29 / 04 / 2024

Ukrayna Donanması’na Türk gemisi

Ukrayna Donanması’na Türk gemisi

Ukrayna ile 2020 yılında yapılan anlaşma gereği MİLGEM’in Ada sınıfı korvetinin ilki dün itibariyle suya indirildi. Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska’nın yanı sıra iki ülkeden askeri yetkililer katıldı.



Rusya’nın işgal girişimiyle deniz gücünün neredeyse tamamını kaybeden Ukrayna’nın filosuna ilk gemi Türkiye’den suya indirildi. 2020 yılında yapılan anlaşma kapsamında Ukrayna Donanması için inşa edilen ilk Ada sınıfı korveti 2021 yılında da kızağa konmuştu. Söz konusu gemi törenle suya indirildi.

Törene Milli Savunma Bakanı Hulus Akar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska ile birlikte Türk ve Ukrayna ordularından askeri yetkililer de katıldı.

Denize indirilen korvete ise Zaporojiya Kozakları’nın ünlü liderlerinden Hetman Ivan Mazepa’nın adı verildi.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin ana yükleniciliğini sırtlandığı ve teknoloji transferini de kapsayan Ukrayna Korvet İnşa Projesi dahilinde Ukrayna Donanması için inşa edilen ilk MİLGEM Ada sınıfı korvetin ana saldırı sistemi olarak Harpoon gemisavar füzelerinin kullanılacağı dile getiriliyordu.


Geri Dön