27 / 04 / 2024

Türkiye'nin ihracatı ilk beş ayda 54.4 milyar dolara ulaştı!

Türkiye'nin ihracatı ilk beş ayda 54.4 milyar dolara ulaştı!

 Türkiye'nin ihracatı ilk beş ayda yüzde 20.38 artarak 54.4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde elde edilen sonuçlar 2008'deki 132 milyar dolarlık rekorun kırılacağı sinyalini verdi...



Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi kaos ve Avrupa Birliği'nde gündemden düşmeyen ekonomik krizleri dinlemeyen Türk ihracatçısı rekora koşuyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.38 artarak 45.2 milyar dolardan 54.4 milyar dolara ulaştı. İlk beş ayda açıklanan sonuçlar 2008'deki 132 milyar dolarlık ihracat rekorunun kırılacağı sinyalini verdi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla Mersin'de açıklanan mayıs ayı ihracat rakamı 11 milyar 82 milyon dolar oldu. Mayıs ayında gerçekleşen ihracat artışı ise geçen yıla göre yüzde 21.7 oldu.

ALMANYA ÖNDE
Ekonomik krizin siyasi belirsizliğe doğru ilerlediği AB ülkeleri ihracatın mayısta en fazla artış gösterdiği ülkeler olarak öne çıktı. Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 40, İtalya yüzde 30, Fransa yüzde 31, Hollanda yüzde 26, İspanya yüzde 17 ile en dikkat çeken ülkeler oldu. Ortadoğu'da siyasi belirsizlik devam etse de kaosun dindiği ülkelere olan dış ticarette de yükselme trendi devam ediyor. Irak'a ihracat yüzde 39 artarken, geçtiğimiz aylarda ticaretin bıçak gibi kesildiği Mısır'a ihracat yüzde 39 artış gösterdi. Şubatta bu ülkeye ihracat yüzde 53, martta ise yüzde 27 gerilemişti. Tunus'a olan ihracattaki artış oranı ise mayısta yüzde 29 oldu.

Seçimden sonra cari açıkta adım atılacak
Otomotiv sektörünün önemine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti: "Otomotiv sektörü kauçuk ithal edilmek zorundadır. Bunları göz önünde bulundurursak, seçimden sonra Türkiye, cari açık konusunda çok önemli adımlar atacak. Bunda da teşvikler önemli rol oynayacak. Çünkü sektörleri ve ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Hazırlayacağımız yeni teşvik sistemini, cari açığı minimize eden bir yapıya kavuşturacağız. 500 sektörü tek tek inceledik ve her ilimizin dünyanın hangi ülkesine ihracat yapabileceğini ortaya çıkardık. Söylemek istediğim şu ki, Türkiye'de ithalat yapılması gereken alanlarda dışarıdan ithalatı cazip olmaktan çıkarmak, yerli malı üretimini teşvik etmektir."

Antep çıkarması
Mayıs ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 il sıralamasında yüzde 67'lik artış ile Gaziantep birinci, Denizli yüzde 50'lik artışla ikinci, Kocaeli ise yüzde 47 ile üçüncü oldu.

Sabah


Geri Dön