26 / 07 / 2024

Üç büyüklerin finansal performansı nasıl? Üç büyüklerin finans liginin şampiyonu hangi takım oldu?

Üç büyüklerin finansal performansı nasıl? Üç büyüklerin finans liginin şampiyonu hangi takım oldu?

KPMG Türkiye, halka açık olan üç büyük spor kulüplerinin finansal verilerinden yola çıkarak finansal performanslarını araştırdı. Raporda; Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın net satış ve hasılat gelirleri, borçluluk durumları ve özkaynaklarına ilişkin veriler değerlendirildi.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


KPMG açıklamasında, yeni spor yasası ile birlikte spor kulüplerinde artık kuralların değiştiği belirtildi.  Açıklamada, Nisan 2022 tarihinde çıkan yeni spor yasası ile birlikte bir spor kulüplerinin finansal performansı, denk bütçe, harcama limitleri gibi hususların giderek daha önem kazandığı vurgulandı. Bu arada yıl sonuna doğru çıkan 4 yönetmelik ile de yeni spor yasası, alt mevzuatları ile şekillenmeye devam ediyor.

Üç büyüklerin finansal performansı nasıl? Üç büyüklerin finans liginin şampiyonu hangi takım oldu?

KPMG Türkiye Direktörü Bora Yargıç, Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) tabi halka açık futbol kulüplerinden Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 2022 ve 2023 sezonunu kapsayan ilk 6 aylık finansal tablolarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıkladığını hatırlatarak, bu kulüplerin sahadaki performansları her ne kadar iyi gitse de geleceklerini belirleyecek finansal performanslarının her zaman gündemlerinde olacağını ifade etti.

KPMG’nin araştırmasına göre, Fenerbahçe hem gelir ve hasılatta hem de borçta lider oldu. Negatif özsermayede ise Beşiktaş’ın başı çektiği görüldü. Üç büyüklerin bankalar birliği konsorsiyumları ile yaptıkları yeniden yapılandırma anlaşmalarının sonuçları ve etkilerinin önemine de değinen Yargıç,  sözkonusu anlaşmaların bu spor kulüplerinin finansal tablolarını pozitif etkilediğini belirtirken, nakit akışı sağlamalarına da katkı sağladığını ifade etti. Yargıç’a göre, sözkonusu futbol kulüplerinde asıl sıkıntı; gelir tarafında sürekliliği olmayan ve yeterli gelir yaratamamanın verdiği negatif tablo.

 İstikrarlı gelir ve hasılat kalemleri yaratılmasının önemine işaret eden Yargıç, “Sportif başarılarla sağlanacak lig şampiyonluğu ve Avrupa kupalarında elde edilebilecek sportif başarılardan gelecek gelirler, kulüplerimizin hem hasılat ve gelir kalemlerinde artışa hem de yeni sponsorluk anlaşmaları ile gelir sağlamasına sebep olacak. Bu da doğrudan finansal tablolara olumlu yansır” diye konuştu.

 KPMG Türkiye'nin finansal tablolar ve denetim raporlarına dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre Türkiye Spor Toto Süper Lig'indeki 3 büyük futbol kulübünün 6 aylık finansal performansı şöyle:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön