27 / 04 / 2024

Türkiye'ye petrol ihracatı için tarih verildi

Türkiye'ye petrol ihracatı için tarih verildi

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden yapılması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), petrol firmaları ve Türkiye ile anlaşma sağlanacağını duyurdu. İşte haberin ayrıntıları...



Petrol Bakanı Abdulgani ile beraberindeki heyet, aylardır askıda bekletilen petrol ihracatı konusunu ele almak üzere Erbil’de IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile buluştu. Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada kapsamında, ziyaretin IKBY’deki sahalardan petrol ihracatı ve üretim faaliyetlerinin yeniden başlatılması konusunu görüşmek üzere yapılan görüşmelerin devamı olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, Irak hükümetinin, “bölgedeki sahalardan petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlatılması için uygun mekanizmalar bulma konusunda istekli olduğu” kaydedildi. IKBY Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Başbakan Barzani’nin petrol ihracatının durmasının finansal olarak zarar verdiği ve ihracatın yeniden başlatılması için hazır olunduğu yönünde açıklamada bulunulu.

ANLAŞMA 2-3 AYA SAĞLANIR

Bakan Abdulgani, Erbil merkezli Rudaw’a yaptığı açıklamada, ilk olarak IKBY ve buradaki şirketlerle petrol üretiminin yeniden başlamasını ele alacaklarını belirterek, bu süreçte “iki veya üç gün içerisinde” anlaşmaya ulaşmayı umduklarını belirtti. Buna göre, Abdulgani, Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda ise “İkinci aşamada, Türkiye-Irak boru hattı üzerinden petrol ihracatı konusunda Türk yetkililerle anlaşma olacak ki bu konuda bir uzlaşma sağlanmış bulunuyor” diye konuştu.

Türkiye ye petrol ihracatı için tarih verildi

IKBY VE TÜRKİYE İSTİYOR IKBY

Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, 30 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, IKBY petrolünün ihracatının durması nedeniyle Irak'ın yaklaşık 5,5 milyar dolarlık kayba uğradığını kaydetmişti. Türkiye'nin ve IKBY’nin petrol ihracatının yeniden başlamasını istediğini kaydeden Dizayi, "Bağdat resmi olarak hazır olduklarını söylüyor ancak henüz pratik bir adım atmadı" demişti. Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart'ta Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışının durdurulduğu söylenmişti.

Brent petrolün varil fiyatı 80,42 dolar olarak azaldı

Fitch'ten petrol fiyatları uyarısı: 2024'te 120 dolara yükselecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön