10 / 01 / 2025

Türklerin yeni salgını havuz yaptırmak!

Türklerin yeni salgını havuz yaptırmak!

Evinin önünde beş on metrekare boş arsası olan hemen herkes havuz yaptırmak için kolları sıvıyor



Bu aileler öyle çok zengin de değil. Hayallerini gerçekleştirmek için arabasını satan ve banka kredisi kullananlar bile var. Havuz yaptırmak uğruna evlerinin çevre düzenlemesini değiştiriyor, komşularından arsa satın alıyorlar. Yeterli arsası olmayanlar evinin bodrumunu ve terasını değerlendiriyor.

Mehmet Arat, özel bir şirkette çalışıyor. Arnavutköy'de kendisine ait iki katlı bir evde eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Arat, "Havuz bizim için lükstü ama çevremizdeki herkes yaptırınca çocuklarımız da istedi. İyi ki havuz yaptırmışız, istediğimiz zaman tatil atmosferine giriyoruz." diyor. Bankadan çektiği krediyi toplam 24 ayda ödeyeceğini söyleyen Arat, espri yapmayı da ihmal etmiyor: "Havuzun keyfi peşin, ödemesi taksitle!"

Havuz yapımını tetikleyen en büyük faktörlerin başında denizlerin kirli olması geliyor. Gözden uzak, güvenli bir ortamda yüzmek isteyenler, halka açık spor komplekslerini sağlıklı bulmayanlar, bahçelerine havuz yaptırmayı tercih ediyor.

Havuz yaptırmak eskiden lükstü, sektör haline geldi
Havuz merakı, büyük bir sektörü de beraberinde getirdi. 90'lı yıllarda havuz yapan şirket sayısı çok sınırlıyken bugün sadece İstanbul'da 300 civarında firma bu alanda hizmet veriyor. Firmalar, başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen talepleri karşılamaya çalışıyor. Yurtdışında çalışan ve sadece birkaç aylığına memleketine gelen gurbetçiler özellikle havuzlu ev yaptırmayı tercih ediyor.

Kayseri, Konya, Malatya, Erzincan ve Gaziantep havuz taleplerinin yoğunlaştığı illerin başında geliyor. İstanbul'da ise daha çok villa ve müstakil evlerin bulunduğu semtlerde havuz yapılıyor. Büyükçekmece, Çatalca, Sarıyer ve Beykoz'da evlerin bahçelerini havuzlar süslüyor. İstanbul'da kaç tane havuzlu evin olduğunu, 10 yıl içerisinde kaç tane havuz yapıldığını ve bu havuzların yıllık kaç metreküp su harcadığını bilen yok. Hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de İSKİ yetkilileri bu konuda net bir rakam veremiyor.

Ray Havuz yetkilisi Ramazan Aydemir, 22 yıldır şehir şehir dolaşarak havuz inşa ediyor. Son olarak Malatya'ya 700. havuzunu yapmış. Aydemir, 2000 yılından sonra sektörde adeta bir patlama olduğunu söylüyor. "İnsanlar biraz para kazanınca hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Bu hayalin başında da bahçeli ve havuzlu bir ev geliyor. Havuzu sadece prestij olarak görenler de var, villasına değer kazandıracağını düşünen de. Eskiden havuz yaptırmak lükstü, şimdi ise sektör haline geldi. Her yıl düzenlenen fuarlarda yeni havuz teknolojileri sunuluyor. Yaz aylarında havuzlu evlere su taşıyan onlarca tanker bile bu alanda yaşanan büyümeyi gözler önüne seriyor." diyor.

Havuz kaç paraya mal oluyor?
Düşük maliyetli prefabrik havuzların Türkiye'de kullanılmaya başlanması rekabeti beraberinde getirdi. 4 kişilik bir aile için tasarlanan prefabrik havuzun fiyatı aynı büyüklükteki betonarme havuzlara göre ortalama yüzde 40 daha ucuz. Avrupa'da uzun yıllardır kullanılan prefabrik havuzlar ülkemizde daha çok orta gelir grubu tarafından tercih ediliyor. 32 metrekare bir havuzun fiyatı 17 bin TL'ye mal oluyor. Bu fiyata çevre düzenlemesi ve havuz hafriyatı dâhil değil.

Prefabrik havuzlar depremden etkilenmiyor ve kolay temizlenebiliyor. Kibele Havuz Satış Müdürü Fatih Çağlar Yavuz, "Prefabrik havuzlar 50 yıl garantili. Amacımız, insanların prefabrik kelimesine karşı olan önyargılarını yıkmak." diyor. Betonarme havuzlar ise daha çok üst gelire hitap ediyor. Betonarme havuzların metrekare fiyatı 1200 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Betonarme havuzlarda 100'e yakın model arasından en çok 'fasulye tipi' talep görüyor.

Havuzlu bir ev her zaman çok daha kolay satılıyor. Bir havuz evin değerini ortalama yüzde 50 oranında artırıyor. Villasını ya da müstakil evini daha kolay satmak için sonradan bahçesine havuz yaptıranlar var. Keloğlu İnşaat firmasının sahibi Çetin Kaya, Çatalca'da yaptığı havuzlu villaları 550 bin TL'ye sattığını söylüyor. Aynı villanın havuzsuz halinin anahtar teslim fiyatı 400 bin TL. Havuz yaptırırken ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Çünkü işin ehli kişilerle çalışmazsanız havuz hayaliniz hüsranla sonuçlanabiliyor. Bir sabah uyanıyorsunuz, bakıyorsunuz ki havuzunuzun suyu 15 santim eksilmiş... Uygun standartlarda yapılmayan havuzu söktürüp yenisini yaptırmak çok daha masraflı.
Zaman/Bünyamin Köseli


Geri Dön