02 / 08 / 2024

Türkiye'nin 'en'leri gerçekten 'en' mi

Türkiye'nin 'en'leri gerçekten 'en' mi

Milletçe her şeyin en büyüğüne, en yükseğine bir merakımız var. Binanın temeli atılmadan tabelası hazır: 'Türkiye'nin en yüksek binası', 'Avrupa'nın en büyük adliye sarayı'...



Milletçe her şeyin en büyüğüne, en yükseğine bir merakımız var. Binanın temeli atılmadan tabelası hazır: 'Türkiye'nin en yüksek binası', 'Avrupa'nın en büyük adliye sarayı'... Söylenen 'en'ler gerçekten en midir, öyle olmasını mı isteriz bilmiyoruz ama bu söylemi sevdiğimiz örnekleriyle ortada.
 
Aynı sokakta üç diş muayenehanesi varmış. Dişçilerden biri reklamını yapmak için dükkanının girişine 'Türkiye'nin en iyi dişçisi' diye kocaman bir tabela asmış. İkinci dişçi bunu görünce hemen harekete geçmiş. Tabelayı asıvermiş: 'Dünyanın en iyi dişçisi.' Yaşananlardan sonradan haberi olan üçüncü dişçi ise düşünmüş taşınmış ve şöyle yazmış dükkanının kapısına: 'Bu sokağın en iyi dişçisi'

Doğruluğu nedir bilinmez ama bu hikye dost sohbetlerinde anlatılır. Milletçe her şeyin en güzeline, en yükseğine, en iyisine, en yenisine yani en 'en'ine bir merakımız var. Bunu o kadar önemsiyoruz ki henüz temel aşamasında olan binanın en göz alıcı yerine panoyu yerleştiriyoruz: 'Avrupa'nın en büyük adliye sarayı', 'Türkiye'nin en büyük hastanesi', 'İstanbul'un en yüksek binası'... Tabii 'en'ler bununla sınırlı değil. 'Dünyanın en uzun adamı' bizde olur da reklamı yapılmaz mı Hem de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişse. Mardinli Sultan Kösen günlerce televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında yer buldu. Ülkemize kazandırdığımız bu 'en'lerle övünüyoruz, gurur duyuyoruz. Merakımız öyle fazla ki her geçen gün 'en'lere bir yenisini ekleyip adeta diğerinin rekorunu kırıyoruz! [email protected]

İstanbul Sapphire, 261 metre yüksekliğinde

Kiler Holding'in Levent'teki rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan İstanbul Sapphire, 261 metre yüksekliğinde. Bina, 11 bin metrekare arsa üzerinde 64 kat olarak tasarlanmış. Projede bir alışveriş merkezinin yanı sıra 174 rezidans yer alıyor. Binanın en üst katında yapılacak olan seyir terası ise herkese açık olacak. İstanbul Sapphire, 261 metre yüksekliğiyle Avrupa ve Türkiye'de 1'inci, dünyada ise 97'nci sırada yer alıyor. Yapı tamamlandığında 181,2 metre yüksekliğe sahip İş Kuleleri'nin Türkiye'nin en yüksek binası unvanını elinden alacak. Sapphire çarşı, Sapphire Residence ve Sapphire Seyir Terası, 4 Mart'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.

Dünyanın en büyük adliye sarayı

İstanbul Kartal'da hızla yükselen bir bina. 10 bloktan oluşan yapı, birçok yönüyle ilklere sahip. çalışanlar için fitness ve jimnastik salonu, resim ve internet odası, iki banka şubesi, kuaför, tiyatro gösterileri için sahne gibi sosyal ve kültürel etkinlik alanlarını barındırıyor. 5 bin personelin görev alacağı binada, 12 karakol ve nezarethane, 99 tutuklu bekleme odası yer alacak. Kalabalık duruşmalar için de 200 metrekarelik salonlar mevcut. İnşaatın 2012'ye kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Kartal'dan ayrılıp Avrupa yakasına geçiyoruz. Bu defa da şžişli çağlayan'da başka bir tabela dikkatimizi çekiyor. Kocaman panoda şöyle yazıyor: 'Avrupa'nın en büyük adalet sarayı'. Dört yıl önce inşaatına başlanan bina, 60 futbol sahası büyüklüğündeki 16 blok ve 20 kattan oluşuyor. Devasa binada hkim ve savcıların dışında 4 bin 500 personel görev yapacak. Her mahkeme için ayrı duruşma salonu ve hkim odaları olacak. 275 savcı odası, 2 bin 340 araçlık kapalı otopark, sosyal mekanların da içinde olduğu toplam bin 500 kapalı alan bulunacak. Haziranda hizmete girmesi beklenen adliye sarayına, şžişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyeleri de taşınacak.

Havalimanlarının en havalısı

2001'de hizmete giren Sabiha Gökçen Havalimanı da 'en' özelliğine sahip yapılarımızdan. 3 bin metre uzunluğunda piste sahip bulunan havalimanının, 8 tane en büyük gövdeli ya da 16 tane orta gövdeli uçağa eşzamanlı hizmet verebilen park ettirme sistemi var. Yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanı beş ay önce, Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi tarafından 'Dünyanın en iyi havalimanı' seçildi. Kapasitesi 5-10 milyon arasında değişen havalimanları arasında Mayıs 2010'da 'Dünyada yolcu trafiğini en fazla artıran havalimanı' seçilirken, bir yıl önce de ABD'nin prestijli yayınlarından 'Risk Management' dergisinde 'yeryüzünün en güvenli beş yerinden biri' olarak gösterilmişti.

Türkiye'nin en büyük hastanesi 'Pendik'te

Türkiye'nin en büyük hastanesi unvanını elinde bulunduran bina, 63 bin metrekare alan üzerine kurulu. 540 yataklı hastanede 22 ameliyathane, 240 doktor, 450 asistan ve 277 hemşire, bin 500 personel görev yapıyor. Dev hastane binası 12 Ocak'ta törenle açılmıştı.


 
Dünyanın en uzunu da, en kısası da Türk

29 yaşındaki Mardinli Sultan Kösen, 2 metre 46,5 cm boyuyla dünyanın en uzun adamı unvanına sahip. Sultan, 36,5 cm ayaklarıyla dünyanın en uzun ayaklı, 27,5 cm'lik elleriyle de dünyanın en büyük elleri rekorlarının da sahibi. 12 yaşından bu yana boyu uzayan Kösen'in ayak numarası 60. Elif Kocaman ise 72,6 santimlik boyuyla dünyanın en kısa kadını olarak kayıtlara geçti. Tespit, Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından bu yıl belirlendi.
Zaman/FATMA TURAN


Geri Dön