27 / 04 / 2024

Türklerin yurtdışında şirket almaları kolaylaştırılıyor!

Türklerin yurtdışında şirket almaları kolaylaştırılıyor!

Hükümet, krizden güçlenerek çıkan Türk firmalarının yurtdışında şirket satın almalarını kolaylaştıracak yeni bir düzenleme için düğmeye bastı. şžirketlere vergi kolaylığı ve kredi desteği sağlanacak



Krizden güçlenerek çıkmayı başaran Türk şirketlerine, hükümet yurtdışında şirket satın almalarında kolaylık sağlayacak bir paket hazırlıyor. Hazırlıklarla ilgili bilgiyi Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan'dan dinledik. Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapılan Ambiente Fuarı'nda, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İMMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ile sohbet eden çağlayan, 'Bu çalışmadan kimsenin haberi yok. Ancak biz yurtdışında şirket satın alacak Türklere vergi, kredi, sigorta desteği sağlamak için bir süredir çalışıyoruz ve 15 gün içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacak noktaya getiririz' diye konuştu. '2001 krizinde yabancılar listeler yapıp Türk şirketlerini almaya gelmişti, şimdi sıra bizde' diyen çağlayan, yaşlanan Avrupa nüfusu nedeniyle kapanacak 1.7 milyon işyerini adres gösterdi. Almanya ve Fransa'da 500 binin üzerinde şirketin kapanacağını belirten çağlayan, ülkelerdeki ticaret müşavirlerinin de ülkelerde bu konuda çalışmalar yaptığını dile getirdi. çağlayan, teşvikler konusunda ayrıntılı bilgi vermese de ilk ipuçlarını; birleşme ya da satınalmayla doğacak vergiyle ilgili kolaylık sağlanması, Eximbank'ın devreye sokularak kredi desteği verilmesi olarak verdi. Türkiye'de yatırıma gelmek isteyenleri hatırlattığımızda ise Bakan çağlayan, Japonların çok istekli olduğunu söyledi. Fransa'da Peugeot ve Citroen üreten PSA Grup'un daha önce gelme isteklerinin krize takıldığını anlatan çağlayan, '58 milyar dolar cirosu olan Japon Aeon şirketi bizden yaş sebze-meyve, elektronik tedarik etmek istiyor. Itochu adlı şirketin CEO'su ise bana 'Türkiye'deki tüm domatesi almaya hazırız' dedi. Türkiye bölgenin önemli bir üssü olacak' diye konuştu.

Yeni nesil teşvik hazır

ZAFER çağlayan, fuar teşvikleri konusunda Sayıştay'ın bir kararı nedeniyle iki yıldır aksayan desteklerin ise Torba Kanun'la tekrar verilmeye başlanacağını belirterek,'Yeni nesil teşvikler üzerinde çalışıyoruz. Tavan ücretlerinden stand ücretlerine kadar teşvikler düzenlenecek' dedi.

Hıristiyan kulübüyse mertçe söylesinler

HAFTA başında Almanya'da bir Türk, Münih İdare Mahkemesi'nden 'Üç ay Almanya'ya vizesiz girebilirler' kararı almayı başardı. Karar, yıllardır Schengen kbusu gören Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Bakan Zafer çağlayan vize konusunun artık bir zulme dönüştüğünü, karara kesinlikle uyulmasının gerektiğini belirterek Almanya'ya şu sözlerle sert çıktı: 'Vize konusunda Almanya, mahkemenin kararına kesinlikle uymalıdır. Bu Türkiye lehine çıkan üçüncü karar. Vize dünyanın en büyük zulmü, işkencesi, insan hakları ihlalidir. Bunları (Almanya) Allah'a havale etmenin yanında bir de hukuka havale ettik. Bundan sonra Almanya'da hukukun olup olmadığını göreceğiz' dedi. Tepkisini konuştukça artıran ve bu tür engellemeleri Fransa'nın da yaptığını anlatan çağlayan 'AB bir Hıristiyan kulübü ise mertçe söylesinler. Önümüze her seferinde Kıbrıs'la ticaret şartını öne sürüyorlar. Kıbrıs'ın tamamı ticaret olsa ne olur' diyerek serzenişte bulundu.
Sabah/TARIK YILMAZ


Geri Dön