26 / 12 / 2024

Türkiye'nin geleceği güneş enerjisine yatırım atağı!

Türkiye'nin geleceği güneş enerjisine yatırım atağı!

Marsan Marmara Holding’in 35 yıllık deneyimi ile enerji sektörüne hızlı ve güçlü bir giriş yapan SUOZ Enerji Grup, gelecek projeksiyonlarını Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmada çok ciddi bir değer yaratmaya hazırlanan ‘güneş enerjisi’ne yönlendiriyor.



Sektöre girişi ile birlikte kısa sürede gerçekleştirdiği GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımları, global firmalarla distribütörlük anlaşmaları, Ar-Ge çalışmaları ve bireysel kullanıma yönelik geliştirdiği Çatı Pili projesi ile Türkiye’de hızlı bir büyümenin sinyalini veriyor. Üretim teknolojilerini geliştirmek amacıyla tam entegrasyona yönelen SUOZ Enerji Grup, hücre teknolojisinin Türkiye’de ilk kez üretimini gerçekleştiren firma olması ile Tier-1 segmentinde dünyada ilk 10’a oynayacak. SUOZ Enerji Grup, coğrafi konumu dolayısıyla oldukça yüksek ışıma değerlerine sahip olan Türkiye’de güneş enerjisine yönelik tüm alanlarda gerçekleştireceği ek yatırımlarla 2020’de 350 milyon USD ciro hedefliyor. 

Türkiye’nin büyümesinde önemli bir etken olarak öne çıkan yenilenebilir enerji alanında yenilikçi ve çevreci yaklaşımlarla faaliyet göstermek amacıyla Berk Uçuran ÇİLLER ve Mert Uçuran ÇİLLER tarafından 2017 yılında kurulan SUOZ Enerji Grup, fosil yakıtlar karşısında ekolojik ve ekonomik anlamda üstünlük sağlayan güneş enerjisi yatırımlarında atağa kalktı. Yenilenebilir enerji yatırımlarının enerjide dışa bağımlılığı azaltarak cari açığı kapatmada büyük rol oynadığının altını çizen SUOZ Enerji Grup CEO’su Berk Uçuran ÇİLLER, Türkiye’nin büyümesinin anahtarını güneş enerjisinde gördüklerini ve bu vizyon çerçevesinde yatırımlarını gerçekleştirerek kısa vadede fabrika yatırımlarından GES projelerine kadar tüm alanlarda sektörün öncüsü olmayı hedeflediklerini belirtti. ÇİLLER, ‘Yenilenebilir enerjiyi Türkiye ekonomisinde çok önemli bir konumda görüyoruz. Güneş enerjisi sektörü için çok doğru bir yatırım merkezi olan Türkiye’yi bu alanda yapacağımız çalışmalarla güneş enerjisinden maksimum faydalanan ülkeler arasında en üst noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu vizyonu ortaya koyarak ciddi emek veren ve önemli bir yol haritası oluşturan abim Mert Uçuran Çiller ile Türkiye’nin güneş enerjisi alanında sektörün gelişimini sağlayan en büyük yatırımcısı ve üreticisi olacağız. Tüm gelecek projeksiyonlarımızı bu alanda üretim, istihdam ve ihracat gücünü artırmaya yönelik planladık ve potansiyelimizi maksimumda kullanarak doğa dostu enerji üretiminde Türkiye’yi hak ettiği konuma ulaştıracağımıza inanıyorum. Sürdürülebilir enerjiye erişimi, çağımızın en önemli ve geliştirilmesi gereken alanlarından biri olarak görüyoruz. Küresel enerji talebinin büyük oranda artacağından yola çıkarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrik enerjisi üretimindeki payının da artacağını ön görüyoruz.’ dedi. ‘Yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’nin önemli bir oyuncu olması ve bu alandaki rekabet gücünü artırması, yenilenebilir enerji çağının gerisinde kalmaması Türkiye’nin ekonomik büyümesindeki en büyük projeksiyonu olmalı. ‘ şeklinde konuşan ÇİLLER, güneş enerjisinin uzun vadede Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını, dolayısıyla cari açığını ve enerji faturasını önemli ölçüde azaltacağının, ülkemizin enerji ticaretinde merkez ülke konumuna gelebileceğinin altını çizdi.  

Ortalama 110 gün gibi çok yüksek bir güneşlenme süresine sahip olan Türkiye’nin, doğru yatırımlar gerçekleştirildiğinde güneş enerjisi için verimli bir pazar haline dönüşmesi öngörülmektedir. Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre Türkiye, yılın 10 ayı boyunca ülke yüzölçümünün %63’ünde yıllık toplam 2737 saat (günlük toplam 7,5 saat) ve 1527 kWh/m2/gün güneş ışını almaktadır. Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 2017’nin sonunda 3200 MW’a ulaşmış, Türkiye böylece küresel ölçekte ilk 10’da kendine yer edinmiştir. Ayrıca Türkiye bu dönemde gerçekleşen kurulu güç artışında Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı haline gelmiştir. SUOZ Enerji Grup COO’su Muzaffer Erdal KILIÇ, dünya ile karşılaştırmalı 

olarak yorumladığı Türkiye güneş enerjisi pazarını anlatırken, ‘Saniyede dünyamıza gelen güneş enerjisinin ülkemizin bir yıllık enerji üretiminin 1700 katı olduğu düşünüldüğünde, bu alanda yapabileceklerimizin daha çok başındayız. Türkiye’den %60 oranında daha az güneş ışını almasına rağmen, 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebilen Almanya’dan neden geride olduğumuzu doğru okuyarak, doğru hamlelerle sektörü geliştiren marka olacağız. ‘ dedi. 

KILIÇ; ‘Hücre üretimi alanında Türkiye’deki ilk fabrikanın kurulumunu gerçekleştireceğiz… ‘
Yılsonunda %100 büyüme hedefleyen SUOZ Enerji Grup, ana büyümesinin yüzde 50’sini yan sanayi yatırımları ve üretimlerinde, %20’sini panel üretiminde, %20’sini proje geliştirmede, %10’unu ise çatı pazarında gerçekleştirmeyi planlıyor. SUOZ Enerji Grup COO’su Muzaffer Erdal KILIÇ, 10 yıllık projeksiyonda bu alanlarda 400 milyon USD’lik yatırım ve güneş paneli üretiminde yıllık 1000 MW kapasiteye ulaşarak yurtdışı iştiraklerle beraber 1 milyar USD ciro hedeflediklerini belirtti. KILIÇ, yeni yatırımlarından söz ederken ‘Yunanistan’da ingot üretimi gerçekleştiren Piritium fabrikası ile hücre üretim teknolojisine sahip Silcio fabrikasını satın alarak ve hücre üretimi konusunda ileri teknolojiye sahip makineleri Türkiye’ye getirerek bir ilke imzamızı attık. Bu yatırımlar çerçevesinde Yunanistan’da kurduğumuz ZONS firması ve yeni hücre printing hattımız ile yapılacak üretimlerin verimliliğinin artması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi alanında çalışmalarımıza hız vererek katma değerli ürüne yönelik üretim gerçekleştiriyoruz. Panel üretiminde Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiren hücre teknolojisini artık kendi bünyemizde üreterek önümüzdeki dönemde ihracatımızı çok ciddi düzeyde artıracağız. Kısa vadedeki hedefimiz Yunanistan’daki solar PV hücre üretim hattını Kocaeli fabrikamıza taşıyarak Türkiye’nin bu alandaki ilk fabrikasının kurulumunu gerçekleştirmek… Türkiye’de bireysel pazara yönelik geliştirdiğimiz Çatı Pili Projesi ile, enerji talebi hızla yükselen ülkemizde var olan ışıma potansiyelini kişisel kullanımın hizmetine sunarak, düşük yatırımlarla bedava elektrikten faydalanılmasına yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyoruz. ‘Kendi elektriğini kendin üret, kullanabildiğin kadarını kullan, fazlasını sat’ kurgusu ile geliştirdiğimiz Çatı Pili Projesi'nde kurulumdan know-how’a, finansmandan satış sonrası hizmetlere kadar kullanıcıya ciddi destekler veriyoruz. Tüm bu kapsamlı hizmetleri, tasarladığımız solar paketler ile kullanıcıya hazır halde sunuyoruz.‘ dedi. 

Bireysel kullanıcılar ‘Çatı Pili’ ile kendi elektriğini üretip fazlasını satabilecek 
Doğru yatırım hamleleriyle Türkiye’nin yaklaşık 87 milyar Dolar olan fosil yakıta dayalı enerji ithalatı dış borcunun 10 yıl gibi bir sürede sıfırlanabileceği öngörülüyor. Yerli ve yenilenebilir kaynak yatırımının ülkemize sağlayacağı ekonomik avantajların bilinciyle hareket eden SUOZ Enerji Grup, bu vizyon doğrultusunda panel üretiminin yanı sıra küçük yatırımları ve bireysel kullanımları da önemsiyor. Toplamda 20 milyon hane sayısına sahip olan Türkiye, kuruluma uygun 400 milyon m2 çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde edebilmektedir. Bu da yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması demektir. KILIÇ, ‘3400 MW yatırımın, 5 yılda yapılacağını varsayacak olursak, yılda 680 MW kurulum gerçekleşecektir. SUOZ Enerji Grup olarak yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın %30’una hakim olmayı hedefliyoruz. ‘ dedi. 

‘Kişisel kullanımda ayda 60 TL ödeyen bir elektrik abonesi, ayda 185 kwh, yılda ise 2220 kWh elektrik harcıyor. Lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası enerji üretiminin değerlendirilmesine ilişkin yeni düzenleme ile birlikte, bireysel aboneler yaklaşık 4 bin ile 10 bin USD yatırımla 10 kwh’a kadar kurulum gerçekleştirebilecek.’ şeklinde konuşan KILIÇ, konutlarda gerektiğinden fazla üretim meydana geldiğinde sabit fiyatlı alım garantisi ile enerjinin geri satışı sonrasında gelir elde edilebileceğini ifade etti. 

Güneş enerjisi panel üretiminde tam entegrasyon ve güçlü işbirlikleri  
Huawei, Gintech ve Canadian Solar gibi dünya devi şirketlerle işbirliği yaparak global arenada pozisyonunu güçlendiren SUOZ Enerji Grup, güneş enerjisi sektöründe güçlü satın almalar gerçekleştirerek ‘tam entegre üretim’ hedefi doğrultusunda ilerliyor. Yunanistan’da ingot ve hücre üretim teknolojisine sahip Pritium ve Silicio fabrikalarını satın alarak ZONS markasıyla üretime başlayacak olan SUOZ Enerji Grup ilk aşamada Yunanistan’da yıllık 40 MW ingot üretimi ve 60 MW gofret kesimi gerçekleştirecek. Güneş hücresi printing hattının Türkiye’ye taşınması ile birlikte yıllık 80 MW hücre printing üretimi gerçekleştirecektir. SUOZ’un yakın dönem hedefi, hücre teknolojisini Türkiye’ye getiren ilk firma olarak kapasite artışı sonrasında ihracatını güçlendirmek… 


28 saniyede bir panel üreten Türkiye’nin en büyük yerli panel üreticisi 
SUOZ Enerji Grup bünyesindeki panel üretim firması Mar Solar A.Ş.,  Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde 8000 m2 alana kurulu fabrikasında yaklaşık 300 kişilik istihdamı ile yüksek teknoloji panel üretimi gerçekleştiriyor. MarSUN marka yerli panel üretimi ile sektörün en büyük tedarikçisi haline gelen Mar Solar, Tier-1 segmentinde konumlanan firmalara gerçekleştirdiği OEM üretimle bu alanda yarattığı kalite/güven endeksini de en üste taşıyor. 28 saniyede bir panel üretimi ile Günlük ortalama 3050 adete ulaşan Mar Solar, kurulumundan bu yana 350 bin adet (90 MW) üretim gerçekleştirdi. Mar Solar, hali hazırda 370 MW olan üretim kapasitesini 2019 yılında 600 MW’a çıkarmayı hedefliyor. SUOZ Enerji Grup’un Mar Solar Panel Üretim Fabrikası’nda üretilen panellerle Kuşadası’nda kurduğu güneş enerjisi santralinde ise, toplam 10 MW kurulu güç bulunuyor. Kuşadası santralde yatırımların ortaklıklarla birlikte önümüzdeki beş sene içinde 500 MW’ı aşması bekleniyor. SUOZ Enerji Grup, Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olan Desiba Enerji’nin üretim teknolojisi ve panel üretim makinalarını bünyesine katmasıyla birlikte, çöl tipi güneş panellerinde de Mardesert markası ile üretime başladı. Çöl tipi güneş panellerinde kullanılan özel hammadde ve ileri üretim teknolojisi sayesinde, aşırı sıcaklığın güneş panellerindeki olumsuz etkisi minimize edilmekte, ekstrem koşullarda bile maksimum verimlilik ve üretim garantisi sağlanmaktadır. 


Geri Dön