03 / 05 / 2024

Çinliler 3. Köprü'ye talip!

Çinliler 3. Köprü'ye talip!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsü'ne talip olduklarını belirterek, "Boğaz Köprüsünün ihalesine ister yüklenici olarak ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finasman desteği sağlamak istiyorlar" dedi



Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü. Çağlayan, görüşmenin ardından 27-28 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı öncesinde üzerinde uzlaşma sağlanan konuları açıkladı. Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talip olduklarını ifade eden Çağlayan, 3-4 gün önce Çin büyükelçisinin konuyu kendisine ilettiğini ancak kendisinin ticaret bakanı ile görüşüp teyit almak istediğini aktardı. 3. Boğaz köprüsüne ilişkin Çinlilerin görüşlerini dinlediğini ifade eden Çağlayan, gazetecilerin "Siz ne yanıt verdiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık bu konuda bir engel yoktur. Ben de Sayın Bakana dedim ki 'buyurun kapımız açık nasıl istiyorsanız.' Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları bellidir. Yani benim açımdan bir engel gözükmüyor." Çinlilerin 3. boğaz köprüsüne yüklenici firma olarak katılabilecekleri gibi bir Türk firmasıyla ortaklık kurarak da girmek istediklerini dile getirdiklerini belirten Bakan Çağlayan ya da 3. Boğaz köprüsüne finansman desteği de sağlayabileceklerini söylediklerini aktardı.

KURU SÖĞÜTTEN DÜDÜK ÇIKARMAK
Türkiye'nin Çin'e ciddi anlamda tavuk ayağı ihraç ettiğini, dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatı artırmak istediğini kaydetti. Türkiye'nin Çin'e yaptığı tavuk ayağı ihracatı tutarının 15 milyon dolar civarında olduğunu belirten Çağlayan, ancak dünyada yaşanan kuş gribi nedeniyle bu ihracatın direkt olarak değil, Singapur ve Vietnam üzerinden gerçekleştirildiğini, bunun da maliyetleri artırdığını kaydetti. Türkiye'nin Çin'e direkt tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirmesi durumunda söz konusu ihracatın 40 milyon dolara çıkacağını belirten Çağlayan, Türkiye'de tavuğun değerlendirilmeyen tek organının tavuk ayağı olduğunu, bunun da Çin'e ihracatla değerlendirilmesi halinde buna "kuru söğütten düdük çıkarmak" denileceğini söyledi. Çağlayan, "Biz kuru söğütten düdük çıkartacağız" dedi.

ÇİN EXİMBANKI İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI
Türkiye ve Çin Exibanklarının karşılıklı ortaklık anlaşması yapmasının da gündemlerinde olduğunu ifade eden Çağlayan, bunun gerçekleştirilmesi halinde Çin Exim kredilerinin Türkiye'ye daha fazla verilmesi, Türkiye'deki enerji yatırımlarında bu uzun vadeli kredilerden faydalanılmasının söz konusu olacağını bildirdi. Üzerinde mutabakat sağlanan bir başka konunun ise bir Çin bankasının Türkiye'de şube açması olduğunu belirten Çağlayan, diğer bir konunun ise Çin Eximbankının Türkiye Halk Bankas'ıyla ortak bir anlaşma yaparak, kredi vermesinin söz konusu olduğunu kaydetti. Yapılacak anlaşma ile Çin Eximbankının Halk Bankasına finansman desteği sağlayacağını, Halk Bankasının da Türkiye'deki KOBİ'lere ve ihracatçılarına yabancı ülkelere yapacakları ihracatlarda bu kredi desteğini kullandıracağını söyledi. Çağlayan, Çin Exim kredilerinin vadesinin uzun, faizlerinin son derece düşük olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek, verilecek kredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunu dile getirdi.

ÇİNLİLER TÜRKİYE'DE OTOMOTİVE YATIRIM YAPACAK
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'in Chery ve Geely otomobil markalarının Türkiye'de yatırım yapma konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Türkiye'nin muhtelif illerinde yatırım yapma konusunda belli noktalara gelmişler" dedi. Çağlayan, Türkiye'nin Çin ile serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini kaydederek, ancak ondan önce tercihli ticaret anlaşması yapılması konusundaki isteklerini görüşmede dile getirdiğini ifade etti. Bakan Çağlayan, Çin'in dünyada en fazla tütün tüketen ve sigara içen ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Benim için hiç de hoş bir konu değil. Böyle bir konudan bahsetmek şu anda bile affedersiniz tiksinerek söylüyorum ama ticarete esas bir konu olduğu için söylüyorum Türk tütünü çok önemli bir aromaya sahip. Daha evvel sigara içmiş biri olarak bunun da tadını biliyorum." Daha önce mavi küf hastalığının Türk tütününün Çin'e pazarlanmasını engellediğini ifade eden Çağlayan, artık bu hastalığın Türkiye'de kalmadığını, ihracatın rahatlıkla gerçekleşebileceğini görüşmede dile getirdiğini anlattı. Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebilecek yapıya sahip olduğunu kaydetti. Görüşmede iki ülke arasındaki ihracatta yerel paraların kullanılmasını teklif ettiklerini de dile getiren Çağlayan, bu tekliflerinin Çinli yetkililer tarafından sıcak karşılandığını belirtti. Çağlayan, daha önce de Rusya ile Ruble ve Türk Lirası bazında ticaret yapıldığını anımsattı.

2007'den sonra Türk firmalarının Çin'e 2,7 milyar dolar tutarında 51 adet gemi siparişi verdiğini, ancak yaşanan küresel kriz sonrasında gemi fiyatlarının aşağı düştüğünü, bu yüzden Türk firmalarının bu siparişlerini iptal etmek istediklerini Çin Ticaret Bakanına aktardığını anlatan Çağlayan, Bakan Chen Deming'in de tarafları bir araya getirme konusunda çalışma yapacağını söylediğini aktardı. Aksa Jeneratörün Çin'in Telekom ihalesine giremediğini de görüşmede ele aldıklarını belirten Çağlayan, Bakan Chen Deming'in bu konuyla ilgileneceğini, tıkanıklık neredeyse onu aşma konusunda çalışma yapacağını söylediğini bildirdi.

Çağlayan, Çinlilere zeytinyağı alışkanlığı kazandırılması hususunda da Zeytinyağı Tanıtım Grubunu Çine göndereceklerini ve 15 günlük saha taraması yapılacağını bildirdi. Çağlayan, Çin'de zeytinyağının kullandırılmasının özendirilmesi için çalışma yapılarak eğitim verileceğini belirtti. Çinlilere yönelik kültür ve tarih turizminin geliştirilmesinden de yana olduklarını dile getiren Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındaki Türkiye aleyhine açık veren ticaret dengesinin lehine dönmeye başladığını da sözlerine ekledi. Çin'in Avrupa'ya demiryoluyla mal ihraç etmek istediğini ifade eden Çağlayan, bunun için Türkiye'yi kullanmak istediğini kaydetti. Bakan Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in görüşmede, iki ülke arasındaki Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesinde Türkiye lehine balans ayarı yapılacağını dile getirdiğini de söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

3. köprüye Çin talip oldu

Çin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinliler 3. boğaz köprüsünün ihalesine ‘ister yüklenici olarak, ister Türk firmalarıyla ortak olarak girmek ya da finansman desteği sağlamak istiyorlar' dedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'de yaptığı temaslar çerçevesinde dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Çağlayan, Çinlilerin 3. boğaz köprüsüne talip olduklarını söyledi. Üç gün önce Çin'in  Ankara  Büyükelçisi'nin konuyu kendisine ilettiğini bildiren Çağlayan şöyle devam etti:
“Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık, bu konuda bir engel yok. Ben de ‘Buyrun, kapımız açık' dedim. Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları belli. Yani, bir engel gözükmüyor. Boğaz köprüsünün ihalesine ister yüklenici olarak, ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finansman desteği sağlamak istiyorlar.”

Tavuk ayağı döviz kaynağı
Çağlayan, 27-28 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon toplantısı öncesinde yapılan bu görüşmenin bir uzlaşı ve ön hazırlık niteliği taşıdığını söyledi.
Dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin kuş gribi riski nedeniyle Çin'e doğrudan yapamadığı tavuk ayağı ihracatını Singapur ve Vietnam üzerinden gerçekleştirdiğini, bunun da maliyetleri artırdığını, Çin'e yapılan 15 milyon dolar civarındaki ihracatın 40 milyon dolara çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.

Her Çinli beş zeytin yese...
Çağlayan Türkiye'nin Çin halkına fındıktan sonra zeytin ve zeytinyağını da tanıtacağını, bu pazarın oluşturulması için Zeytinyağı Tanıtım Grubu'nun Çin'de çalışmalar yapacağını da belirtti. Çağlayan bu çalışmanın olumlu sonuçlanmasının getirisini şöyle anlattı:  “Her Çinli beş zeytin yese ve 50 gram zeytinyağı tüketse 1.5 milyarlık Çin'de tüketimi varın siz hesaplayın.”
Çin Eximbankı'nın Halk Bankası ile ortak bir anlaşma yaparak kredi vermesinin söz konusu olduğunu ifade eden Çağlayan, kredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunu dile getirdi.
Çağlayan, Çin'in Chery ve Geely otomobil markalarının, Türkiye'ye yatırım konusunda bazı illerde çalışmalar yaptığını da kaydetti. 
Gümrüklerin karşılıklı sıfırlanması ile Türkiye'nin Çin'e olan ticaretinin ikiye katlanacağını, Çin'in ihracatının yüzde 27'sini AB ülkelerine yaptığını kaydeden Çağlayan, “Gümrüklerin kalkmasıyla Türkiye Çin'in AB'ye açılan kapısı olacak. Türkiye'den Avrupa'ya maliyetleri düşürerek açılacaklar” dedi.

Tütünde durum
Türkiye'nin Çin'e 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebileceğini vurgulayan Çağlayan şöyle devam etti:
“Sigara içmediğim için tiksinerek bahsediyorum ama tütün ticarette çok önemli bir ihraç maddesi. Daha önce mavi küf hastalığı nedeniyle Türk tütünü Çin'e pazarlanamıyordu artık bu hastalık Türkiye'de kalmadı.” diye konuştu.
2007'den sonra Türk firmalarının Çin'e 2.7 milyar dolar tutarında 51 adet gemi siparişi verdiğini belirten Çağlayan, ekonomik kriz sonrasında fiyatlar düştüğü için Türk firmalarının siparişlerini iptal etmek istediğini Çin Ticaret Bakanı'na aktardığını anlattı.  Çağlayan, Deming'in bu konuda tarafları bir araya getirmeye çalışacağını söylediğini belirtti.
Bahar Bakır/Milliyet

Çin, İstanbul'da inşa edilecek 3'üncü Boğaz Köprüsü'ne talip

Pekin'de bulunan Bakan Çağlayan, 3'üncü Boğaz Köprüsü'nün yapımına Çin'in talip olduğunu bildirdi. Çağlayan, Çin otomobil üreticileri Cherry ve Gerry'nin, Türkiye'de yatırım için çalışma yaptığını da belirtti

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına talip olduğunu söyledi. Bir grup işadamıyla Çin temaslarını sürdüren Çağlayan, Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin ardından Başbakan Wen Jiabao ve Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya geldi. Deming'le yaptığı görüşme sonrası bilgi veren Çağlayan "Çin'in Ankara Büyükelçisi ve ardından Çin Ticaret Bakanı Deming, Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün yapımına talip olduklarını söylediler. İster yüklenici firma olarak, ister Türk firmasıyla ortak bu işe girebileceklerini aktardılar. Projenin finansman destek vermeye de hazır olduklarını ifade ettiler" dedi.

ENERJİYE YATIRIM YAPACAK
Zafer Çağlayan, Türkiye ile Çin arasında enerji alanında işbirliğinin artacağını belirterek, "Çin'in, Türkiye'de enerji, madencilik ve beyaz eşya alanlarında yatırım yapması konusunda görüşmelerimiz oldu. Enerji ve madenciliğe ciddi anlamda ilgi duyuyorlar" dedi. Çağlayan, Türkiye'de yatırımlara uygulanan teşviklerin Çinlilerin ilgisini çektiğini belirterek, "Bu kapsamda Kurumlar Vergisi'nin yüzde 2 olduğunu duyunca yüzlerinin ifadesi değişti" dedi. Çağlayan, iki ülke dış ticaretinin, Türkiye aleyhine olduğunu anımsatarak, "Çin tarafı, bu konuda bir balans ayarı yapmak istediğini söyledi. Bu da ancak Çin'in Türkiye'ye yatırım yapmasıyla mümkün olur" diye konuştu. Çinlileri, Türk inşaat ve konfeksiyon sektörlerine de yatırım yapmaya çağırdıklarını kaydeden Çağlayan, onların da "Biz, Türkiye'yi Avrupa'ya kapı olarak görüyoruz" dediğini aktardı.

VERGİ SIFIRLANACAK TİCARETTE LİRA VE YUAN KULLANILACAK
Çin'e Tercihli Serbest Ticaret Anlaşması için yaptığı önerinin benimsendiğini kaydeden Çağlayan, bu anlaşmanın imzalanması halinde sanayi malı dahil belli ürünlerde gümrüklerin azalacağını ya da sıfırlanacağını vurguladı. Çağlayan, görüşmede Türkiye ile Çin arasındaki ticarette yerel paraların kullanılmasını önerdiğini kaydederek, "Sınır ticareti konusunda denemeler yaptıklarını söylediler. Bu konu üzerinde süratli çalışacağız" dedi. Türk armatörlerin, 2007 yılından bugüne Çin'e 2.7 milyar dolarlık 51 gemi siparişi verdiğini de anımsatan Çağlayan, "Türk firmaları, mümkünse siparişlerin iptalini istiyor. Bu konuyu da gündeme getirdik" dedi. Türkiye'nin, Çin'e ciddi miktarda tavuk ayağı ihraç ettiğini anlatan Çağlayan, "Etini ihraç ediyoruz, yumurta ihraç ediyoruz. Bu durumda kuru söğütten düdük çıkartıyoruz" dedi.

İKİ OTOMOBİL FABRİKASI KURACAKLAR
Çağlayan, Çin otomobil üreticisi firmaları Cherry ve Gerry'nin, Türkiye'de yatırım için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Türkiye'nin muhtelif illerinde yatırım yapma konusunda belli bir aşamaya gelmişler. Türkiye'de otomotiv sektörünü iyi biliyorlar. Üretecekleri otomobilleri Türkiye pazarına ve diğer pazarlara satmayı düşünüyorlar" dedi. Çin ve Türkiye'nin, müteahhitlik alanında dünyanın önde gelen iki ülkesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Çin 1'inci sırada, biz 2'nci sıradayız. Türk müteahhitlere, Çin'de altyapı yatırımları konusunda iş vermek istediklerini söylediler. Bu son derece önemli bir açılım" diye konuştu.
Olcay Aydilek/Sabah

3'üncü köprüye Çinliler talip

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'de Üçüncü Köprü için sürpriz talip buldu.

Bakan Zafer Çağlayan dünya taahhüt sektörünün lideri konumundaki Çin'den gelen teklifi şu sözlerle açıkladı:  “3'üncü boğaz köprüsünün yapımına talipler. Hem yapımına girmek istiyorlar, hem de finansman desteği sağlamak istiyorlar. Çin Ankara Büyükelçisi üç gün önce bana geldiği zaman, görüşünü ifade etmişti. ‘3. Köprü ihalesine biz ister Türk firmasıyla ortak, ister yüklenici olarak, ister finansman konusunda destek vermek istiyoruz. Fazlasıyla bu konuyla ilgileniyoruz' dediler. Ben de Çinli Bakana ‘Kapımız açık, ihale şartları belli buyurun' dedim.”

Ev ödevi tamam

Çağlayan dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile yaklaşık 2 saat kadar süren bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin gezisi sırasında iki Devlet Başkanı'nın iki bakana “ev ödevi” verdiğini hatırlatan Çağlayan, “Karma ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına kadar bütün hazırlıkların yapılması ve birçok konuda meselelerin sonuçlandırılması noktasında iki Cumhurbaşkanı'nın bana ve Deming'e talimatları olmuştu” dedi.

Serbest ticaret istiyoruz

Bakan Zafer Çağlayan 27-28 Eylül'de Pekin'de yapılacak KEK toplantısına imzalanması beklenen protokol başlıklarını şöyle sıraladı:
“Biz Asya bölgesiyle serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz, ana hedefimiz bu. Buna geçiş içinde, bir tercihli ticaret anlaşması yapılması konusunda görüşümüzü ifade ettik. Türk mallarının çoğunun Çin'e girişinde yüksek gümrük var, Türkiye'nin uyguladığı gümrükler de var. Belirlenmiş alanlarda karşılıklı sıfırlanmasıyla ticaret hacmimiz artar.”

15 milyon dolarlık tavuk ayağı satıyoruz

Zafer Çağlayan, dünyadaki tavuk ayağının yüzde 90'ını Çin'in tükettiğini söyledi ve “Çin'e şu anda dolaylı olarak 15 milyon dolar civarında tavuk ayağı ihracatımız var. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin kuş gribi riski taşımadığını beyan etmesiyle beraber, ‘direkt bu mal size gelir' dedik. Eğer bunu yaparsak, Çin'e tavuk ayağı ihracatımız 40 milyon dolara çıkacak. Tavuğun, kullanmadığımız yeri olan ayağını ihraç edeceğiz. Buna Kuru söğütten düdük çıkartmak derler” dedi. İşlenmiş gıda ihracatı konusunda da önemli fırsatlar bulunduğunu anlatatan Bakan Çağlayan, Çin Eximbankı'nın Halkbank'a  500 milyon dolarlık kredi açabileceğini de ileri sürdü.
Merve Erdil/Hürriyet

3. köprüye Çinliler talip
İstanbul trafiğine çare olması umut edilen 3. köprünün yapımına Çinliler talip oldu. Pekin'de Çin Ticaret Bakanı'yla görüşen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Çinliler'e, 'Buyurun gelin ihaleye girin kapımız açık' cevabını verdi

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün güzergahına yönelik tartışmalar devam ederken, köprünün 2010 yılında yapılacak ihalesi için ilk talipli Çin oldu. Çin hükümeti, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Pekin ziyaretinde, 3. köprünün yapımına talip olduğunu açıkladı. İhaleye Türklerle de ortaklık kurarak katılabileceklerini belirten Çinliler, Çağlayan'dan, 'Serbest piyasa. Buyurun gelin. İhaleye katılın. Kapımız açık' yanıtı aldılar. Çağlayan, Çin'in hem köprü yapımını üstlenmek hem de finansman desteği sağlamak istediklerini ifade etti. Çağlayan, Çin'in Türk müteahhitleri altyapı yatırına davet ettiğini kaydederek, 'Çinli ve Türk müteahhitlerin, Afrika gibi üçüncü ülkelerde de ortak iş yapma imkan konusunda mutabakata vardık' dedi. Çağlayan, Çin ile serbest ticaret anlaşması, ondan önce de tercihli ticaret anlaşması yapmak istediklerini aktararak, 'Çin'e mal girişinde alınan yüksek gümrükler bazı ürünlerde sıfırlanacak. Böylece, ticaret hacmini ikiye katlarız' diye konuştu.

500 milyon $ kredi
Bakan Çağlayan, dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü. Görüşmeye yönelik değerlendirmede bulunan Çağlayan, Çin Eximbank'ın, Halkbankası'na ihracatçılara verilmek üzere 500 milyon dolarlık uzun vadeli ve düşük faizli kredi sağlayacağını söyledi. Çinli işadamlarının enerji, maden ve beyaz eşyada Türkiye'ye yatırım yapmaya istekli olduklarını aktaran Çağlayan, 'Türkiye'deki teşvikleri anlattım, ilgilerini çekti. Hatta Kurumlar Vergisi'nin yüzde 2 olduğunu söyleyince yüzünün şekli değişti. Bu oran ciddi avantaj' dedi.

Zeytin 1.5 milyar Çinli'nin evine girecek
ÇAĞLAYAN, Çin'e fındıktan sonra zeytin ve zeytinyağı açılımı da yapmak istediklerini aktararak, 'Çinliler yavaş yavaş zeytin ve zeytinyağı kullanmaya başladı. Çinliler zeytini çok sevmiş. Kişi başı 5 zeytin tüketseler, 1.5 milyarlık Çin'de bunun ne anlama geldiğini düşünün. Zeytinyağı Tanıtım Grubu'nu harekete geçireceğim. Burada zeytin ve yağının kullanımını özendireceğiz. Çinlilerin evine sokmamız lazım. Aynı şeyi kayısı için de yapacağız' dedi.

Kuru söğütten düdük çıkarmayı başardık
TÜRKİYE'NİN, dünyadaki tavuk ayaklarının yüzde 90'ını tüketen Çin'e 15 milyon dolarlık tavuk ayağı sattığını kaydeden Çağlayan, 'Ancak kuş gribi sonrası bu tavuk ayakları Singapur ve Vietnam üzerinden satılıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Bu sorunu çözersek tavuk ayağı ihracatı bir anda 40 milyon dolara çıkacak. Yaş söğütten düdük çıkarmak kolay, buna, kuru söğütten düdük çıkarmak derler' dedi.

Çinli Avrupa'ya Türkiye'den açılacak
ÇAĞLAYAN, Çinli bakana, 'Beyaz eşya ve konfeksiyonda gelin ülkemize yatırım yapın ve böylece Avrupa'ya açılın' dediğini ve 'Türkiye'yi Avrupa'ya açılış kapısı olarak görüyoruz' yanıtını aldığını söyledi. Çağlayan, 'Çin, Türkiye'de yatırım yaparsa Gümrük Birliği nedeniyle Avrupa'ya sıfır gümrükle ihracat yapacak' dedi. Çağlayan, Çinli otomobil firmaları Chery ve Geely'nin Türkiye'de yatırım planladığını da aktararak, bu firmaların da yeni teşviklerden yararlanacağını söyledi. Çağlayan, bu firmaların hem Türkiye hem de diğer pazarları hedeflediğini aktardı.
Deniz ÇİÇEK/Akşam

3. köprüye talip çıktı 
 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Çin Ticaret Bakanı ile görüştü

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinlilerin yapılması planlanan 3. Boğaz Köprüsü'ne talip olduklarını belirterek, “Boğaz Köprüsü'nün ihalesine ister yüklenici olarak ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finansman desteği sağlamak istiyorlar” dedi.

Çağlayan, dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü. Çağlayan, Deming'in Çin'in 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımıyla çok yakından ilgilendiklerini belirterek, “Buyurun kapımız açık dedik. Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları bellidir. Yani bir engel gözükmüyor” dedi. Bakan Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in görüşmede, iki ülke arasındaki Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesinde Türkiye lehine 'balans ayarı' yapılacağını dile getirdiğini de söyledi.

500 milyon $ kredi

Çin Eximbank kredilerinin uzun vadeli ve düşük faizli olması nedeniyle ekonomiye rahat nefes aldıracağını belirten Çağlayan, bu konunun da masaya yatırıldığını, verilecek kredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunu dile getirdi. Çağlayan, Çin'in Chery ve Geely otomobil markalarının Türkiye'de yatırım yapma konusunda çeşitli illerinde çalışmalar yaptığını kaydetti.

Tavuk ayağı ile kuru söğütten düdük çıkacak

Dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e yaptığı 15 milyon dolar civarındaki ihracatı 40 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Çağlayan, Türkiye'de tavuk ayağının bir değeri olmadığını, Çin'e ihraç edilmesi halinde bu başarının “kuru söğütten düdük çıkarmak” anlamına geleceğini söyledi.
Vatan/Burak Kara

Üçüncü köprüye Çin talip oldu
 
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına Çinliler talip oldu. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak Çin'de bulunan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin ardından Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya geldi. Temasları hakkında bilgi veren Çağlayan, Çin tarafının İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına talip olduğunu söyledi. Çin ticaret bakanının taleplerini ileterek kendisinden yardım istediğini dile getiren Çağlayan, "Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün yapımına talip olduklarını bana söylediler. İster yüklenici firma olarak, ister Türk firmasıyla ortak, isterse finansman konusunda destek vereceklerini ifade ettiler. Bu konuda çok istekliler." dedi.

Çin-Türkiye görüşmelerinde iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda mutabakata varıldı. Buna göre iki taraf karşılıklı olarak belli mallarda gümrük vergisini sıfırlayacak. Türkiye'nin temel hedefinin Asya bölgesiyle serbest ticaret anlaşması yapmak olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Ana hedefimiz bu. Bundan evvel Çin'le serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz. Serbest ticaret anlaşması için hemen çalışmaya başlayacağız. Sanayi ürünleri veya diğer ürünlerde gümrük sıfırlamasına gidiyoruz. Tercih anlaşması zaten böyle yapılıyor. Bunu yaptığımız bütün ülkelerle ticaretimiz en az ikiye katlandı." dedi. Bakan Çağlayan, Çinli iki otomobil firmasının Türkiye'de fabrika kurmak istediğini söyledi. Çağlayan "Chery ve Gerry otomobil firmaları yatırım konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin muhtelif illerinde yatırım yapmak konusunda belli bir aşamaya geldiler. Bizdeki otomotiv sektörünü iyi biliyorlar. Türkiye'ye hem iç pazar hem de buradan yeni pazarlara açılmak için yatırıma gelecekler." diye konuştu. Türkiye'deki teşvik paketinin Çinlileri çektiğini söyleyen Çağlayan, "Yüzde 2 Kurumlar Vergisi ciddi bir avantaj. Bunu söylediğimde Çinli bakanın yüz şekli değişti, gülümsemeye başladı." dedi. Çağlayan, Çinli müteahhitlerin üçüncü ülkelerde Türk şirketleriyle ortaklık yapmak istediklerini aktardı.

Çin-Türkiye Karma Ekonomi Komitesi 27-28 Eylül'de Pekin'de toplanacak. Burada Çin'in Türkiye'deki yatırımlarını teşvik, mali işbirliği ve karayolu taşımacılığı olmak üzere üç anlaşma imzalanacak. Bankacılık konusunda iki önemli konu olacağını belirten Çağlayan, "Birincisi Çinli bir bankanın Türkiye'de şube açması. İkincisi ise Çin Eximbank'ının Halk Bankası ile anlaşma yaparak onu kredilendirmesi. Halk Bankası, Türk KOBİ'lerine ihracatlarda Çin Exim kredilerini kullandıracak. Bu kredilerin vadeleri uzun, faizleri düşük. Bu kredi desteği 500 milyon dolardan başlayacak." dedi.

8 saatte gıda ürünü gidecek

Devlet Bakanı Çağlayan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dünyadaki tavuk ayağının yüzde 90'ını Çin tüketiyor. Türkiye, Çin'e 15 milyon dolarlık ayak ihraç ediyor. Ancak kuş gribinden dolayı doğrudan ihraç edemiyoruz. Singapur üzerinden yapıyoruz. Şimdi 'direkt mal size gelsin' dedik. Bunu yaparsak Çin'e tavuk ayağı ihracatımız 40 milyon dolara çıkacak.

THY sefer sayısını 10'dan 14'e, daha sonra 21'e çıkaracak. Çok ciddi patlama yaşayacağız. İşlenmiş gıda 8 saatte Pekin'e inecek.

Çin dünyada en fazla sigara içilen, en fazla tütün tüketen ülke. Türk tütününün Çin'e ihracatı mavi küf hastalığı sebebiyle engellenmişti. Çin Tarım Bakanlığı Türkiye'ye bir heyet gönderecek. Türkiye 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebilecek.

Türkiye ile Çin arasındaki ihracatta yerel paralarımızı karşılıklı kullanmayı önerdik.

Çinliler yeni yeni zeytinyağı kullanmaya başladı. Zeytinyağı tanıtım grubunu Çin'e göndereceğiz.

Türk gemicilerin Çin'de 2,7 milyar dolarlık 51 adet gemi siparişi var. Modellerin değişmesi ve siparişlerin iptali konusunda ikna ettik.
Zaman

Üçüncü köprüye Çinliler talip 

Türkiye-Çin ilişkileri Çağlayan'ın ziyaretiyle normale dönmeye başladı. Ziyaret sırasında Çinliler üçüncü köprünün yapımına talip oldu

Uygur bölgesindeki olayların ardından gerilen Türkiye-Çin ilişkileri hızla normale dönüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak Çin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, önemli temaslarda bulundu. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nın ardından Başbakan Wen Jiabao ve Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya gelen Çağlayan, Çin tarafının Türkiye'de önemli yatırımlara girmek istediğini söyledi. Türkiye'de güzergahı nedeniyle sık sık tartışma konusu olan üçüncü köprünün yapımına Çin'in talip olduğunu açıklayan Çağlayan, “İster yüklenici firma olarak, ister Türk firmasıyla ortak ister finansman konusunda destek vereceklerini ifade ettiler. Bu konuda çok istekliler” ifadelerini kullandı.

Bir süre önce çıkarılan teşvik paketini Çinli yetkililere anlattığını ve muhataplarının bundan çok etkilendiklerini söyleyen Çağlayan, iki otomobil firmasının Türkiye'ye fabrika kurmak istediğini belirtti. Çağlayan, “Chery ve Geely otomobil firmaları yatırım konusunda çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Çin ile Türkiye'nin 15 Eylül'de gerçekleştireceği Karma Ekonomik Komitesi toplantısının Urumçi'deki olaylar nedeniyle ertelendiğini anlatan Çağlayan, bu ziyarette ise yeni tarihi belirlediklerini söyledi. Buna göre KEK, 27-28 Eylül'de Pekin'de yapılacak.

Kuru söğütten düdük çıkardık

Önceki yıllarda görülen kuş gribi salgını nedeniyle Çin'e doğrudan tavuk ayağı ihraç edemediklerini belirten Çağlayan, dünyadaki tavuk ayağının yüzde 90'ını Çin'in tükettiğine değindi. Çağlayan, şöyle konuştu: “Eğer Singapur üzerinden yapılan ticareti doğrudan yaparsak bizim Çin'e olan tavuk ayağı ihracatımız 40 milyon dolara çıkacak. Etini ihraç ediyoruz, yumurta ihraç ediyoruz, yemediğimiz ayağını da ihraç ediyoruz. Buna bizde ‘kuru söğütten düdük çıkartmak' denir.”

Tercihli ticaret  sistemine geçiliyor

Çağlayan, yaptığı görüşmelerde iki ülke arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması' imzalanması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi. Buna göre iki taraf karşılıklı olarak belli mallarda gümrük vergisini sıfırlayacak. Türkiye'nin temel hedefinin Asya Bölgesi'yle serbest ticaret anlaşması yapmak olduğunu belirten Bakan Çağlayan “Ana hedefimiz bu. Bundan evvel Çin'le Serbest Ticaret Anlaşması yapmak istiyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması için hemen çalışmaya başlayacağız” dedi.
Star

Çinliler üçüncü köprüye talip oldu

Çin'i ziyaretinin üçüncü gününde Ticaret Bakanı Deming ile bir araya gelen Bakan Çağlayan, 'Bakan yüklenicilik, Türk firmalarla ortaklık ya da finansörlük yöntemlerinden herhangi biri ile projeye dahil olmak istediklerini söyledi' dedi

Çin hükümeti, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına talip oldu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın görüştüğü Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, yüklenicilik, Türk firmalarla ortaklık ya da finansörlük yöntemlerinden herhangi biri ile projeye dahil olmak istediklerini anlattı.
Çağlayan Pekin'deki üçüncü gününde muadili Chen Deming ve Çin Başbakanı When Jiabao ile görüştü. Çağlayan Deming ile yaptığı görüşme ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 5 Temmuz'daki olaylar öncesi yaptığı Çin ziyaretinde iki ülke devlet başkanının Ticaret Bakanlarına ev ödevleri verdiğini anımsattı. Bu ödevin KEK Toplantısında imzalanacak yaklaşık 15 anlaşmanın hazırlanması olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Toplantı 15 Eylül için planlanmıştı. Ancak malum olaylar nedeniyle gecikti. Bugün 16. KEK Toplantısını 27-28 Eylül'de yapma kararı aldık” dedi.
Muadili ile görüşmesinde KEK toplantısında imzalanacak anlaşmaların hazırlanması için alt komite oluşturulduğunu açıklayan Çağlayan, 27 Eylül'de tekrar Pekin'e geleceklerine ve böylece 4 ay içinde Çin'e 3. kez gelmiş olacağına  dikkat çekti. Çağlayan, KEK toplantısında imzalanması planlanan anlaşmaları şu şekilde sıraladı:
* Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması. Bu anlaşmayla Çin'in Türkiye'deki yatırımlarının artması ve Çin'deki Türk yatırımcıların karşılaştığı sorunların aşılması hedefleniyor.
* Mali işbirliği anlaşması.
* Karayolları ve demiryolları taşımacılığı anlaşmaları
* Çin Exim Bank'ı ile ortaklık anlaşması. Bu anlaşma Çin'in daha uzun vadeli ve düşük faizli olan exim kredilerinden Türk firmalarının yararlanmasını öngörüyor. Çin Exim Bank'ı Türkiye'de özel bankalarla yaptığı anlaşmaların bir benzerini Halkbank ile de imzalayacak. Halkbank, bu kredi ile Türkiye'deki Kobileri ve ihracatçıları destekleyecek. Rakamın 500 milyon dolardan başlaması bekleniyor.
* Bankacılık anlaşması. Çin'den bir banka Türkiye'de şube açacak.

Bakanın suratı değişti
Çinlilerden enerji, madencilik, beyaz eşya gibi alanlarda yatırım beklendiğini anlatan Çağlayan, “Teşviklerimizden sözettik. Vergi oranlarını duyunca Çin Ticaret Bakanı'nın suratının şekli değişti” dedi.
Çin'de “Ticaretimizin yeterince gelişmemesi birbirimizi yeterince tanımamamızdan kaynaklanıyor” mesajı verdiğini anlatan Çağlayan, Çinli muadili aracılığıyla Çinli işadamlarına Türkiye'de beyaz eşya ve tekstil yatırımı yapıp Avrupa'ya Gümrük Birliği anlaşması sayesinde gümrüksüz ihracat yapma çağrısını ilettiklerini açıkladı. Ev sahibi bakanın bu teklife sıcak baktığını belirten Çağlayan, Çinlilerin Türkiye'de beyaz eşya yatırımları için araştırma yapacağını vurguladı.

Çinli otomotivcilere davet
Çin otomotiv şirketleri Chery ve Gelly'nin Türkiye'de yatırım yapması için görüşmeler yapıldığını belirten Çağlayan, bu şirketlerin Türkiye pazarı ile Türkiye üzerinden başka pazarlara ihracat yapma amacıyla çalışmalar yaptığını bildirdi.

Afrika'da işbirliği dönemi
Çinli bakanın Türk firmalarını altyapı işleri için davet ettiğini belirten Çağlayan, iki ülkenin Afrika kıtası gibi bölgelerde üçüncü ülkelerde, özellikle müteahhitlik, mimarlık-müşavirlik sektöründe işbirliği yapabileceğine dikkat çekti.

Hedef Serbest Ticaret
Çin'den Türkiye'ye alım heyetlerinin artacağını da söyleyen Çağlayan, Çinli yetkililerin iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeli olması konusunda kararlılık ifade ettiklerini anlattı. Çin ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak istediklerini söyleyen Çağlayan, bu anlaşma öncesinde de Tercihli Ticaret Anlaşması istediklerini açıkladı. Bu anlaşmayla, bazı alanlarda gümrüklerin kaldırılacağına işaret eden Çağlayan, “Bunu yaptığımız ülkelerle ticaretimizi en az ikiye katladık” dedi.
Daha önce Çin'in Ankara Büyükelçisi'nin kendisine yaptığı ziyaretlerde Çin'in 3. köprü inşaatının yapımına talip olduğunu anlattığını anımsatan Çağlayan, Bakan Deming'in de dünkü görüşmede bu isteğini dile getirildiğini söyledi. Çin'in ihaleye yüklenici, Türk firmalarla ortak ya da finansör olarak bir şekilde müdahil olmak istediğini vurgulayan Çağlayan, “Kendilerine, ‘Gelin, ihale şartları belli ve herkese açık, serbest piyasa koşullarında yarışın' dedik” ifadesini kullandı.

‘İstanbul anlatılamaz'
Çin'le Türkiye arasında turizm alanında da işbirliği yapılabileceğini vurgulayan Çağlayan ev sahibi bakanın “Türkiye'ye gidenler döndüklerinde İstanbul'u anlata anlata bitiremiyorlar” dediğini anımsatarak, kendisinin de Deming'e “İstanbul anlatılmaz, gel yaşa, İstanbul'un tadını çıkar” dediğini aktardı. 2009'da Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısının 2008'e göre yüzde 5 arttığına da dikkat çeken Çağlayan, Çinli turistlerin güneş- kum-deniz turizmiyle çok ilgilenmediklerini vurguladı.

Sigara düşmanı Çağlayan'dan tütüne övgü
Sigarayı bıraktıktan sonra sigaraya savaş açan Zafer Çağlayan, Çin'deki görüşmelerinde öne çıkan konulardan birinin de Türk tütününün, dünyanın en çok tütün tüketen ülkesi Çin'e ihraç edilmesi olduğunu ifade etti. Çin'in daha önce Türk tütününde yaşanan mavi küf sorunu nedeniyle Türkiye'den ithalatı durdurduğunu vurgulayan Çağlayan, “Çin'den heyet istedik. Göndereceklerini bildirdiler. Bu heyet Türk tütününü inceleyecek. Bizim tütünün aroması çok iyi. Şimdi nefret etsem de daha önce sigara içmiş biri olarak bunu söylüyorum. Türkiye'de 100 milyon dolar üzerinde tütün ihracatı yapmamızı sağlayacak bir altyapı var” dedi.

Çağlayan: Kuru ağaçtan düdük yapıyoruz
Türkiye'nin Çin'e Singapur ve Vietnam gibi ülkeler üzerinden toplamı 15 milyon doları bulan  tavuk ayağı ihraç ettiğine dikkat çeken Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu konuda konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çin kuş gribi yaşandığı böyle bir dönemde doğrudan gerçekleştirdiği ithalatı kesmişti. Ancak kendilerine Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de kuş gribi riski olmadığı yönündeki raporlarını sunarak ‘direkt göndermek istiyoruz' dedik. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek, Türkiye olarak toplam ihracatımızı 40 milyon dolar seviyesine yükseltebiliriz.”
Tavuk ayaklarının Türkiye'de atıldığına dikkat çeken Çağlayan, “Bizde bir söz var. Kuru ağaçtan düdük yapmak. Yaş ağaçtan herkes yapar. Biz de atılan ayakları ihraç ederek adeta kuru ağaçtan düdük yapıyoruz” dedi. Çinliler, tavuk ayağını özel işlemlerden geçirip jöle gibi tatlandırıcılarla çerez gibi tüketiyorlar.

THY sayesinde ihracat artacak
Çin'e halihazırda Şangay ve Pekin olmak üzere haftada 10 sefer düzenlendiğini anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, uçuş yapılan kent sayısının üçe, sefer sayısının da önce haftada 14'e, ardından da 21'e çıkarılmasının planlandığını bildirdi.
Seferler artınca kargo taşımacılığının da artacağını vurgulayan Çağlayan, son kullanım  tarihi sıkıntısı olan işlenmiş gıdaların bu sayede Çin'e daha fazla satılabileceğine işaret etti.

Her Çinli beş Türk zeytini yese!
Çin piyasasına fındık sürmeye çalıştıklarını anımsatan Bakan Çağlayan, benzer bir çalışmanın da Zeytin ile yapılacağını açıkladı. “Her Çinlinin 5 Türk zeytini tükettiğini düşünsenize” diyerek potansiyelin büyüklüğüne dikkat çeken Çağlayan, Zeytinyağı Tanıtım Grubu'nu Çin'e göndereceklerini, çalışmalar sırasında Türk  zeytinini ve zeytinyağını evlere ve mutfaklara sokmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

Türk gemicilerin sipariş sorunu masada
Çin'le Türk gemiciler arasında bugüne kadar toplam 51 gemi siparişi ile ilgili sorun yaşandığını anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gemicilerimiz 51 sipariş vermiş. Ancak kriz gemi ve navlun fiyatlarını düşürmüş. Bu nedenle bu siparişlerin iptal edilmesini istedik. Zaten gemiciler yüzde 30, yüzde 40 oranında ödemelerini yapmışlar. Bu talebimiz konusunda tersanelerle görüşmeleri gerekiyor” dedi.
Deniz Zeyrek/Radikal


Geri Dön