18 / 05 / 2024

Şahinler, Merter'de ve Beylikdüzü'nde otel yapacak

Şahinler, Merter'de ve Beylikdüzü'nde otel yapacak

Şahinler Holding'in patronu Kemal Şahin, suskunluğunu Para dergisine bozdu



İflas erteleme sürecini anlatan Şahin, "Hiçbir şirketim iflas etmedi. Hepsi faaliyetlerine devam ediyor. Yeniden işçi alımına başladık" diyor

Kemal Şahinin ders çıkartacak öyküsü
Konya'nın Derebucak ilçesine bağlı Taşpınar Köyü'nden 1973 yılında 350 TL ile ayrılmış Kemal Şahin. Bugünse 15 ülkede tekstil, turizm, inşaat, enerji, gıda ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 25 aktif şirketi var. Avrupa Serbest Bölgesi diye devasa bir yatırımı bulunuyor.

2007 sonu itibariyle 1.4 milyar dolar ciro ve 12 bin çalışana ulaşan Şahinler Holding, 2008'de deyim yerindeyse bir "yol kazası" yaşadı. Holding, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli bir banka aracılığıyla aldığı 30 milyon dolarlık kredide sorun yaşayınca, bünyesindeki şirketlerin ve tedarikçilerin geleceğini düşünerek iflasın ertelenmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme de Şahinler Holding bünyesindeki 11 şirket hakkında iflasın 1 yıl süreyle ertelenmesine karar verdi. Hatırlanacağı gibi, bu gelişmeyi kamuoyuna ilk kez 2008'in ekim ayında Para dergisi duyurmuştu...

Tabii iflasın ertelenmesi demek iflas etmek anlamına gelmiyordu. Nitekim haberlerimizde de bu titizliği hep gösteriyoruz. 12 bin kişinin doğrudan istihdam edildiği bir grubun yaşaması önemliydi. Hata yapma lüksümüz yoktu. Kemal Şahin'e de gerek haberimizi hazırlarken gerekse sonrasında bu ilkemizden taviz vermediğimizi anlatmaya çalıştık. Kendisine de söz hakkı tanımak istedik.

Ancak Şahin, yaşadığı bu yol kazasından sonra biz de dahil medyaya özel demeç vermemeyi tercih etti. Ta ki geçen haftaya kadar...

Kemal Şahin, iflas erteleme kararını takip eden süreçte, bu fırsatı iyi değerlendirebilmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurguluyor. Şahin, bu kararın gerekçelerini ve bu sürede yapacaklarını iş yaptığı piyasaya, işçilerine, yöneticilerine bizzat anlatarak güven tesis etmiş. Şirketlerde radikal kararlar almış. Genel müdürlerden çalışanlara yaklaşık 2 bin kişiyle yollar ayrılmış. Bankalara olan 150 milyon TL'lik borçlar yeniden yapılandırılmış. Aradan geçen bir yıllık sürede çarklar daha sağlıklı bir şekilde dönmeye başlamış. Hatta yeni işe alımlar bile başlamış...

Röportaj esnasındaki gözlemimiz, Kemal Şahin'in bu zorlu süreci atlatıp yeniden eski neşeli günlerine döndüğü yönünde. Şahin, yaşadığı bu sıkıntılı süreci ve çıkış planlarını bütün çıplaklığıyla anlattı...

1.5 milyar dolar ciro ve 12 bin çalışanla Türkiye'nin en büyük gruplarından biriydiniz. Bu sıkıntılı süreç nasıl başladı?..

Global kriz öncesinde tekstilde zaten bazı sıkıntılar vardı. Vadeler uzamıştı. Tahsilatlarda sıkıntı yaşanıyordu. Alacaklarımızı tahsil edemedik. Borçlu olduğumuz insanlar vadesi gelmemiş çekleri tahsil etmek için bankalara gitmeye başlamıştı. 3 ay sonrasının çekleri bile tahsil edilmeye çalışılıyordu. Bir panik havası vardı. Bir de o dönemde, yabancı sermayeli bir banka 30 milyon dolarlık sendikasyon kredimizi çevirememişti. İşte asıl sıkıntı bu noktada başladı. Piyasada bu gelişmeler sonrasında dedikodular yayıldı. Her şey üst üste geldi ve bu karar için mahkemeye gitmeye mecbur kaldık.

İflas erteletme talebiniz piyasada nasıl yankı buldu? Bu süreçte neler yaşadınız?

İflas erteleme terimi genelde iflasla karıştırılıyor. Bu işin özü aslında yeniden yapılandırma. Belki iflastan korunma şeklinde kullanılsa daha yararlı olacak. Güç duruma düşmüş firmayı devlet korumaya alıyor. Burada sadece şirket değil alacaklıların da menfaati korunuyor. Herkesi koruyor. Özellikle de panik havasından koruyor. Bu kararın özellikle ABD'de çok örnekleri var. Bu aslında iyileşme potansiyeli olan, ancak ödeme sıkıntısına giren şirketi iyileştirme fırsatı sunan bir süreç. Bizim yaptığımız da aslında bu.

Bu karara piyasanın ilk tepkisi nasıl oldu?

Bu kararı  öncelikle medyanın doğru anlatması gerekiyor. Haberi ilk siz yapmıştınız. Sizin haberde konu eksiksiz anlatılmıştı. Ama ardından "iflas etti" diye yazanlar oldu. Bu kararı karıştırdılar. Bu şekilde yazanlara izah ettik. Düzeltme yayınladılar ama...

 Piyasaya gelince... Karar sonrası hep şirketimin başında ve masamdaydım. Gelen bütün müşterilerime durumu kendim izah ettim. Fabrikaları dolaşıp çalışanlarımla toplantılar yaptım. Piyasada iş yaptığımız insanlara konuyu izah ettim ve bunun sonucunda güven tesis edildi. Piyasa gerçekten çok destek verdi.

Kaç şirketiniz var? Hepsi mahkemenin korumasında mı?

Bu konu önemli. 25 şirketimiz var. Bunların sadece 11'i bu sürece dahil. 14 şirketimiz normal faaliyetlerine devam ediyor. Hiçbir sıkıntıları yok. Hatta bazıları krize rağmen büyüdü. Bu detayı herkesin bilmesi lazım. Hiçbir şirketimiz iflas etmedi. Özellikle bunun bilinmesini istiyorum.

Peki çıkış nasıl sağlanacak? Verilen sürede durumu tamamen toparlayabilecek misiniz?

Öncelikle şunu vurgulamak isterim: Bu karar 4 yıla kadar uzatılabiliniyor. Biz şu anda ilk 1 yıllık dilim içindeyiz. Süreyi sonuna kadar kullanmayı da düşünmüyoruz. Yeniden yapılandırma ve iyileştirme projelerimiz süratle meyvelerini vermeye başladı. Toplam süreyi kullanmadan koruma kulvarını terk edeceğimize inanıyorum.

Çıkışla ilgili sorunuza gelince... Öncelikle bu süreç sonrasında oturup bir değerlendirme yaptık. Bazı şirketlerimizi birleştirerek, pazar ve ürün bazında fokus olduk. Gelecek vaat etmeyen bazı işletmelerimizi kapattık, bazı departmanları birleştirdik. Ağırlıklarımızı, fazlalıklarımızı attık. Daha dinamik, proaktif bir yapıya kavuştuk. Grubu tepeden tırnağa yeniden yapılandırdık. Genel müdüründen işçiye 2 bine yakın çalışanımızla yolları ayırdık. Bu süreç 6 ay sürdü. Bankalarla borçlarımızı yeniden yapılandırdık. Piyasaya vadesi gelmiş borçlarımızı ödedik.

Çarklar yine eski hızında dönmeye başladı mı? Yeniden yapılandırmanın meyvelerini almaya başladınız mı?

Evet, yeniden yapılandırmanın sonuçlarını almaya başladık. Edirne ve Çorlu'daki Modavizyon işletmelerimizde bu yapılanma sonrasında 600 kişiyi işe aldık. Yurtdışındaki yatırımlarımız sürdü. Ürdün ve Mısır'da 400 kişiyi işe aldık. Çarklar yeniden ve daha hızlı dönmeye başladı. Yeni alımlar yapacağız. Türkiye'de yıl sonuna kadar 500 kişiyi daha işe alacağız.

Bu süreçte ciro anlamında ne kadar küçüldünüz? Bu yıl için beklentiniz nedir?

Çalışan sayımız ve ciromuzda yüzde 20 gibi bir küçülme oldu. Çalışan sayımız 10 bine indi. Ciromuz da 1  milyar doların üzerinde. Daha önce 12 bin çalışanımız, 1.5 milyar dolara yakın da ciromuz vardı. Bu yıl çarklar daha iyi dönmeye başladığı  için tekrar artışlar başladı. Yeniden yapılanma sonrasında iyileşme süreci hızlandı. 2009'un ilk yarısı kötüydü, ikinci yarı daha iyi geçti. 2010'un ilk üç ayı itibariyle geçen yılm aynı döneminin üstüne çıktık. Çok daha az kadro, işletme ve mekanla geçen yılın üzerinde rakamları yakaladık. Kayıpların bir kısmını 6 aydır telafi ediyoruz.

Tekstil dışında turizm, inşaat, gıda ve enerji işleriniz vardı. Bu sektörlerde işler nasıl?

Turizm sektöründe Antalya Belek'te, bin 100 yataklı birinci sınıf tatil köyü  Club Mega Saray ile faaliyetteyiz. Mega Saray, geçen yıl krize rağmen, ciro ve karlılıkta tarihi rekor kırdı. Bu otelimizi krizin ilk dönemlerinde satacaktık. 60 milyon euro da fiyat verildi. Sonra global kriz patlayınca alıcı  taraf finansman sıkıntısı yaşadı ve vazgeçildi. İyi ki satılmamış. Turizmde büyümek istiyoruz. Club Mega Saray konseptini yaymak istiyoruz. Antalya'da ağırlıklı olarak sahil bölgelerinde kiralama ya da satın alma yoluyla ileriki dönemlerde yeni tesisleri devreye sokabiliriz. Merter'deki şirket merkezimizi şehir oteli haline getireceğiz. Beylikdüzü'ndeki bir arazimize de 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyoruz. Bilkont İnşaat konut ve AVM yatırımını yapacak. Koreli bir şirketle yoğun şekilde görüşüyoruz.

Avrupa Serbest Bölgesi ve Teyvaş isimli yemek şirketiniz vardı. Bu şirketlerde durum nasıl?

Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) büyümesini sürdürüyor. Doluluk oranı artıyor. Yeni yatırımlar geliyor. Gruba ciddi fon sağlayan, önemli bir kuruluşumuz. Şu anda ismini açıklayamayacağım büyük bir teknoloji firmasıyla ön anlaşmayı yaptık. 400'ü mühendis olmak üzere bin 200 kişi istihdam edilecek.

Teyvaş  şirketimizse gıda sektöründe toplu yemek hizmeti sunuyor. Halen Şişecam, Koleksiyon Mobilya ve Kilim Grubu gibi önemli kuruluşlara hizmet veriyor. Bu alanda da büyümek istiyoruz.
İdriz Çokal / Para


Geri Dön