09 / 09 / 2024

UKOME'nin sert uyarısı üzerine AVM'ciler alarma geçti

UKOME'nin sert uyarısı üzerine AVM'ciler alarma geçti

Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin ücretli otopark sorununu yeniden gündeme getirip AMPD ile görüşme talep etmesi AVM'cileri tedirgin etti



Alışveriş merkezleri ve Perakendeciler Derneği Sektörel Alt Komisyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin ücretli otopark sorununu yeniden gündeme getirmesiyle dün acil durum toplantısı yaptı. Her bir AVM bazında imar planlarını yeniden inceleyeceklerini ve ücretli otopark sorununu konuşmak üzere AMPD yönetimiyle görüşmek istediklerini derneğe ileten yetkililerin talebi üzerine ilgili komisyon AVM'cileri dün acil toplantıya çağırdı. Daha önce otoparkların ücretsiz olması yönünde karar alan ve kurala uymayan AVM'lere ceza kesen UKOME'nin uygulaması yargıya başvuran AVM yöneticilerinin çabasıyla 2. İdare Mahkemesi tarafından bu ay başında iptal edilmişti. Belediyenin hukuk müşavirliği bir yandan kararı temyiz için harekete geçerken bir yandan da daha önce görüşme taleplerine cevap vermeyen AVM yöneticilerine sert bir uyarı mesajı verdi. Sineması olan AVM'lerde 3, olmayan AVM'lerde ise 2 saat bedava otopark uygulamasının yeniden hayata geçirilmesini dile getiren UKOME'ciler 'hukuki bir süreç başlatmadan sorunu masada çözme' önerisi getirdi.

İŞ KULELERİ'Nİ ÖRNEK VERDİ
İlçe belediyelerinin bu konuda karar verme yetkisi olmadığını dile getiren UKOME yetkilileri, İş Kuleleri'ne açtıkları ve kazandıkları davayı örnek gösterdi. UKOME daha önce, AVM'lere gelen arabalı müşterilerin, park ücreti ödememek için yollara park ederek trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla 0-3 saat arası ücret alınmamasını kararlaştırmıştı.
Otopark cezaları pek çok AVM'yi bunalttı
3194 sayılı İmar Kanunu'na göre AVM'lerin toplam alan büyüklüğüne göre hizmet amaçlı olmak şartı ile belirli sayılarda tespit edilen araçlara otopark yeri ayırması gerekmektedir' açıklamasına dayandırılarak pek çok AVM'ye otopark cezası kesilmiş ve AVM sahipleri bu cezalardan bunaldığı için kararla ilgili yargıya başvurmuştu. AMPD Başkanı Mehmet Nane konuyla ilgili olarak toplantı ile ilgili üst kurula henüz böyle bir durumun iletilmediğini, AVM alt komisyonun bu konu üzerinde toplantı yapmış olabileceğini söyledi.
Sorunlu imar konusu da masaya yatırılacak
UKOME yetkilileri emsalde otopark olarak gösterilen sonradan çarşıya katılan bölümler dışında, taşma, çıkma yapan alışveriş merkezlerinin imar durumu ile ilgili sorunları da konuşmak üzere AVM'cilerle görüşmek istemişti. Bu, üyelere yapılan ikinci görüşme talebi oldu.
Pınar Çelik/Sabah


Geri Dön