29 / 04 / 2024

Türkler tatili son dakikaya bırakmıyor!

Türkler tatili son dakikaya bırakmıyor!

Bundan yalnızca beş yıl önce "erken rezervasyon" kavramıyla tanışan Türk insanı, artık tatil planlarını son dakikaya bırakmıyor. Son verilere göre, erken rezervasyonun toplam rezervasyonlardaki payı özellikle son 3 yılda yüzde 45'e ulaşmış durumda.



METGLOBAL bünyesinde faaliyet gösteren tur operatörü Tatil.com, Aralık ayında başlayan erken rezervasyon döneminin sona ermesinin ardından verilerini açıkladı. Tatil.com verileri, son yıllarda Türk insanının erken rezervasyonu tercih ettiğini ve erken rezervasyonun avantajlarını ortaya koyuyor. Türkler artık tatil planlarını son ana bırakmayarak uçak ve otel rezervasyonlarını aylar öncesinden yapıyor. Bu sayede tatil harcamalarında önemli bir tasarruf fırsatı yakalıyor. 


600BİN KİŞİDEN 600 MİLYON TL'LİK KATKI


 Tatil.com verilerine göre, oteller ile tur operatörlerinin finansal açıdan güçlük çekmesine neden olan ve genellikle Kasım ayından Nisan ayma kadar süren ölü sezonlarda bile turizm sektörüne büyük bir hareketlilik getiren erken rezervasyon kampanyaları, hayatımıza girdiği ilk yıllarda toplam tatil satışı içerisinde yüzde 10-15'lik bir orana sahipti. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 35lere, hatta bazı acentelerde yüzde 45'lere kadar çıktı. Bu da erken rezervasyonun turizm ekonomisine doğrudan katkıda bulunmasını sağladı. 

Son yıllarda seyahat acenteleri üzerinden rezervasyon yapan ortalama 1.5 milyon kişinin yaklaşık yüzde 40'ının erken rezervasyondan faydalandığı görülürken, "erken ve ucuz" tatil yapmak isteyen 600 bin kişinin 550-600 milyon TL'lik ekonomik değer yarattığı ortaya çıkıyor. 


YURT DIŞI GEMİ TURLARI ERKEN REZERVASYONDA ÖNDE 


Aralık, Ocak ve Şubat döneminde daha çok Kemer, Belek, Lara, Side ve Alanya gibi Akdeniz kıyısındaki bölgelere rağbet olurken, Mart ayı ile birlikte Bodrum, Fethiye ve Marmaris erken rezervasyonda yerli ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. Yurt dışına yönelik erken rezervasyon kampanyalarına olan ilgi genelde daha düşükken, yurt dışı gemi turlarında ise yüzde 30luk oranla erken rezervasyon yapılıyor. 


Anadolu


Geri Dön