18 / 05 / 2024

Türkiye'nin en eski santrali elektrik müzesi olacak!

Türkiye'nin en eski santrali elektrik müzesi olacak!

Türkiye'nin çalışır durumdaki en eski hidroelektrik santralı özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldı



Kayseri'nin Bünyan ilçesinde, 1929'da Alman ve Çek mühendisler tarafından kurulan santral, tam 80 yıldır elektrik üretiyor. Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş, kuruluş temelini de oluşturan santralı satın alarak müzeye dönüştürmek istiyor.
Skoda firması tarafından Alman ve Çek mühendislerce kurulan santral enerji üretiminde kullandığı suyu, ilçeye 4 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı kaynağından alıyor. Yaz aylarında üretim kapasitesi düşmesine rağmen yılda 5 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

`Dikkat ali tevettür...'
Santralın giriş kapısına kurulduğu dönemde asılan "Dikkat ali tevettür (alette yüksek gerilim) ölüm tehlikesi vardır" yazılı uyarı levhası da orijinal haliyle korunuyor.
80 yıldır elektrik üreten santral, EÜAŞ, tarafından 56 hidroelektrik santralıyla birlikte özelleştirme kapsamına alınmıştı. 
Santrala talip olan Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, "Bünyan Hidroelektrik Santralı'nın şirketimizin temelini oluşturuyor. Bu nedenle bizim için önemli. Santral orijinal haliyle hâlâ korunuyor ve çalışıyor. Ancak, kâr getiren bir işletme değil. Bizim için nostaljik bir önemi var. Bu nedenle santralı satın alarak Elektrik Müzesi'ne dönüştürmek istiyoruz" dedi.
Radikal

İlgili haber:

Kayseri'deki hidroelektrik santrali satışa çıkarıldı


Geri Dön