24 / 12 / 2024

Türkiye'nin yeni stadyum projeleri kaça mal oldu?

Türkiye'nin yeni stadyum projeleri kaça mal oldu?

İzmir Dokuz Eylül Gazetesi'nin yazarı Murat Atilla, yeni yapılan statlara ilişkin yazı kaleme aldı. İşte Atilla'nın yazısı...




Göztepe ve Karşıyaka Statları’nın ihalesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. İki kulübümüze de hayırlısı olsun diyor ve bir an önce statların yapılmasını istiyoruz. Ancak aklımıza takılan bazı sorular var.


TOKİ’nin maliyetini üstleneceği, Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi adını alacak UEFA standartlarındaki stadın ihalesini 218 milyon 900 bin TL’lik teklif veren Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ kazandı. Rönesans Holding, Gaziemir’de bulunan Optimum AVM’ni de yapan firma. Karşıyaka Stadı’nın ihalesini de yine aynı firma 62 milyon lira vererek aldı.


Burada işler biraz karışıyor. Karşıyaka Stadı daha önceki ihalede 54 milyon lira teklif eden Ali Acar’a verilmişti. Hatta eski stat yıkılmış, inşaat başlamak üzereydi. Üzerinden 3 yıl geçti. Hadi diyelim proje revize edildi ve üç yıl içinde 8 milyon liralık artış olabilir.


Ama Göztepe Stadı’na gelince sorular çoğalıyor. 3 yıl önce Doyap Yapı’nın 54 milyon 350 bin lira vererek kazandığı projede bir takım değişiklikler yapıldı. Kapasite 15 binden 20 bine yükseltildi. 12 bin metrekare de ticari alan işin içine dahil edildi. Buna da kabul ama ihale bedelinin neredeyse 4 kat yükselmesini açıklamaya yetmiyor tüm bunlar. 54 milyondan 218 milyon liraya çok ciddi bir artış var. Umarım bu konuda TOKİ’den tatmin edici bir açıklama gelir.

Aşağıdaki tabloda son yıllarda Türkiye’de yapılan büyük statların bir çizelgesini bulacaksınız. Seyirci kapasitesi ve ihale bedelleriyle. Yorum sizlerin.


Tablo


Adana Stadyumu: 33 bin seyirci kapasiteli  Adana  Stadyumu, 103 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor. Proje maliyeti 140 milyon TL.

Ankara Stadyumu: 41 bin kişilik stadyumun proje bedeli yaklaşık 200 milyon TL.

Antalya Stadyumu: Göztepe’nin Eskişehirspor ile final oynadığı Yeni Antalya Stadı. 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun proje maliyeti 103 milyon TL. Antalya Stadyumu, 200 bin metrekareden daha geniş bir alana inşa edildi.

Bursa Stadyumu: 45 bin seyirci kapasiteli stat, 195 milyon TL yatırım bedeline sahip.

Diyarbakır Stadyumu: 33 bin kişilik Diyarbakır Stadyumu’nun proje maliyeti 150 milyon TL.

Elazığ Stadyumu: 20 bin kişi kapasiteli, proje maliyeti 80 milyon TL.

Eskişehir Stadyumu: 33 bin seyirci kapasiteli stadyum tamamlandı. 140 milyon TL proje maliyetine sahip stadyum, 166 bin metrekarelik bir alana yapıldı.

Gaziantep Stadyumu: 33 bin seyirci kapasiteli Gaziantep Stadyumu’nun bugün itibariyle gerçekleşme oranı yüzde 5 dolaylarında.

Hatay Stadyumu: İhalesi tamamlanan ve değerlendirme aşamasında olan Hatay Stadyumu, tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli dev bir stadyum olarak dikkatleri çekecek.

Kocaeli Stadyumu: 33 bin seyirci kapasiteli, proje maliyeti ise 160 milyon TL.

Konya Stadyumu: 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadyumu’nun proje maliyeti 160 milyon TL.

Malatya Stadyumu: 25 bin seyirci kapasiteli stadyumun proje maliyeti 78 milyon TL.

Akhisar Stadyumu: 12 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Proje maliyeti 39 milyon TL.

Mersin Stadyumu: 25 bin seyirci kapasitesine sahip stadyumun proje maliyeti 125 milyon TL.

Sakarya Stadyumu: Sakarya’nın 25 bin seyirci kapasiteli stadyumu 137 milyon TL proje maliyetine sahip.

Samsun Stadyumu: Samsun’da 334 bin metrekarelik bir alanda yapımı süren 33 bin seyirci kapasiteli Samsun Stadyumu’nun proje maliyeti 138 milyon TL.

Sivas Stadyumu: Sivas Stadyumu, 25 bin seyirci kapasiteli. 106 milyon TL proje maliyeti olan stadyum 160 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor.


EN PAHALISI TRABZON

En pahalısı geçtiğimiz yıl 18 Aralık tarihinde hizmete giren Trabzon Akyazı Spor Kompleksi ve Şenol Güneş Stadyumu. Proje maliyetinin 250 milyon TL olduğu stadyum, 41 bin 461 seyirci kapasiteli. 3 yıl içinde bitirildi ve geçtiğimiz yıl açılışı yapıldı. Gelin bakın 250 milyon liralık yatırımın içinde neler var…

Trabzon Stadyumu (Akyazı Spor Kompleksi): Toplam 92 bin metrekare yeşil alana sahip kompleks içinde, 2 bin 200 ağaç ile 2 bin 400 bitki grubu yer alıyor. UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks iken Akyazı Spor Kompleksi’nin aydınlatması ise 3 bin lüks seviyesinde gerçekleştirildi. Akyazı Spor Kompleksi’nde ayrıca Kamp Eğitim Merkezi ve İl Gençlik Spor Merkezinin binaları da bulunurken, tesis, 2 suni ve 5 doğal çim sahayı da bünyesinde barındırıyor. Toplam 6 bin 500 ton çelik kullanılan çatının çevre dostu olarak kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliği ise dikkati çekiyor. “Akıllı çatı” olarak bilinen smart roof sistemi kullanılan stat, bu özelliğiyle dünyada beşinci, Türkiye’de ise bir ilk olarak tarihe geçecek. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün alanına sahip stadın çatısı 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın oluşturduğu hava kirliliğini temizleme kapasitesine eş değer konumda bulunuyor.


Kapasitesi 41 bin 461 olan statta, 2 bin 954 VIP, 196 protokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu bulunuyor. İlkleri barındıran statta 80 metrekare olan skorbord, 7,5 megapiksel aralığında olmasıyla da Türkiye’de yine tek olma özelliğini taşıyor.



İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön