26 / 12 / 2024

Ulaşım Çalıştayı Antalya'da gerçekleştirildi!

Ulaşım Çalıştayı Antalya'da gerçekleştirildi!

45 ilden yaklaşık 150 katılımcıyla yapılan " Ulaşım Çalıştayı "nda 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların ücretsiz taşınmasının ulaşım esnafına etkileri ile taşımacılıktaki sorunlar ele alındı




Ulaşım esnaf odaları ve kooperatif başkanları ile toplu taşıma esnaf temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen "Ulaşım Çalıştayı", Antalya'da gerçekleştirildi.


Kentteki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların ücretsiz taşınmasının ulaşım esnafına etkileri ile taşımacılıktaki sorunlar ele alındı.


Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, çalıştayın açılışında, Türkiye'deki bütün oda, kooperatif başkanları ve yöneticilerini bir araya getirip sektördeki sıkıntıları masaya yatıracaklarını söyledi.


En son çıkan torba yasada 65 yaş üstü ve engelli vatandaşların ücretsiz taşınması kararının esnafı maddi anlamda sıkıntıya soktuğunu savunan Kurt, uygulamaya karşı olmadıklarını ancak devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti.


Kurt, çalıştayda 45 ilden yaklaşık 150 katılımcıyla alacakları kararları devlet yetkililerine aktarıp ya çözmeyi ya da hukuki olarak zemin hazırlayıp mahkemeye başvuru yapmayı planladıklarını dile getirdi.


Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Haldenbilen ise belediyelerin ulaşım hizmetinde zarar etme kaygısı yaşarken özel sektörün kar amacıyla hizmet verdiğini dile getirdi.


Yolcu taşımacıkt bindirme ve indirmede disiplin kurulamadığı için kentlerde trafiğin aksadığını vurgulayan Haldenbilen, "Toplu taşımalarda zaman tarifesinde keyfilik, işleticilerin talebin düşük olduğu hatlarda çalışmaya karşı direnç göstermesi, hat tahsisinde ilkeli ve dirençli yaklaşım getirilmemesi ve çıkar çatışması nedeniyle minibüs işletmeciliğinde rasyonel bir işletme modeli geliştirilememektedir" diye konuştu


Orta ölçekli şehirlerde özel sektörün yapısal ve yönetsel yetersizlikleri nedeniyle sorunlar yaşandığının altını çizen Haldenbilen, çözüm için toplu taşımada sorunları ortadan kaldırmak, birlik ve beraberlik içinde çalışmak, yerel yönetimlerle güçlü işbirliği kurmak ve kurumsal yapıyı güçlendirmek gerektiğini söyledi.


Toplantıda katılımcılara hukuki konularda bilgi veren avukat Hüseyin Öztürk de yolcuların devletten destek alınarak ücretsiz taşınmasının amaçlandığını, destek alınmaması durumunda taşımacılığın ücretli ya da indirimli yapılabileceğini kaydetti.


Öztürk, 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların ücretsiz taşınması durumunda mevcut yolcuların yüzde 25'inin ücretsiz taşınmış olacağına dikkati çekerek, bu durumun toplu taşıma esnafının hizmetini sürdürülebilir olmaktan çıkarıp zarar vereceğini ifade etti.


Yargı yoluna gidilebileceğini, siyasi olarak da komisyon kurulup Mecliste tekrar değerlendirme yapılmasını istediklerini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:


"Devletin toplu taşımayı desteklemesi gerekir. Aksi takdirde tüm belediyeler zarar etmektedir. Toplu taşımada İstanbul örneğine baktığımızda, ayda 10 milyon lira zarara uğruyor. Yüzde 25 oranında ücretsiz yolcu taşınması korkunç bir şey. Taşımanın 17 bin lira gideri, 13 bin lira da geliri var. Yarın bir gün toplu taşıma esnafı kontak kapatabilir." 


Çalıştayda daha sonra katılımcılar, görüşlerini dile getirdi.



AA




Geri Dön