25 / 11 / 2024

Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali devreye alınacak!

Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali devreye alınacak!

Kurulu gücü 95 megavata ulaşan Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri olan Kızıldere Jeotermal Santrali yarın devreye alınacak. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katılacak..




Santralin devreye alınması dolayısıyla düzenlenecek törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılacak.


Kızıldere Jeotermal Santrali, 1974'te 500 kilovatlık pilot sistem olarak çalışmaya başladı.


Denizli Sarayköy'deki saha, Türkiye'nin enerji üretimi amaçlı keşfedilen ilk jeotermal alanı olma özelliği taşıyor.


Zorlu Enerji, 2008'deki özelleştirme kapsamında Kızıldere Jeotermal Santrali'nin işletme hakkını 30 yıllığına aldı. Santral, Sarayköy'ün jeotermalle ısınması, bölgedeki seralar ve oteller için gerekli olan sıcak suyu sağlıyor. Ayrıca santralin yanındaki bir fabrikaya da karbondioksit gazı temin ediliyor. Santralde kullanılan sıcak suyun tamamı reenjeksiyon ile yer altına tekrar basılarak kaynağın sürdürülebilirliği sağlanıyor. Santralin kurul gücü yapılan iyileştirmelerle 15 megavata çıkarıldı.


Türkiye'nin en büyük kombine çevrim santrali olacak 80 megavat gücündeki Kızıldere 2 Jeotermal Santrali ise elektrik üretimine uygun keşfedilmiş ilk ve potansiyeli en geniş saha olma özelliğine sahip alanda yer alıyor.


Santral faaliyete geçtiğinde yıllık 600 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretecek.


Toplam 95 megavat kurulu güçle dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri olacak Kızıldere projesi kapsamında, 2 bin 500 konut ısıtması ve 500 dönüm sera ısıtması gerçekleştirilecek.


Kızıldere jeotermal sahasında 3. ve 4. faz yatırım çalışmalarına başlanırken, jeolojik, jeofizik ve jeokimyasal arama/değerlendirme çalışmaları devam ediyor. 


- Türkiye'nin jeotermal hedefi


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin 11 yıl önce 17 megavat olan jeotermaldeki elektrik kurulu gücü 246 megavata çıktı. 


Seralarda jeotermal kullanımı 6 kat artarak 3 bin dönüme, jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı 2 kat artarak 90 bine, termal turizm ve sağlık uygulaması sayısı ise yüzde 100 artışla 350 tesise ulaştı.


MTA'nin yakın zamanda keşfettiği 92 jeotermal saha, elektrik üretimi, konut ısıtması, termal turizm ve seracılık yapılmak üzere yatırımcıya devredildi.


Yatırımcıya devredilen elektrik üretimine uygun 16 sahada 430 megavat gücünde santrallar yapılacak. Diğer sahalarda 5 bin dönüm jeotermal sera yapılabilecek veya yaklaşık 35 büyük ölçekli toplam 40 bin yatak kapasiteli termal ve sağlık tesisi hayata geçirilebilecek.


Bu yatırımlar, sahaların bulunduğu yörelerimiz gelişmesini, istihdam yaratılmasını sağlayacak, ayrıca inşaat, mühendislik, seracılık, sondajcılık, pompa, boru, tribün ve diğer ekipmanlarla ilgili sektörlere de canlılık gelecek.


Türkiye halen birincil enerji üretiminin yüzde 6’sını jeotermalden karşılıyor. 10 yıl sonraki jeotermal kurulu güç hedefi ise 600 megavata karşılık geliyor. 


AA


Geri Dön