22 / 12 / 2024

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali Aydın'da açıldı!

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali Aydın'da açıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aydın’ın Germencik ilçesinde kurulan Avrupa’nın 2’inci ve Türkiye’nin ise en büyük Jeotermal enerji santralinin açılışını yaptı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin tüm doğa kaynaklarını değerlendireceklerini belirterek, “Bir enerji bakanı iÇin en kolay iş, oturduğu yerden çayını kahvesini içerek telefonuyla doğalgaz sipariş etmesidir. Ama biz kapı kapı dolaşıp kaynaklarımızı değerlendireceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aydın’ın Germencik ilçesinde kurulan Avrupa’nın 2’inci ve Türkiye’nin ise en büyük Jeotermal enerji santrali ile İncirliova ilçesinde GEKA desteğiyle faaliyete geçen günlük 400 ton gübre işleme kapasiteli biyoenerji santrallerinin açılışlarını gerçekleştirdi. Bakan Yıldız’a Vali Erol Ayyıldız, Ak Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Gültekin Kılınç, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen ve AK Parti Milletvekili Adayı Sadık Atay eşlik etti.

Biyogaz ve jeotermal elektrik santrallerinin Aydın’a kazandırılmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Vali Erol Ayyıldız, açılışta yaptığı konuşmada, “Jeotermal enerji varlığı bakımından Avrupa’da birinci Dünyada yedinci sırada olan ilimiz, önemli bir potansiyeli barındırmaktadır. Hizmete sokacağımız üniteler hem ilimiz hem de ülkemiz için enerji açığını kapatıcı ve buna bağlı olarak kalkınmaya katkı sağlayıcı önemli yatırımlardır. Bu kapsamda ilimiz zenginliğini jeotermal potansiyelin değerlendirilmesi konusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürürken Biyogaz enerjide de, Türkiye’de yüzde yüz gübreden elektrik üreten ilk biyogaz santralini açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin enerjide kurulu güç olarak 70 bin MW’ı aştığına işaret eden Bakan Yıldız, “Dünyada biyogaz tesislerinin yüzde 80 Çin’de ve yüzde 10’u da Nepal’de bulunuyor. Avrupa’da ise Almanya ve İtalya ön planda. Almanya 25 yıl önce 139 tesisle başladı ve şuanda 2 bin 200 tesise kadar çıktı. 2007ün üzerinde. Hayvansal atıklardan 1 yılda üretilebilecek enerji miktarı 1,4 milyon ton eşdeğer petrole denk. Yani Türkiye’nin 125-130 milyon ton petrollük bir enerji tüketiminin olduğunu düşünürsek, bunun ciddi bir rakam olduğunu görüyoruz. Türkiye’de 1 yılda 157 milyon ton hayvansal atıktan birikiyor. O yüzden bizim rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklarımızda önem verdiğimiz bu yapının mutlaka biyokütlede de oluşması lazım” dedi.

Açılışın ardından biyoenerji santralini inceleyen Bakan Yıldız, tesisteki üretim şamaları hakkında yetkililerden bildi aldı.


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TESİSİ HİZMETE GİRDİ


Bakan Yıldız, Aydın’daki ikinci açılış programında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 2’inci büyük jeotermal enerji santralini hizmete soktu. Türkiye’nin jeotermale yabancı bir ülke olmadığına işaret eden Bakan Yıldız, “Biz iktidarı geldiğimizde jeotermalden elektrik üretimini 17 MW’tan aldık, bugün 428 MW’ta ulaştı. Bu çok önemli bir güç. 600 MW’lık hedefimizi bin MW olarak revize ettik. Çünkü öngörülerimizden daha hızlı bir şekilde yatırımları gerçekleştiriyoruz. Aydın jeotermal gelirlerden en yüksek payı aldı. 300 milyon TL Aydın Valiliğine tahsis edildi. Hastane, yol, su, okul ihtiyaç ne varsa tedarik edilecek” şeklinde konuştu.


“KAPI KAPI DOLAŞIP KAYNAKLARIMIZI DEĞERLENDİRECEĞİZ”


Türkiye’nin istikrarına duydukları güvenden dolayı yatırımcılara teşekkür eden Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin denizdeki kıyı şeridi 4 bin 884 kilometre. Santral yapmak için 46 tane müracaat var ama 46 tane de itiraz var. Her türlü enerji kaynağına itiraz var. Her tür kaynağa itiraz varsa bunun kestirmeden Türkiye’nin kalkınmasına ve büyümesine bir itiraz olduğunu açıklıkla ifade etmemiz lazım. Bizim sırtımızda yumurta küfesi var. Biz bu ülkeyi yönetiyoruz ve sizlerin tercihi ve oylarıyla yönetmeye de devam edeceğiz inşallah. Ama Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla beraber, yenilenebilir kaynaklarıyla beraber coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajlarını enerji sektöründe kullanmaları lazım. Bunları değerlendirmemiz lazım. Bir enerji bakanı için en kolay iş, oturduğu yerden çayını kahvesini içerek telefonuyla doğalgaz sipariş etmesidir. Bu işin kolaycılığıdır, bu ülkemizde ithal kaynakların artmasına neden olan olumsuz bir tavırdır. Biz kapı kapı dolaşacağız. Türkiye’nin rüzgarının estiği, güneşinin açtığı, jeotermal kaynaklarının bulunduğu, sularının aktığı her yerde bu yerli kaynakları kullanacağız. Biz önceki yıl 7 bin MW, geçen yıl 5 bin MW ve bu yılda 4 bin 200 MW’lık yüzde 90-95 yerli kaynaklardan olan enerji kaynaklarımızı harekete geçiriyoruz.”


BAKAN YILDIZ, AYDIN’A İKİ ÖNEMLİ YATIRIM KAZANDIRDI


Germencik’te açılışı yapılan 232,3 MW güce sahip Efeler jeotermal Enerji Santrali, Avrupa’nın ikinci ve Türkiye’nin de en büyük jeotermal santrali olma özelliğini taşıyor.

Bakan Yıldız’ın Aydın’a kazandırdığı ikinci önemli tesis olan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından hibe desteği verilen biyoenerji santralinde ise çiftlikteki 6 bin büyükbaş hayvandan günlük olarak elde edilen 400 ton gübre işlenerek gaz ve elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik yaklaşık 5 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Elektrik ve gaz üretiminden arta kalan gübre ise paketlenerek, çiftçilerin tarla ve bahçelerinde kullanılması için satılıyor. Tesis yıllık 110 bin ton gübreyi tamamen enerjiye dönüştürebilecek potansiyele sahip.


Milliyet


Geri Dön