02 / 05 / 2024

Türkler şimdi de Ruslara AVM yönetimini öğretecek

Türkler şimdi de Ruslara AVM yönetimini öğretecek

Ramstore'lar sayesinde Rus halkını marketlerle tanıştıran Türk girişimcisi şimdi de bölgede AVM yönetimi konusunda danışmanlık vermeye başladı



Koç Holding-Enka ortaklığında kurulan Ramstore'larla Rusya'da gıda sektöründe devrim yapan Türk perakendeciler işi bir adım daha ileri götürerek  onlara alışveriş merkezi (AVM) yönetimi konusunda danışmanlık vermeye başladı.Çünkü kriz öncesinde lüks markaların akını sonucu milyonlarca dolarlık hava parası verilerek dolan Rusya'daki AVM'ler bugünlerde büyük sıkıntı yaşıyor.

İnşaatı Türkler yapıyor

Uzun yıllar Olivium Outlet Center'in genel müdürlüğünü yapan Murat İzci, tarafından kurulan KDM (Kiralama, Danışmanlık, Merkezi) Alışveriş Merkezi Kiralama ve Yönetim Danışmanlık, Rusya ve Kafkaslar'da üç AVM'nin yönetimini üstlenirken şimdilerde gelen üç AVM yönetim teklifini de gündemine aldı. Rusya'da yönetimini üstlendikleri AVM'lerin 10-20 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olduğunu söyleyen KDM Genel Müdürü Murat İzci, "Her birinin yatırım tutarı yaklaşık 25 milyon dolar civarında. AVM'lerin açılışı bu yıl ve 2010'da gerçekleşecek. Yatırımcılarının Rus olduğu AVM'lerin, inşaatlarını Türkler yapıyor ve yönetimlerini de yine Türklere emanet ediyorlar" dedi.

Yeni merkezler yolda

Türkiye'nin AVM yatırım ve yönetimi konusunda know how sağlar konuma geldiğine dikkat çeken İzci, "Şu anda sadece kiralama yapmıyoruz ama Ruslara AVM yönetimini öğretiyor, elemanlarını bile eğitip anahtar teslimi danışmanlık yapıyoruz" diye konuştu.  Kabartay Balkar Özerk Cumhuriyeti'nde oranın en büyük gıda toptancısı olan ve market zincirleri bulunan bir yatırımcının da üç AVM'si için danışmanlık vermeye hazırlandıklarını aktaran İzci, Ufa'da da projelerin bulunduğunu açıkladı. Şuanda ellerinde konsept oluşturma ve kiralamasını yaptıkları toplam dokuz proje bulunduğunu ifade eden İzci, bunların, Blackout Şişli Outlet, Pelican Mall/ Avcılar, Perlavista Outlet/ Beykent, Forum  Ankara  Outlet, Gap Outlet/ Şanlıurfa, Arsan Outlet Center/ Kahramanmaraş, Arnelia AVM/ Kahramanmaraş, İzmit ve Samandıra Outlet olduğunu anlattı. İzmit, İzmir/Çiğli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, İstanbul Şişli ve Samandra'da 2012 yılına kadar açılışlar yapacaklarını söyleyen Murat İzci, yatırımların maliyetinin 70 ile 100 milyon dolar arasında değiştiğini açıkladı.
Beylikdüzü'nde bulunan Tatilya'nın kapanmasının ardından buradaki boşluğu Perlavista Outlet Center'ın dolduracağını anlatalan İzci, "Beykent'te kasım ayında açılışı yapılacak Perlavista ilk lunaparklı AVM olacak. Tatilya'nın kapanmasının ardından bu alanda bölgede önemli bir eksiklik hissediliyordu. Perlavista'nın yanında açılacak lunapark bu sorunu çözecek" dedi. 60 milyon dolarlık yatırımın yanında 294 dairelik rezidansın da bulunduğunu aktaran İzci, dairelerin yarısının satıldığını belirtti.

Blackout Şişli geliyor

İzci, outlet kimlikli AVM'lerin krizden etkilenmediğine de dikkat çekti. Avcılar'da yapılan Pelican Mall'ın 34 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olduğunu ve 80 milyon dolarlık yatırım tutarı bulunduğunu ifade eden İzci, merkezin ekimde açılacağını sözlerine ekledi.

65 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Samandra Outlet'in 15 bin metrekarelik eğlence parkının da bulunacağını aktaran İzci, burada kentsel dönüşüme destek vereceklerini de vurguladı. Günde 1 milyon kişinin önünden geçtiği 1000A Dekorasyon Merkezi, Blackout Şişli Outlet olarak hizmet vermeye başlayacak. İzci, "Beymen Seri Sonu mağazasının satış başarısı buranın outlete dönüşmesini sağladı" diye konuştu.

Radikal


Geri Dön