26 / 11 / 2024

Uğur Dumankaya: Konut alımı için uygun zaman!

Uğur Dumankaya: Konut alımı için uygun zaman!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, piyasanın özellikle oturum için konut  alımı yapmak isteyenler için çok uygun olduğunu söyledi...




Türkiye'nin makro ekonomik verilerinin iyi gittiği, dünya piyasalarında yıldızının parladığı ve siyasetin risk olarak algılanmadığı bir dönemden geçildiğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, piyasanın özellikle oturum için alım yapmak isteyenler için çok uygun olduğunu söyledi

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, 2010 yılının inşaat sektörü açısından krizden çıkışın sinyallerinin güçlü bir şekilde alındığı bir yıl olduğunu belirtti. 2010 yılında banka kredisi faizlerinin düşmesine rağmen talep ve fiyatlarda artış olmadığına dikkat çeken Dumankaya, 'Normalde faizler düşünce bu talebi yansır ve fiyatlarda artış olurdu. Fakat içinden geçtiğimiz dönemde enteresan bir biçimde, bunun böyle olmadığını gördük' dedi.

TÜKETİCİ İşžTAHI AZALDI

Yaz döneminde dünyadaki likidite krizinin sonlanacağı ve biraz daha faiz oranlarının artacağının konuşulduğunu ifade eden Dumankaya, bu gelişmelerin talepte bir miktar artışa yol açabileceğini, fakat 2005-2006 dönemindeki gibi bir talep patlamasının mümkün görünmediğini dile getirdi.

HERşžEY İYİ AMA TALEP AZ

2011'e çok olumlu bakmadığını, 2010'un benzeri   bir piyasa koşulu oluşmasını beklediklerini öne süren Dumankaya, 'Türkiye'nin ekonomik rasyoları zaten iyi, Türkiye'nin dünyadaki görünümü de iyi, Türkiye'deki tüketici algısı da iyi, kamuoyunda seçim bir risk olarak gözükmüyor. Buna rağmen satışlar inanılmaz seviyelerde gitmiyor' ifadesini kullandı.

şžARTLAR ALICIDAN YANA

Gayrimenkul pisayasındaki şartların tüketicilerin lehine geliştiğini belirten Dumankaya, buna rağmen 'Bugün almazsa yarın fırsatı kaçırır' gibi bir durumun da olmadığına dikkat çekti. Dumankaya, şunları söyledi:

'Yarın da uygun talep olur ama bundan daha aşağısı olmaz. Eğer bekleyen varsa daha diye söylüyorum; fiyatlar daha aşağıya gitmez. Oturum için konut alanlar için çok uygun bir devre olduğunu düşünüyorum' dedi.

En önemli sorun kentsel dönüşüm

TOKİ'nin bugün gerçekleştireceği konut kurultayına da değinen Dumankaya, Türkiye'nin genel dramatik sorunları dışında en önemli sorunun kentsel dönüşümler olduğunu öne sürdü. Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da çok sayıda depreme dayanıksız yapı bulunduğunu hatırlatan Dumankaya, 'Buraların dönüşümünün sağlanabilmesi için iyi bir planlama yapılması, halkla konuşulup uzlaşma sağlanması gerekiyor. TOKİ'nin yerel yönetimlerin bu konuya önem verdiğini biliyoruz. Bu tür çalışmaların katkı sağlayacağını düşünüyorum' şeklinde konuştu

650 milyon dolarlık teklifi geri çevirdi

Uğur Dumankaya, yurtdışından çok sayıda teklif aldıklarını ancak taahhüt işlerine önceden beri sıcak bakmadıkları ve sadece gayrimenkul geliştirme tarafında yer aldıkları için bu tekliflere sıcak bakmadıklarını söyledi. En son 1.5 ay önce halk olayları başlamamışken Libya'dan 650 milyon dolarlık bir teklif aldıkları bilgisini veren Dumankaya, 'Biz kendimizi taahhütçü olarak görmediğimiz için kabul etmedik. Kendi işlerimizi ihale ediyoruz' dedi. Türk müteahhitlerin o bölgede karşılaştıkları duruma da değinen Dumankaya, 'Meslektaşlarım adına üzüldüm ama o bölgede yine çok büyük fırsatlar çıkacağına eminim' diye konuştu.

çimento zamları suni

çimento fiyatlarının yüzde 100'e varan oranda artmasından yakınan inşaat firmaları, çimento üreticilerinin hedefi oldu. çimento Üreticileri Birliği, yetkilileri ve Rekabet Kurumu'nu uyaran müteahhitleri, çimento fiyatlarını bahane ederek zam yapmakla suçladı. İnşaat sektörünün 2011 yılı beklentilerini konuştuğumuz Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, çimento üreticilerinin bu çıkışının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

çimento üreticilerinin enflasyon oranlarının çok üzerinde yaptıkları fiyat artışlarının konut maliyetlerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Dumankaya, 'İnşaat firmaları krizden bu yana yüksek krlılıkla çalışmıyor. Zam yapmak için de fırsat kollamıyor. Zaten talep açısından zamları kaldıracak bir piyasa ortamı da yok. Buna karşılık çimento firmaları çok yüksek krlılık oranlarıyla çalışıyor' dedi.

Benzer bir durumun 2006 yılında da yaşandığını kaydeden Dumankaya, şunları söyledi:

'Beton fiyatları yine çok suni bir şekilde artmıştı. Bu artış da çimentocuların talebe göre değil, kendi aralarında yapmış oldukları anlaşmalara göre zam yapmalarından kaynaklanmıştı. Bugün fiyatlar yüzde 100 zamlandı diyoruz, buna rağmen beton fiyatları 5 sene önceki seviyelerin altında. Suni artışın boyutu düşünün...'

Yeni şžafak


Geri Dön