20 / 12 / 2024

Tutuklu İstanbul Havalimanı işçileri yemekhanede yargılanıyor!

Tutuklu İstanbul Havalimanı işçileri yemekhanede yargılanıyor!

İstanbul Havalimanı inşaatında kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçiler, Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı...



Açılışı 29 Ekim'de yapılan İstanbul Havalimanı'nda kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçilerin yargılanmasına başlandı. İşçiler, personel yemekhanesinde hakim karşısına çıktı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, işçiler duruşma salonu yerine adliyenin personel yemekhanesinde hakim karşısına çıktı. Yemekhanedeki yargılamada salona avukatlar, milletvekilleri ve insan hakları savunucuları alınırken basın mensupları ve işçi yakınları alınmadı.

İnşaat İş Sendikası yelekleriyle duruşmaya gelen işçilere de GBT uygulaması yapıldı.

'İDDİANAME SUÇ ÜRETMİŞTİR'

Avukatlar sorgu öncesinde söz istedi. Avukat Ahmet Baran Çelik, Sorgudan önce iddianamenin değerlendirilmesi için söz ve derhal beraat talepleri olduğunu söyledi.

Avukat Kazım Bayraktar, iddianamenin temel eksikliklerini belirtmek durumunda olduğunu söyledi. Avukat Bayraktar, "İddianamede zorunlu olanlar unsurlar bulunmamaktadır. İddianame eylemi almış bir çuvala, sanıkları bir çuvala, delilleri bir çuvala koymuş, suç üretmiştir" dedi.

Avukat Kazım Bayraktar'ın konuşmasını kesen hakim, "Sorgudan sonra dinleyeceğim" dedi.

Bayraktar, "Bizim müvekkillerimize iddianamenin çelişkilerini ve kendi lehlerine olan şeyleri işçilere söylememiz lazım. İddianame işçilerin hak için eylemini suç olarak tanımlıyorsa biz de avukatlar olarak işçilere bakın bu iddianame sizin hak aramanızı suç olarak gösteriyor diyerek işçilere bir perspektif sunmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

'BU İDDİANAME PATRON DEVLET İTTİFAKININ İFADESİDİR'

Avukat Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti:

— Bu iddianame patron devlet ittifakının ifadesidir. Patronla onun ofisinde yapılan görüşmeye bile yanında devlet gücüyle geliyor. O görüşmelerde işçilerin talepleri de iddianamede yer almıyor. Kamunun baskı gücünü de yanına alarak görüşmeye gelen Kadri Samsunlu talepleri dikkate alarak sorunu çözmek yerine bizim bu görüşmeye gelmemiz bile lütuftur diyor. İddianame sendikacıların orada olmasını suç olarak koyuyor. Bir iddianamede sendikacılık bu şekilde tanımlanır mı?"

İGA İCRA KURULU BAŞKANININ 'İŞÇİLER HAKLIYDI ÖZÜR DİLERİM' SÖZLERİ HATIRLATILDI

Avukat Kazım Bayraktar konuşmasının ardından yeniden söz isteyerek önemli bir ayrıntının kayda geçmesini istedi.

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ'nin İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu'nun eylemlerden iki gün sonra çıkıp "İşçiler haklıydı özür dilerim" dediğini hatırlatan Bayraktar sözlerini, "Ama işçiler halen tutuklu" diye bitirdi.

Bunun üzerine yemekhanedeki duruşmanın hakimi Bayraktar'ın bu sözlerinin tutanağa geçirdi.

Avukat Bayraktar'ın ardından söz alan Avukat Yıldız İmrek, anayasadaki işçi haklarını hatırlatarak iddianamenin bunların hiçbirini kapsamadığını söyledi. İmrek, "31 işçinin tutuklu yargılandığı mahkeme darbe döneminde ancak görülmüştür" dedi.

"İŞÇİLERİN YEMEKHANEDE YARGILANMALARI MAKUS TALİHLERİ OLSA GEREK"

İşçilerin derhal beraat ettirilmesi gerektiğini söyleyen avukat Mürsel Önder, "Kolluk ifadeleri avukatlar huzurunda yapılsaydı bugün burada bunları konuşmazdık" dedi ve şöyle devam etti:

— Zorla alınan kamera kayıtlarında kendi kendilerini tespit etmeleri istenmiş ve delil bulamayınca üretmişler. 
Jandarmanın kırdığı kapılar işçiler yapmış gibi gösterildi. Neymiş dünyanın en büyük havalimanı yapılıyormuş" (Mürsel'in bu ifadesine yargılanan işçilerden gülme sesleri yükseldi) Bu işçilerin yemekhanede yargılanması makus talihleri olsa gerek. Hiçbir silah olmamasına rapmen 31 işçi aylardır tutuklu. Müvekkillerimizin bu kabustan uyanmasını umuyoruz. İddianame evlere şenlik. Mantık içler acısı. Savcı adeta sözcüklerle kavga etmiş. Neymiş çalışma şartı bahaneymiş, neymiş sözde sendikacıymış. Merak ediyorum niye yoksullardan bu kadar nefret ediyorsunuz? Savcı bir gün empati için o yatakhanelerde kalamazdı.


Geri Dön