23 / 12 / 2024

Tuzla Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri imar planı askıda!

Tuzla Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri imar planı askıda!

Tuzla, 1/5000 ölçekli Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri Nazım İmar Planında 23.10.2013 tarih ve 1934 sayılı karara ilişkin plan tadilatı askıya çıkarıldı. İşte o planlar...




Tuzla İlçesi, 1/5000 ölçekli Evliya Çelebi Yayla İstasyon ve Cami Mahalleleri Nazım İmar Planında 23.10.2013 tarih ve 1934 sayılı karara ilişkin plan tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün (8 Nisan 2014 Salı) askıya çıkarıldı. 


Büyükşehir Belediyesi, 27866 dosya numaralı plan tadilatını 17 Ocak 2014'te onayladı.


Evliya Çelebi Yayla İstasyon ve Cami Mahalleleri imar planı, 8 Mayıs 2014 Perşembe günü askıdan indirilecek. 



Genel Hükümler:


1. 1/5000 ölçekli Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri Nazım İmar Planı; plan paftaları, hükümleri ve plan raporu ile bir bütündür.


2. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları yapımı ve avan proje uygulamaları sırasında ilgili kurum görüşleri alınacaktır. 


3. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda çizilen çeşitli arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan mikyası ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda netleştirilecektir.


4. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda aksine bir açıklama bulunmadığı taktirde İstanbul İmar Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Deprem Yönetmeliği, Sığınak Yönetmeliği, İSKİ Yönetmeliği, Enerji Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ile diğer yönetmelik hükümleri geçerlidir. 


5. 1/5000 ölçekli Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri Nazım İmar Planında 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 23. Maddesi hükümleri uygulanacaktır.


6. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları onanmadan uygulama yapılamaz. Ancak, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılıncaya kadar ilgili kurum görüşleri alınmak koşulu ile; eğitim tesisleri, spor tesisleri, sosyal tesisler, teknik altyapı tesisleri, kültür tesisleri, sağlık tesisleri, idari tesisler, dini tesisler, kentsel hizmet alanı, park ve rekreasyon alanları, belediye hizmet alanı ve resmi/umumi binalar gibi sosyal ve teknik altyapı alanlarında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına uygun olarak hazırlanacak avan projeye göre, 1/1000 ölçekli yol istikamet etüdü yapılmak kaydıyla uygulama yapılabilir. 


7. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması, ilgili Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


8. 1/5000 ölçekli Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri Nazım İmar Planı ve bu plana uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda belirlenen sosyal donatı alanları ve teknik altyapı alanları (yol, spor alanı, eğitim ve sağlık tesisleri, dini tesis, sosyal ve kültürel tesisler vb.) ile kentsel yeşil alanlar kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. 


9. Tüm kamu ve özel mülkiyete konu yapılarda parsel bazında jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan uygulama yapılamaz. 


10. Ticari alanlarda ve kamu kullanımına ayrılan tüm açık ve kapalı alanlarda (yol, yeşil alan, resmi alan vb.) proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. 


11. Uygulama aşamasında (sığınak, ısıtma-soğutma, otopark vb. bina ortak alanları hariç) eğimden dolayı kazanılan ve iskan edilen katlar ile   kapalı ve açık çıkmalar emsale dahildir.


12. Kamu alanlarında ilgili idarelerce uygun görülmesi özel ve tüzel nitelikli alanlarda ise ilgililerin muvafakatı ile ilgili idarelerince de uygun görülmesi halinde Trafo, Doğalgaz Bölge Regülatörü vb. altyapı yapıları yapılabilir. 


13. Planlama teknikleri açısından bu planda gösterilemeyen araç ve yaya yolları, günübirlik, haftalık ve aylık ihtiyaçlara cevap verecek hizmet kullanışları, kentsel yeşil alanlar ile sosyal - teknik altyapı alanları, açık otoparklar 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında gösterilecektir.


14. Planlama alanında kalan alanlarda ilgili KAKS ve TAKS değerleri net parsel üzerinden uygulanacak olup her bir kişi için inşaat alanı 25 m2 olacaktır.


15. Planlama alanında merkezi özellik gösteren ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan ve yeşil alanların uygun noktalarında kamu binalarının bahçe ve çatılarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak Heliport yönetmeliğine uyulmak koşulu ile kamuya ait "Helikopter iniş-kalkış pistleri" düzenlenebilir. 


16. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nca 19/01/2010 tarihinde onaylanan Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Projesi kapsamında hazırlanan ve imar planlarına esas olan 1/2000 ölçekli yerleşime uygun alan, "Yerleşime Önlemli Alanlar" ile Yerleşime Uygun Olmayan Alanlar"ın açıklamaları ve yapılaşma kriterleri plan raporunda açıklanmış olup, "Yerleşime" Uygun Olmayan Alanlarda yapı yapılamaz. Ancak, "Önlemli Alanlar"^için belirlenen şartların inşaat aşamasında yerine getirilmesi koşulu ile uygulama yapılabilir. Şartları yerine getirmeyen yapılar için ruhsat verilemez.


17. Kamu alanlarında; İstanbul İmar Yönetmeliği ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün 18/08/2005 tarih ve 847 sayılı genelgesinde belirtilen etüt raporu esaslarına istinaden yapılacak zemin etüt raporlarına göre hazırlanmış olan avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


18. Planlama alanında 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri geçerlidir. 


19. Daha önce uygulama görmüş imar parsellerinden, bu plana göre yeniden terk işlemi yapılması gereken parsellerde, rıza-i terk işlemi sonucu terk edilen alan emsal hesabına dahil edilebilir.


20. Bu planda gösterilen eğitim  gösterilen eğitim, spor, sosyal ve kültürel tesis, sağlık, yönetim, kentsel hizmet alanı, belediye hizmet alanı, dini tesis, resmi ve umumi binalar gibi sosyal ve teknik altyapı (donatı) alanlarında yapılacak avan projelerinde ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapım aşamasında ağaç tespit çalışması yapılacak ve bu tespite göre tüm nitelikli ağaçlar korunacaktır. 


21. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları'nda ilgili kurumlarca belirlenen "Havaalanı Mania Planı Kriterlerine" uyulacaktır. 


22. Meydan, Parklar ve Dinlenme Alanları, Oyun Alanrları, Çocuk Bahçeleri, Kavşak ve Yol Alanlarının tabii zemin kotu altında kalan kısımlarında ilgili kurum ve kuruluşların (Planlama ve İmar Daire Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, UKOME, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü gibi vb.) uygun görüşü alınmak koşulu ile verilen görüşler doğrultusunda, ağaç ve bitki yaşamının sürdürülebileceği toprak derinliği bırakılarak ve tabii zemin kotları değiştirilmeyecek şekilde olağanüstü durumlarda da sığınak olarak kullanılmak üzere kamuya ait zemin altı otopark yapılabilir. 


23. Bu planda Kentsel ve Sosyal Altyapı Alanı olarak ayrılan alanlarda (Dini Tesis, Eğitim, Sağlık, Sosyal ve Kültürel Tesis, Spor Alanı, Belediye Hizmet Alanı) ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınmak ve tabii zemin altında yoldan çekme mesafesi korunmak şartı ile parsel bütününde zeminaltı otopark yapılabilir.


24. Donatı alanlarında çevre yapılaşma şartlarını aşmamak kaydıyla uygulama avan projeye göre yapılır. Ancak çevre yapılaşma şartlarının farklı olması durumunda en yüksek yapılaşma değeri dikkate alınabilir.


Tuzla Evliya Çelebi, Yayla, İstasyon ve Cami Mahalleleri imar planı için tıklayın!


Geri Dön