiştirildiği kaydedildi.

-25 MİLYON DOLARA MAL OLDU, 50 MİLYON DOLAR İSTİYORLAR-

Nett Holding´e ait Kabaca Regülatörü ve HES hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı İlkem Şahin, 32 milyon 470 bin kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip tesisin 25 milyon dolara mal olduğunu ve yabancı yatırımcıların tesise 50 milyon dolar teklif ettiğini bildirdi.

Enerjide yatırıma devam edeceklerini belirten Şahin, Tokat ve Erzurum´da yen HES projelerinin devam ettiğini bildirdi.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Deriner´e 500 bin konutluk beton girdi `uçak çarpsa sinek konmuş gibi´ olacak    

Artvin´de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen ve tamamlandığında Türkiye´nin en büyük, dünyanın ise 4´üncü büyüğü olacak Deriner Barajı için 2 milyar dolar harcandı. Barajın gövdesi için 500 bin konutluk beton kullanıldı. Baraj için, "Uçak düşse, sinek gibi kalır" deniliyor.

DEVLET Su İşleri (DSİ), Türkiye´nin Çin Seddi olacak dev bir hidroelektrik baraj projesini hayata geçirmek için gün sayıyor. Doğu Karadeniz´de Çoruh havzasında 2 milyar dolara inşa edilen ve Türkiye´nin birinci, dünyanın ise dördüncü en büyük barajı olacak Deriner´in sadece gövde inşasında 500 bin konutta kullanılacak beton kullanıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "Çevreye zarar veriyor" tartışmaları ile gündeme oturan HES´leri yerinde denetlediği Doğu Karadeniz turunda, Türkiye´nin en büyük barajı olacak Deriner´i de inceledi. Barajın üzerine kurulan özel bir teleferik sistemiyle yaklaşık 250 metre yükseklikten barajı gezen Köktaş´a Proje Direktörü Mahmut Görücü bilgi verdi.

ERG inşaat tarafından yapımı üstlenilen ve 2011 sonunda faaliyete geçmesi planlanan Deriner Barajı´nın sadece gövdesinde 5 milyon metreküp beton kullanıldı. Bu rakam 500 bin konutun inşa edilmesinde kullanılacak betona denk geliyor. Baraj tamamlandığında elektrik üretim kapasitesi 670 megavat, yıllık elektrik üretimi de 2 milyar 300 milyon kilovatsaat olacak. Ayrıca, Çoruh Nehri´nin 5´te 1´i kullanılacak.

Tufan olursa

200 metreyi aşkın gövde boyu ile dev bir tesis kurduklarını anlatan Mahmut Görücü, "Nuh tufanı olsa ne olur, 50 yılda oluşabilecek deprem ve sel felaketlerinden baraj ne ölçüde etkilenir gibi sorulara yanıt arayarak barajı dizayn ettik. Bu nedenle baraja 872 metre uzunluğunda iki tırın yan yana geçebileceği boyutlarda tüneller inşa edildi. Ayrıca olası bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zemin birbirine bağlandı" dedi. Nükleer santrallerde gündeme gelen "Uçak çarpsa ne olur?" sorusuna ise Görücü´nün yanıtı, "Baraja uçak çarpsa sinek gibi kalır. Bu baraja Türkiye´nin Çin Seddi diyebiliriz" şeklinde oldu.

İstek var

Hindistan´ın hidroelektrik inşaatında yatırım atağına kalktığını anlatan Mahmut Görücü, özellikle Himalaya bölgesinde 100 baraj projesinin olduğunu söyledi. Hindistan´daki bu baraj projelerine davet edildiklerini bildiren Görücü, "Deriner barajı bizim için çok büyük referans oldu. Bugün Hindistan´ın baraj inşalarında aranan firma olduk" diye konuştu.

İş güvenliği kadınlara emanet

DEVAMLI olarak 1100 kişinin istihdam edildiği baraj inşaatında 12 yılda 9 iş kazası yaşanmış. Bu denli büyük projede bu kaza oranının ortalamanın altında olduğunu ifade eden Mahmut Görücü "Barajda tüm iş güvenliği projelerini bayanlara emanet ettik" diye konuştu.

Maliyetini 5 yılda çıkaracak

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Deriner barajının yıllık 250 milyon dolar değerinde elektrik üreteceğini belirterek, devasa projenin üretime geçmesiyle maliyetini 5 yılda çıkaracağını söyledi. Köktaş "Bu oran Türkiye´nin elektrik üretimine olan ihtiyacının göstergesi" diye konuştu.
Sabah/Merve ERDİL


Geri Dön