28 / 04 / 2024

Türkiye'ye doğalgaz için korkutan uyarı! Bu kış çok zor geçecek

Türkiye'ye doğalgaz için korkutan uyarı! Bu kış çok zor geçecek

Yalnızca Türkiye’nin değil bütün Avrupa’nın önünde, kışa girerken iki önemli sorun olduğunu söyleyen Avdagiç: “Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulsak dahi parasını ödeyebilecek miyiz?"



İstanbul Ticaret Odası’nın temmuz ayı içerisinde düzenşenen meclis toplantısı, Kurban Bayramı tatili nedeniyle bu ay bir hafta erkene çekilerek dün gerçekleşti. Uzun bir aradan sonra yüz yüze yapılan 2. meclis toplantısında İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı konuşmada küreselde ve yurtiçinde yaşanan önemli gelişmelere değindi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini paylaşan İTO Başkanı Avdagiç, açıklamasında enerjide arz güvenliği ve yüksek fiyatların önümüzdeki kış çok fazla gündeme geleceğine dair mesajlar verdi.

Türkiye ye doğalgaz için korkutan uyarı! Bu kış çok zor geçecek

Yalnızca Türkiye’nin değil bütün Avrupa’nın önünde, kışa girerken iki önemli sorun olduğunu söyleyen Avdagiç, “Birincisi yakıt bulabilecek miyiz, gaz bulabilecek miyiz? İkincisi bulsak dahi parasını ödeyebilecek miyiz? Bu yalnızca Türkiye’nin değil tüm Avrupa’nın problemi olacak. 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı geliyor Rusya tarafından” şeklinde konuştu.

Tasarrufa Yoğunlaşmamız Şart

Küresel ekonomiyi derinden etkileyen en önemli hususun enerji fiyatları olduğuna dikkat çeken Avdagiç, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, termostatın Avrupa binalarında yalnızca 1 santigrat derece tasarruf yönünde ayarlanmasının gaz kullanımını yılda 10 milyar metreküp azaltacağını ifade etti. İTO Başkanı, “Enerji tasarrufu Türkiye’nin de öncelikli konularından biridir. Ve bizim bu konuya gelecek dönemde çok daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor. Daha da önemlisi, enerji tasarrufu, ithal enerji bağımlılığı olduğu sürece yüksek olan Türkiye için cari dengenin iyileştirilmesi için vazgeçilmezdir ve şarttır” diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön