23 / 12 / 2024

UAÜ öğrencileri SDC yarışmasından mimari değerlendirme ödülünü aldı!

UAÜ öğrencileri SDC yarışmasından mimari değerlendirme ödülünü aldı!

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri 04-08 Nisan 2016 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde düzenlenen Seismic Design Competition (SDC) yarışmasında önemli bir başarıya imza attı.



Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri 04-08 Nisan 2016 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde düzenlenen Seismic Design Competition (SDC) yarışmasında önemli bir başarıya imza attı. Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada UAÜ öğrencileri, geliştirdikleri proje ile dünya çapında 33 üniversite arasından genel değerlendirmede beşinci, mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi olarak ülkeye döndü.


Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen ve ana sponsorluğu Amerikan Federal Afet Yönetimi Ajansı (FEMA) tarafından yapılan "Üniversitelerarası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması" 04-08 Nisan 2016 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde düzenlendi. Yarışmaya depreme dayanıklı model bina ile katılan Uluslararası Antalya Üniversitesi ikinci sınıf öğrencileri Büşra Böcekli, Ahmet Siar ve Gantulga Ganghuyag büyük bir başarı elde ederek genel değerlendirmede beşincilik, mimari değerlendirme kategorisinde ise birincilik ödülünün sahibi oldu.


Üç Farklı Depreme Dayandı


İnşa ederken organik bir form olan salyangoz kabuğundan yola çıkan öğrencilerin bina maketi, "sarsma tablası" üzerinde daha önce yaşanmış 3 farklı deprem etkisi altında test edildi ve dayanıklılığıyla ödüle layık görüldü. Öğrenciler, “Türkiye’deki deprem gerçeğinden yola çıkarak bir şeyler yapmak istedik. Maliyeti az, dayanıklı ve tasarım olarak şık bir bina tasarladık. Sağlam temelli ve çeliklerin ise çaprazlama sistemiyle kullanıldığı maketimiz üç farklı deprem etkisi altında da yıkılmadı. Projemizi hayata geçirmek en büyük hedefimiz” dedi.


Dünyanın En Prestijli Üniversiteleriyle Yarıştı


Uluslararası Antalya Üniversitesi öğrencileri dünya çapında en prestijli üniversitelerin projeleri arasından sıyrılarak depreme dayanıklı bina modelleri ile fark yarattı. Genel sıralamada Cluj, California, Cornell ve Toronto üniversitelerinin ardından beşinci sırada yer alan UAÜ, mimari değerlendirme kazandığı birincilik ödülüyle dünya çapında sıralamasına önemli ölçüde prestij kazandırmış oldu. Öğrencilerin aldığı başarıdan gurur duyduklarını ifade eden danışman hocalar Yrd. Doç. Dr. Emre Demir ve Doç. Dr. Güven Kıymaz, “Öğrencilerimizin bu seviyeye ulaşması bizleri çok mutlu ediyor. Bu ödül Türkiye’de bir üniversite adına kazanılan en büyük başarı oldu. Türkiye’nin deprem ülkesi olması nedeniyle de ödül ayrıca önem kazanıyor. Öte yandan Uluslararası Antalya Üniversitesi olarak bu yarışmanın Avrupa ayağını da yapmak istiyoruz” dedi.




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Uluslararası Antalya Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri proje ile dünya çapında 33 üniversite arasından mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi oldu. 


Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri Büşra Böcekli, AJımet Şiar ve Gantulga Ganghuyag, Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde düzenlenen Seismic Design Competition yarışmasında önemli bir başarıya imza attı. Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada UAÜ öğrencileri, geliştirdikleri proje ile dünya çapında 33 üniversite arasından genel değerlendirmede beşinci, mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi olarak ülkeye döndü. 


Üç farklı depreme dayandı 


Yarışmaya depreme dayanıklı model bina ile katılan Uluslararası Antalya Üniversitesi ikinci sınıf öğrencilerinin maketi "sarsma tablası" üzerinde daha önce yaşanmış 3 farklı deprem etkisi altında test edildi ve dayanıklılığıyla ödüle layık görüldü. Öğrenciler, "Türkiye'deki deprem gerçeğinden yola çıkarak bir şeryle yapmak istedil. Maliyeti az, dayanıklı ve tasarım olarak şık bir bina tasarladık. Sağlam temelli ve çeliklerin ise çaprazlama sistemiyle kullanıldığı maketimiz üç farklı deprem etkisi altında da yıkılmadı. Projemizi hayata geçirmek en büyük hedefimiz" dedi. 


Deprem gelmeden, bu Deprem gerçeğinin bu kadar içimizde olduğu, sürekli konuşulduğu ancak yapılması gerekenlerin bir türlü yapılamadığı bir ülkede, bu tür haberler ülke için büyük umut. 


Bir sonraki kuşağın yapacağı binaların, geliştireceği şehirlerin ülkenin kendi yetiştirdiği mimarlar, mühendişler tarafından deprem bilinciyle uygulanacak olması gelecek için büyük şans. Dileyelim, bu bilinç hızla tüm nesillere yayılsın. Deprem gelmeden bilinç gelsin. 




Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön