30 / 04 / 2024

Türkiye'nin yüzde 60'ı ev sahibi olma hedefine ulaştı!

Türkiye'nin yüzde 60'ı ev sahibi olma hedefine ulaştı!

Türkiyede konut sahipliği oranının yüzde 60 seviyelerinde bulunduğu, bu oranın konut finansman modelleri çok gelişmiş olan birçok ülkeden bile daha yüksek olduğu, Türkiyede insanların öncelikli hedeflerinin başında "bir ev sahibi olmanın" geldiği bildiril



Coldwell Banker Türkiye Genel Müdürü Gökhan Işık, yaptığı açıklamada, 1906 yılında kurulan ve dünyanın ilk gayrimenkul danışmanlığı şirketi olan Coldwell Bankerin Türkiyeye girdiği 2007 yılından bu yana toplam 25 franchise ofise ulaştığını, 2012 yılında daha fazla büyümeyi hedeflediklerini söyledi.

Işık, gayrimenkul sektörünün uzun vadede hep kazandırdırdığını, bundan sonra da olağanüstü durumlar dışında kazandırmaya devam edeceğini vurgulayarak, "Nihayetinde bu bir arz talep ilişkisidir. Nüfus ve gelir artışına bağlı olarak talep artarak devam eder. Fakat elbette ki finansal krizlerin sebep olduğu resesyonlarda insanlar alımlarını erteliyorlar. 2009dan bu yana gerek Türkiyede gerekse dünyada gayrimenkule olan talep artışı nispeten azalsa da pazar büyümeye devam ediyor. Doğru lokasyonlarda inşa edilmiş doğru projelerde satış sıkıntısı yok" diye konuştu.

2011 yılında fiyatların ortalamada yüzde 10 kadar arttığını anlatan Işık, "Bakıldığı zaman ülke ekonomisinin büyüme oranları ve GSYH değerleri ile paralel bir değer kazanımı söz konusu. Belli lokasyonlarda daha fazla veya daha az değişimler de oldu" dedi.

Işık, TÜİK verilerine göre 2010 yılında ülke genelinde 357 bin konut satışı gerçekleştiğini belirterek, "2011 yılı da benzer şekilde sonuçlanacak. Fakat bu rakamlar 2008 ve 2009 yıllarının ortalama yüzde 25 altındadır" bilgisini verdi.

Türkiyede konut sahipliği oranının yüzde 60 seviyelerinde bulunduğunu kaydeden Işık, "Konut finansman modelleri bize göre çok gelişmiş olan birçok ülkeden bile daha yüksek oranda ev sahipliği oranına sahibiz. Bu biraz da sosyolojik bir etki neticesinde ortaya çıkan bir durum. Ülkemizde insanların en öncelikli hedefi bir ev sahibi olmak olduğu için bu konuda yüksek bir orana sahibiz. Bunun dışında yaklaşık yüzde 2 gibi lojman oturumu söz konusu, geri kalanı ise kiracı" dedi.

"Ege ve güney sahilleriyle büyük şehirlerde ofisler açacağız"

Türkiye gayrimenkul sektörü alanında dönüşüm ve değişim yaşanması gerektiğini ifade eden Işık, "Gayrimenkul sektöründe müşteri tarafındaki olumsuz algının ancak kurumsallaşan gayrimenkul danışmanlığı şirketleriyle değişeceğini düşünüyorum. Bu iş profesyonel bir danışmanlık işi. Ülkemizde henüz kurumsal firmaların yüzdesi düşük, ancak değişim konusunda büyük bir yol kat edilmeye başlandı" dedi. 50 ülkede faaliyet gösteren şirketin toplam 3 bin 600ü aşkın franchise ofisinin bulunduğunu anlatan Işık, 500 milyar dolar işlem hacmine ve 6,6 milyar dolar ciroya ulaşıldığını dile getirdi.

Işık, Türkiyede halihazırda toplam 25 ofisi 110 gayrimenkul danışmanıyla faaliyette bulunduklarını, 2012 yılında franchise sayısını artırmayı planladıklarını bildirdi. 2012 yılının hem sektör hem de kendileri için yenilikler yılı olacağını ifade eden Işık, "Coldwell Banker Türkiye olarak İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Antalyadaki franchise ofislerimizi arttırmayı ve gayrimenkul danışmanlarının sayısını yükseltmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte nüfusu 1 milyonun üzerindeki şehirlerde de var olabilmek için çalışmalarımıza hız verdik. Özellikle Ege ve güney sahilleri ile Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Trabzon, İzmit gibi büyük şehirlerde ofisler açmayı hedefliyoruz" dedi.

Franchise almanın şartları

Işık, Türkiyede sektöre en son giren oyunculardan biri oldukları için, franchise adaylarına bölge seçeneği sunma konusunda avantajlar sağladıklarını belirterek, franchise kontratlarını 5 yıllık yaptıklarını, başlangıç bedeli olarak 15 bin dolar gerektiğini, "royalty" bedelinin ise uluslararası reklam harcamaları dahil aylık yüzde 8,5 olduğunu bildirdi. Girişimcilerin franchise alırken yaklaşık 50-60 bin liralık başlangıç yatırıma ihtiyaçları olduğunu anlatan Işık, "Hızlı şekilde büyüyecek ofisler için başlangıçta ortalamada 150 metrekare açıyor olması daha ideal. Bununla birlikte ofislerin ana arter üzerinde, zemin, zemin üstü ya da müstakil bina olması gerekmektedir" dedi. Işık, franchise alacak kişilerde tek işlerinin gayrimenkul danışmanlığı olması gerektiği gibi bir özellik de aradıklarını belirterek, "Bu işe profesyonel olarak gönül vermeleri gerekiyor. Brokerlarımızın bizi stratejik partnerleri olarak görmeleri gerekiyor. Bu yüzden başvurular konusunda da son derece titiz davranıyoruz. Kişisel tecrübelerinin ve profillerinin uygun olmaması durumunda başvuruları olumlu sonuçlandırmıyoruz" diye konuştu.

AA


Geri Dön