19 / 05 / 2024

Çiftçiler enerji türbini yatırımına yönlendi!

Çiftçiler enerji türbini yatırımına yönlendi!

Türkiye ekonomisi içinde önemli bir ağırlığa sahip tarım sektöründe yenilenebilir enerjinin gelişmeye açık olduğunu belirtildi



Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, Türkiye ekonomisi içinde önemli bir ağırlığa sahip tarım sektöründe yenilenebilir enerjinin gelişmeye açık olduğunu belirtti. Kavlak, “Bu sektörde özellikle iletim hattı maliyetinin yüksek olması ve her geçen gün artan enerji fiyatlarının çiftçileri enerji türbini yatırımına yönlendirdiğini kaydetti.
 
Tarım sektöründe sulama alanındaki projelerin halen kamu bankaları aracılığıyla sıfır faiz ve 5 yıl vadeli finansman uygulamalarıyla desteklendiğine dikkat çeken Kavlak “yenilenebilir enerji yatırımları konusunda da Konya ve çevresinde görüştükleri çiftçilerin teşvik beklentisi içerisinde olduklarını belirtti.
 
Türkiye'de ilk kez düşük rüzgârda yüksek verimle enerji üretebilen türbin imalatı yaptıklarını belirten Ahmet Kavlak “bugüne kadar AR-GE çalışmalarına 4.5 Milyon Dolar kaynak harcadık. Şu anda Türkiye'de kapsamlı bir üretim olmadığı için bir rekabet ortamı yok. Yani kim bu sektöre girse onun içinde çok büyük bir pazar var. Bizim hedeflerimiz Türkiye ile sınırlı değil. Üretime başladığımızda inanılmaz ülkelerden büyük siparişler geldi. Afrika'da elektrik yok. 16 bin sipariş geldi” dedi.

Türkiye'nin Enerji Açığı Nükleer Santrallerle Kapanır
Sina Enerji WAW türbinlerinin dünya üzerindeki klasik türbinlerden en büyük farkının 1.5-2 yıl  rüzgar ölçüm süresine ihtiyaç duyulmaması ve yüzde 90 verimle çalışması olduğunu ifade eden Kavlak ”Türkiye'yi enerji darboğazından küresel kriz kurtarmıştır. Sanayi üretim kapasiteleri düşünce enerji ihtiyacı da azalmıştır. Ancak, önümüzdeki yıllarda ekonominin ayağa kalkmasıyla enerjiye olan talep artacaktır. Türkiye'nin elektrikle ilgili enerji açığı yılda birkaç nükleer santral kurulursa ancak kapanır" dedi.
 
Karbon Kaynaklı Enerjilerin Ağırlığını Azaltmamız Gerekiyor
Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak “Temiz enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerjinin, Kyto protokolünü imzalayan ülkelerin gündeminde her geçen gün daha geniş yer bulduğunu, bizlerde çevreye gereken önemi vererek karbon kaynaklı enerjilerin ağırlığını azaltmamız gerekir” dedi. Sina Enerjinin yeni projeler ve yatırımlarla 2010 yılı için 50 Milyon Dolar ciro hedefi olduğunu fakat bunun kısa sürede revize edilebileceğini ifade eden Ahmet Kavlak şöyle devam etti: Halen Türkiye'de enerji türbini üretiminde tek imalatçı konumundayız. Pazarın tek oyuncusu olmak bizi rahatsız etmiyor. Hatta sektörün gelişmesi için yeni oyuncuların girmesini arzu ediyoruz. Rekabetten korkmuyoruz. Yüzde yüz yerli üretici olmamız bize heyecan veriyor. Ülkemiz adına gurur duyuyoruz. Halihazırda bu yatırımı yapanlar firmalar, teknolojisini fazlaca sorgulamadan yurtdışından türbin ithal ediyorlar. Bu türbinler Türkiye şartlarına uygun olmadığı için ölü yatırımlar olarak kalıyor.


Geri Dön