03 / 05 / 2024

TURYAP sorunlu miras davalarını çözecek!

TURYAP sorunlu miras davalarını çözecek!

Türkiye’nin emlak devi TURYAP, sorunlu miras davalarını ‘resmi uzlaştırıcı’ sıfatıyla çözerek varis kavgalarına son verecek. Gayrimenkul ihtilafları, tarafların memnun kalacakları adilane paylaşımla maksimum 90 günde çözüme bağlanacak.



Gayrimenkul pazarlama ve aracılık hizmetlerinde geliştirdiği farklı yöntemlerle tanınan TURYAP, gayrimenkulden doğan uyuşmazlıkları çözmek için T.C. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın resmi arabulucularının katılımı ve katkısı ile ‘‘Gayrimenkul Çözüm Merkezi’’ni hayata geçiriyor.


Miras, boşanma, ticari ortaklığın sonlanması, kentsel dönüşüm, ipotek ve icra, kiralamadan doğan ihtilaflar gibi farklı sebeplerle paylaşılamayan gayrimenkullerin çözümü için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı resmi arabulucu, akademik danışman, tapu uzmanı, eksper, gayrimenkul uzmanı ve raportörden oluşan ekip, TURYAP Gayrimenkul Çözüm Merkezi çatısı altında birleşiyor. 


161 ülkede uygulanıyor

Gayrimenkul Çözüm Merkezi, dünyada 161 ülkede uygulanan, Türkiye’de yargı yükünün azaltılması amaçlanarak ortaya çıkmış arabuluculuk sisteminin gayrimenkule konu olan hukuk uyuşmazlıklarını hızlı, az masraflı ve objektif şekilde çözmek isteyenlere kapılarını açıyor. 


TURYAP sorunlu miras davalarını çözecek!


Maksimum 90 günde uzlaşma

Gayrimenkul Çözüm Merkezi’nin basın toplantısında konuşan TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, gayrimenkul sektöründeki otuz yılı aşkın tecrübesi ile uzmanları bir araya getirerek mahkemeye gitmeden en geç 90 gün içinde gayrimenkulleri hakkaniyetle paylaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sarıbay, mahkemelerin uzun ve masraflı bir yol olduğunu, bu süreçte hem gayrimenkullerin atıl kaldığını hem de tarafların birbirine husumet beslediğini, maddi ve manevi zararlar verdiğini; ihtiyaç olduğu için böyle bir kanun çıktığını ve tarafların uzlaşması sonucunda ortaya çıkan tutanağın ilam niteliğinde belge olarak kayıt altına alınabileceğini belirterek sözlerine devam etti: ‘‘Geçmişten günümüze mal paylaşımında, arazi işlerinde bir problem olduğunda işin içinden çıkılmadığında araya akliselim insanlar girerdi. Biz de gayrimenkul alım-satım hizmetlerinde bu işe aracılık edip orta yolu bulur; sonrasında kazan-kazan yöntemiyle her iki tarafın menfaatini gözeterek mallarını satar ya da paylaştırırdık. Arabuluculuk sisteminin Türkiye’de yaygınlaşmasıyla gayrimenkul sektöründe buna öncülük edeceğiz. Mahkemeye gitmek istemeyen ya da şu an dava sürecinde olanlar bize başvurabilir’’ dedi. 


167 milyar dolarlık gayrimenkul atıl durumda bekliyor

Ekonomiye kazandırılamayan gayrimenkullerin yalnız şahıslar değil ülke ekonomisi için de ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Sarıbay şunları söyledi: ‘‘Sadece mirasa konulu ihtilaflar nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kaybın 167 milyar dolar olduğu tespit ediliyor. Atıl durumda kalmış gayrimenkulleri ekonomiye katmanın yanı sıra hem mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de taraflar birbirini kırmadan; harç, mahkeme giderleri, vergi olmadan, doğru ekspertiz ve yönlendirme ile seri ve az masraflı çözüme ulaşacak. İkna yöntemi, psikoloji, müzakere teknikleri, beden dili, iletişim teknikleri gibi eğitimler alan arabulucular kararı verdikten sonra gayrimenkul satılıp paylaştırılacaksa ya da taraflardan biri alacaksa biz değerinde satılmasına ya da kiralanmasına aracılık edeceğiz ve hakkaniyetle paylaştıracağız’’ dedi.


Unutulmaz miras kavgaları

1-) Zincirlikuyu’daki ünlü Tatlıcı Kuleleri’nin sahibi de olan Salih Tatlıcı’nın tahmini piyasa değeri 3 milyar dolar olan mirası varislerini birbirine düşürdü. Dava, 2009 yılından bu yana çözülemiyor.


2-) Uzel Ailesi’nin arası da miras paylaşım davası nedeniyle bozuldu. Ahmet Uzel’in 1998 yılında ölümünden sonra başlayan kavga, gün geçtikçe büyüdü.


3-) Tadelle, Sarelle, Sagra gibi markaların yanı sıra tarihi İtalyan çikolata markası Pernigotti’yi de bünyesinde  bulunduran Sanset Gıda’da aile üyeleri davalık oldu. Sanset’in çoğunluk hissedarı Sebahat Toksöz, iki oğluna karşı dava açtı.


4-) Cevahir Holding'in kurucusu İbrahim Cevahir'in vefat etmesinin ardından kızı Aysun Cevahir Greenall, mirastan pay istemesi üzerine ağabeyinin kendisini darp ettiğini iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. 



Haber Vatan gazetesinde şu şekilde yer aldı;


TURYAP, gayrimenkulden doğan uyuşmazlıkları çözmek için Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın resmi arabulucularının katılımı ve katkısı ile 'Gayrimenkul Çözüm Merkezi'ni hayata geçiriyor. Gayrimenkul Çözüm Merkezi, Türkiye'de yargı yükünün azaltılması amaçlanarak ortaya çıkmış arabuluculuk sisteminin gayrimenkule konu olan hukuk uyuşmazlıklarını hızlı, az masraflı ve objektif şekilde çözmek isteyenlere kapılarını açıyor. TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, mahkemeye gitmeden en geç 90 gün içinde gayrimenkulleri hakkaniyetle paylaştırmayı hedeflediklerini söyledi. 



Vatan



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TURYAP, gayrimenkulden doğan uyuşmazlıkları çözmek için "Gayrimenkul Çözüm Merkezi"ni hayata geçirdi. Resmi arabulucu, akademik danışman, tapu uzmanı, eksper, gayrimenkul uzmanı ve raportörden oluşan ekip, Gayrimenkul Çözüm Merkezi çatısı altında birleşti. T.C. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın resmi arabulucularının katılımı ve katkısı ile kurulan merkez miras, boşanma, ticari ortaklığın sönlanması, kentsel dönüşüm, ipotek ve icra, kiralamadan doğan ihtilaflar gibi farklı sebeplerle paylaşılamayan gayrimenkullerin çözümünü sağlayacak. 


Sözcü


Geri Dön