23 / 12 / 2024

Türkiye’nin kıyılarında gayrimenkul yatırımı dalgası!

Türkiye’nin kıyılarında gayrimenkul yatırımı dalgası!

Gayrimenkul sektöründe gözde şehirler değişiyor. Yaz mevsiminin lokasyonu olarak bilinen Bodrum, hem Türk, hem de yabancı yatırımcının radarında.



Bodrum’da pek çok yeni yatırımın temeli atılırken, pek çoğu için de yer arayışı devam ediyor. Bodrum’da dünyaca ünlü markaların Türkiye’ye girdiği adres oldu. 


Konuttan rezidansa, otele kadar çeşitli gayrimenkul yatırımları yapılan bölge için yatırımcılar sıraya girdi. 


Pek çok kentte ve tatil bölgesinde de benzer yatırımlar gerçekleşiyor. Özellikle Antalya ve Çeşme bu yatırımlardan büyük pay alıyor. 


Swissotel, Mandarin Oriental, LUX Bodrum Resort&Residences, Paramount Hotels& Resorts ve Banyan Tree gibi dünyaca ünlü markalar Türkiye’ye Bodrum’dan giriş yaparken, yine ilk kez Bodrum’dan Türkiye’ye adım atmak isteyen Millennium and CopthorneHotels, Armani, Bulgari ve Hilton Grubu’nun en yeni markalarından Curioby Hilton’un da bölgede yer aradığı açıkladı. 


Zincir otelleri böyle bir yarışa sokan ise Bodrum’un dünyaca ünlü bir turizm destinasyonu olarak bilinmesi. İlçede, 12 ay boyunca yaşamı sağlayacak canlılık olduğunu da düşünen markalar, yatırımlarını sadece yazlık konaklama olarak değil, tüm mevsimleri kapsayacak şekilde tasarlıyor. 


Bodrum'‫da toplam yatırım değeri 35 milyar doları çoktan aşmış durumda. Ağaoğlu, NEF, Mesa Mesken, Emrağ İnşaat, Akfen Holding, Ofton, Aksoy Holding, Sera Grup, Varyap ve daha pek çok firma yatırımlarına başladı.


Eva Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, Bodrum’da otel projeleri de artık rezidans hizmeti vermek üzere kuruluyor. Pek çok proje hem ayrı villa ya da rezidans içerirken, hem de otel bulunduruyor. Bodrum’da Yalıkavak, Türkbükü, Gündoğan, Turgutreis gibi bölgeler ve koylar dikkat çekiyor. Bu projelerde metrekare fiyatları 10 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. 


Yatırım atağı başladı


Muğla’nın tamamında turizm cennetlerinin etkisiyle gerek yerli, gerekse yabancı turist büyük yoğunluk gösteriyor. Bodrum, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman, Marmaris, Datça başta olmak üzere yeni turizm yatırımları da hayata geçiriliyor. Yanı sıra bölgede ev ve yazlık sahibi olma isteği de giderek artıyor. İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Trabzon şehirleriyle birlikte Muğla da yabancıların en çok konut satın aldığı şehirlerin başında geliyor. Başta Avrupalı turist olmak üzere yabancı turistlerin yıllardır konut sahibi olmayı sürdürdüğü bölgede, yeni ve büyük projeler de hayata geçirilmeye başladı.   Bölge firmalarının proje atağına büyük firmalar da katılmaya başlıyor. Sinpaş GYO, Marmaris’teki arazisi üzerinde büyük bir proje için hazırlıklarına devam ediyor.


Çeşme’de turizm coşkusu


Hem turistlerin, hem de yatırımcıların yeni gözdesi olarak son yıllarda Çeşme-Alaçatı ve Urla da öne çıkıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu projesiyle pek çok bölgeye daha da yaklaşan  İzmir  içinde bu sayede yeni yatırımlara da hız verildi. Gerek konaklama tesisleri, gerekse villa, rezidans içeren yeni yapılar bölgede hızla kendini gösteriyor.


2015 yılı içinde konut fiyatlarının yüzde 25’e yakın artış gösterdiği Çeşme’de geçen yıl artış oranı ise yüzde 50’yi geçti. Bölgede yaşayanlar eski yapılardan çok yeni projelere yönelmeye başlayınca proje yapımı da, yeni firmaların bölgeye girme yarışı da hız kazandı.


Turizmle öne çıkan bölgede, kültür turizminden sağlık turizmine, yat turizmine kadar çeşitli alanlarda büyük gelişme kaydedildi. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin daha önce yaptığı çalışmalara göre, Çeşme’de yer alan imarlı  arsaların değerleri her yıl art ıyor. L okasyon ve denize yakınlığı da düşünüldüğünde arsa fiyatlarındaki yüzdelik artış aralığı yüzde 20 yüzd e 40 aralığında değişiyor.


Folkart İnşaat’ın önemli projelere imza attığı bölgede, büyük yatırımları bulunuyor. Nuhoğlu da yeni bir villa-rezidans projesi Marinera Çeşme’ye başladı. Ayrıca Pana Yapı’nın Jardin Eden, Homes Gayrimenkul’ün Sea Homes Paşalimanı, Veryeriler İnşaat’ın Quattordici, Suv Yapı’nın Mi’marin Köyce Alaçatı gibi projeleri yer alıyor.


Antalya’da yapılaşma hız kazandı


Gayrimenkulde konut ve turizm yatırımlarının arttığı şehirlerden biri de Antalya. konyaaltı, Lara, Kundu Yolu başta olmak üzere sahil hattında gelişen yatırımları iç kesimlerde gerçekleşen yatırımlar izliyor. Yeni imar düzenlemeleriyle birlikte hızla ilerleyen Antalya konut ve turizm yatırımlarının gelecekte de önü oldukça açık. Antalya, limanı, enerji projeleri, turizm cennetleri, şehrin pek çok noktasının merkez olması gibi özelliklerle büyümeye tam gaz devam ediyor.


EVA Gayrimenkul Değerleme’nin Antalya’da gerçekleştirdiği araştırma,  özellikle son yıllarda göçle birlikte hızla büyüyen kentte konut ihtiyacı ve yapılaşma  nın da hız kazandığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre kentte Mollayusuf, Uncalı ve Gürsu mahallelerindeki lüks konutların birim metrekare fiyatları 4 bin- 5 bin lira, Muratpaşa’da 3 bin 500-7 bin lira arasında değişirken, Eski Lara yolunda 7 bin lirayı geçiyor. Kepez’in Kültür, Yeşilyurt ve Gülveren bölgelerinde ise 3 bin liraya ulaşıyor. Araştırma, karma konut projeleriyle öne çıkan Döşemealtı’nda son iki yılda arsa fiyatlarında yüzde 100, Aksu ilçesinde ise son bir yılda yüzde 50-60 artış yaşandığını da ortaya koyuyor. Bölgede son olarak emlak Konut’un Muratpaşa ihalesini ise Mesa Mesken kazandı.


Yazlık sayısında lider


ERA Gayrimenkul’ün 2016 araştırmasına göre ise yazlık ev fiyatlarının da en çok arttığı şehirlerden biri Antalya. Ülke içinde yazlık yatırımı yapanların yüzde 70’i tercihini Antalya ve çevresinden yapıyor. İkinci sırada ise Bodrum geliyor. En çok tercih edilen diğer bölgeler ise Muğla, Aydın, İzmir ve daha kuzeyde ise Balıkesir. Antalya ve Muğla’da Kemer, Kaş, Göcek, Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilgi görürken, İzmir’de Çeşme ve Urla, Aydın’da Kuşadası ve Didim çok rağbet gören bölgeler arasında yer alıyor. 


Geri dönüşümle inşa edecek


Sur Yapı Antalya’da Kepez-Santral bölgesinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi için kollarını sıvadı. 1.3 milyon metrekare alanda yükselecek proje, 19 bin konuttan oluşacak. Şehir içinde şehir kuracak Sur Yapı, projede kültürel alanlar, şehir parkı, sağlık tesis alanları, eğitim alanları, ofisler ve ticari alanlara yer verecek. Projede örnek bir ‘dönüşüm’ modeli uygulamayı amaçlayan Sur Yapı, projenin tüm sürecinde geri dönüşüm metoduyla çalışacak. Buna göre, araziden çıkarılan hafriyat geri dönüştürülerek proje yapımında kullanılacak. Günde ortalama 1800 ton molozun dönüştürüldüğü projede 260 bin metrekare de yeşil alan bulunacak.




Duygu ERDOĞAN/Milliyet


Geri Dön