28 / 04 / 2024

Türkiye'nin yeni 26 stadında son durumu ne?

Türkiye'nin yeni 26 stadında son durumu ne?

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nin tesisleşme hamlesi çerçevesinde yapımına hızla devam edilen 26 yeni stat, ülke sporunun çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. İşte o 26 stat ve son durumları...



İşte Türkiye'nin Yeni Stadyumları Gençlik ve Spor Bakanlığı'nin 23 şehirde inşasına devam eftiği 25 stadyumda çalışmalar büyük bir hızla ilerlerken, Türkiye, FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Brezilya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye spor yatırımları ve bu yatırımların hızla tamamlanması noktasında örnek bir ülke olarak dikkatleri çekiyor. 


1950'li yıllardan kalan stadyumların yerine akustiği, ambiyansı, sosyal alanları ve sahip olduğu diğer kriterleri ile dikkatleri çeken dev tesisler, gelecek sezondan itibaren Türkiye'de futbola farklı bir heyecan getirmiş olacak. 


HER ANLAMDA ÜST SEVİYEDE 


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir'den Edirne'ye, Trabzon'dan Diyarbakır'a kadar birbirinden farklı bölgelerde stadyum çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne değinerek, yeni stadyumların Türkiye'nin sportif geleceğine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. 


SPOR KÜLTÜRÜNE KATKI YAPACAK 


Yeni yapılan stadyumlar, sadece daha güzel sahalarda oynanması anlamına geldikkati çeken Bakan Kılıç, "Türkiye'de, 1994-2002 tarihleri aralığında sadece tek bir stat inşa edildi. O da borçları henüz bitmeyen Atatürk Olimpiyat Stadı. Şimdi biz, yaklaşık 3 milyar TL bütçe ile 23 şehirde 26 dev stadyum inşa ediyoruz. Binlerce seyirciye kapılarını açacak bu stadyumlar hem çok daha fazla seyircinin takımlarını desteklemelerini sağlayacak, hem de kentin spor kültürüne önemli katkılar sağlayacak" dedi. 


KULÜPLERİN GELİRLERİ YÜKSELECEK 


Spor severlerin aileleriyle, eş ve dostlarıyla huzur içerisinde bu stadyumlara gidebileceğini vurgulayan Bakan Kılıç, "Bu stadyumlar, kulüplerin daha fazla gelir elde etmesine de önemli katkılar sağlayacak ve ülkemizde futbolun daha ileriye taşınması konusunda önemli rol üstlenecektir. Eminim ki her biri kendisine has mimari özellikler taşıyan bu stadyumların katkıları her anlamda en üst seviyede olacaktır. Bu tesisler aynı zamanda Türkiye'nin inşaat sektöründe geldiği noktanın görülmesi açısından da oldukça önemli. Dünya standartlarında tesisleri, diğer ülkelerden daha az maliyetle, çok daha hızlı bir şekilde inşa ettiğimizi bilmek her açıdan gurur verici" dedi. 


Adana Stadyumu: Geçtiğimiz yılın nisan ayında ihalesi yapılan 33 bin seyirci kapasiteli  Adana  Stadyumu, 103 bin metrekarelik bir alana inşa ediyor. Bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 1 dolaylarında olan stadyumun proje maliyeti 140 milyon TL. 


Çorum Stadyumu: Çoruma farklı bir spor kültürü kazandıracak stadyum, ek protokollerin ardından yeniden ihale edilecek. 


Diyarbakır Stadyumu: Sözleşmesi imzalanan ve yer teslimi aşamasında olan Diyarbakır Stadyumu'nun proje maliyeti 150 milyon TL. 

stadyumu da  İzmir  Karşıyaka Stadyumu. 

15 bin seyirci kapasiteli stadyum için nisan ayında sözleşme imzalandı ve yer teslimi aşamasına gelindi. 


Sivas Stadyumu: Neredeyse tamamlanma aşamasına gelen Sivas Stadyumu, 25 bin seyirci kapasiteli. 106 milyon TL proje maliyeti olan stadyum 160 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. 


Trabzon Stadyumu: Deniz doldurulmasıyla yapılacak Trabzon Stadyumu, bölge halkının en büyük isteklerinden birisiydi. Proje maliyetinin 250 milyon TL olduğu stadyum, 41 bin 461 seyirci kapasiteli olacak. 


Antalya Stadyumu: Tatil turizmin başkenti olma özelliğinin yanına spor turizmini de ekleyen Antalya, 33 bin seyirci kapasiteli stadyumunun tamamlanması için geri sayımını sürdürüyor. Proje maliyeti 103 milyon TL olan stadyum, 200 bin metrekareden daha geniş bir alana inşa ediliyor. 


Batman Stadyumu: Bu yılın hemen başında ihalesine çıkılan Batman Stadyumu 15 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Çalışmalarına başlanan stadyumun en kısa zamanda Batmanlı sporseverlerin hizmetine açılması hedefleniyor. 


Bursa Stadyumu: Yeşil-beyazlı ekibin yeni cazibe merkezi olacak 45 bin seyirci kapasiteli Bursa Stadyumu'nda çalışmalar tüm hızıyla ilerliyor. 1 95 milyon TL yatırım bedeline sahip projede bugün gelinen fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75 dolaylarında. 


Eskişehir Stadyumu: Eskişehir'de yapımı devam eden 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 20 dolaylarında. 140 milyon TL proje maliyetine sahip stadyum, 166 bin metrekarelik bir alana yapılıyor. 


Edirne Stadyumu: Edirne'nin spor kültürüne önemli katkılar sağlayacak Edirne Stadyumu projesinde UEFA standartlarına göre revizyonlar yapılıyor. 


Elazığ Stadyumu: Proje maliyeti 80 milyon TL olan stadyumun arazi imar revizyonları ve proje çalışmaları devam ediyor. 


Gaziantep Stadyumu: Geçtiğimiz yılın şubat ayında sözleşmesi imzalanan 33 bin seyirci kapasiteli Gaziantep Stadyumu'nun bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 5 dolaylarında. 


Hatay Stadyumu: İhalesi tamamlanan ve değerlendirme aşamasında olan Hatay Stadyumu, tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli dev bir stadyum olarak dikkatleri çekecek. 


İzmir Göztepe Stadyumu: Yeni stadyum beklentisi olan İzmirlilerin bu isteği nihayet gideriliyor. 75 milyon TL proje maliyetine sahip İzmir Göztepe Stadyumu, 15 bin seyirci kapasiteli olacak. Yer teslim aşaması devam ediyor. 


İzmir Karşıyaka Stadyumu: İzmir'in bir diğer 75 milyon TL yatırım bedelli / Kocaeli Stadyumu: Kocaeli'nde yapımı tüm hızıyla devam eden 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun bugün itibariyle fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 5 seviyelerinde. Kocaeli Stadyumu'nun proje maliyeti ise 160 milyon TL. 


Konya Stadyumu: Geçtiğimiz yılın ağustos ayında ihalesi yapılan ve hemen ardından yer teslimi gerçekleşen 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadyumu 160 milyon TL'ye mal oldu. Konyaspor artık Süper Lig'deki maçları bu stadyumda oynuyor. 


Malalya Stadyumu: 201 2 yılının ilk ayınca ihalesi yapılan Malatya Stadyumu'nun inşaatı bütün hızıyla sürüyor. 25 bin seyirci kapasiteli stadyumun proje maliyeti 78 milyon TL. 


Manisa Akhisar Stadyumu: Manisa da tıpkı İzmir gibi aynı anda iki stadyumun inşasının devam ettiği bir diğer şehir. Bu projelerden ilki olan Manisa Akhisar Stadyumu, 1 2 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Proje maliyeti ise 39 milyon TL. 


Manisa Turgutlu Stadyumu: Manisa'nın bir diğer stadyumu olacak Manisa Turgutlu Stadyumu ise 30 milyon TL proje maliyetine sahip. 10 bin seyirci kapasiteli olacak stadyumun yapımına kısa bir süre içerisinde başlanacak. 


Mersin Stadyumu: Mersin İdman Yurdu'nun maçlarına ev sahipliği yapan Mersin Stadyumu, Akdeniz Oyunları'nın açılış ve kapanış törenlerine de ev sahipliği yapmıştı. 25 bin seyirci kapasitesine sahip stadyumun proje maliyeti 1 25 milyon TL idi. 


Sakarya Stadyumu: Sakarya'nın 25 bin seyirci kapasiteli stadyumu 1 37 milyon TL proje maliyetine sahip. Stadyumun çalışmalarında bugün itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 5 seviyesinde. 


Samsun Stadyumu: Samsun'da 334 bin metrekarelik bir alanda yapımı süren 33 bin seyirci kapasiteli Samsun Stadyumu, 201 2 yılının son ayında ihale edildi. 

Stadyumun proje maliyeti 1 38 milyon TL. 


Afyon Stadyumu: 2010 yılının sonunda ihale edilen 15 bin seyirci kapasiteli Afyon Stadyumu'nda sona gelindi. Bugün itibariyle sadece bazı ince işlerin kaldığı stadyumun, yeni sezonda kapılarını sporseverlere açması bekleniyor. 


Ankara Stadyumu: Başkentlilerin uzun zamandır hayali olan dört dörtlük bir stadyum isteğini tamamıyla karışlayacak olan projenin yaklaşık 200 milyon TL'ye mal olması beklenen stadyum 40 bin seyirci kapasiteli olacak. 


Bizim Gazete


Geri Dön