23 / 12 / 2024

Ulaşım projelerinin bitmesiyle yatırımcılar Balıkesir'e akın edecek!

Ulaşım projelerinin bitmesiyle yatırımcılar Balıkesir'e akın edecek!

BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bir uçak dolusu yatırımcıyı Balıkesir'de iki gün süreyle ağırladı.Böyle bir etkinlik ve sunum Türkiye'de ilk kez yapıldı.



BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bir uçak dolusu yatırımcıyı Balıkesir'de iki gün süreyle ağırladı.Böyle bir etkinlik ve sunum Türkiye'de ilk kez yapıldı. İstanbul'un dışında böyle bir 'emlak pazarı', örneğin Antalya, Bursa, Konya ve Kayseri'den daha küçük olsa da Balıkesir'in ilerdeki gücünü şimdiden gösterdi. Çünkü arayış içinde olan yatırımcıların, sıradan müteahhit ve 'arazi keşifçilerinin sayısının 600 olması 'büyükşehir'in projesini hazırlayanları da şaşırttı. Uzun süredir bu etkinliğe hazırlanan Uğur, profesyonel ekiplere hazırlattığı stratejik eylem planı ve sunumlar ile tüm akademisyen, mühendis-mimar ve yatırımcılardan 'geçer' not aldı; hem de CHP'li bazı belediye başkanlarının kendilerine danışılmadığı yönündeki itirazlara karşın... Biz çevrecilere bakalım; Kazdağları'ndaki eylemleri gibi bu projelere yaklaşımları ne olacak diye...


'Edip Bey, haydi Balıkesir'e!'

BAŞKAN projelerini 'şehir plancıları, mimar ve ekonomistlere' hazırlatmış; bunun için gençlerden 50 bilim adamı yoğun bir şekilde çalışmaya başlamış Balıkesir'deki büroda... 14.272 kilometrekarelik (İstanbul coğrafyasından üç misli büyük) bu coğrafyada 20 ilçe için kimlikleri ve potansiyelleri dikkate alınarak projeler geliştirilmiş... Bu konuda Edip Uğur'un büyük iddiası var. Çünkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan, biri ANAP'tan, üçü de AKP'den olmak üzere dört dönem milletvekilliği yapan Edip Uğur'u bizzat görevlendirmiş; "Haydi şimdi de memleketin Balıkesir'de çalış" diyerek...


Bakir bölge ve 30 yıl

ZORLU bir kampanyadan sonra MHP'nin elinden aynı zamanda son seçimde 'büyükşehir' olan Balıkesir'i almış A. Edip Uğur; Balıkesir'in değil 2013, önümüzdeki 30 yıllık gelişiminin haritasını çizmiş görünüyor. Bugünden yarına bir şey olmayacağı açık; beş yıl sonra ekilenler biçilecektir. İstanbul'u artık boğmamak gerekiyor:  Yayılacaksan, Bursa'nın da ardından Kuzey Ege'ye kadar gidilmesi öneriliyor. Zaten Güney Marmara'nın yoğunluğu da bununla giderilir. "Balıkesir ili, Bursa-İzmir gelişim koridorunda bakir bir bölge" olarak tanımlanıyor. Marmara Denizi'ne cepheli Bandırma ilçesi sanayi ve lojistik yatırımları için cazip kılınıyor. Metal ve kimya sanayicileri 4800 hektar alanda fabrika kurmak için şimdiden yer edinmiş durumda... Başkan Balıkesir'i öyle bir ateşledi ki İstanbul-İzmir otoyolunun ve Çanakkale Köprüsü'nün bitmesi ile Balıkesir, ulaşım akslarının en önemli köşesi olacak. Körfez geçişi yıl sonunda bitecek ama otoyolun yapımı en az iki yıl daha sürebilir. Yatırımcıların bundan sonra bölgeye akın edebileceği söyleniyor.


Ali Babacan neye şaşırdı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, '7. Gelişen Kentler Zirvesi/Balıkesir'deki sunumu dikkatli izledi. Bir gün önceden Edremit'e uçakla geldiğinde Başkan Uğur, kendisini gazetecilerin yokluğunda Ayvalık'ta gezdirmiş. Zirve konuşmasında dedi ki: "Ben 1980'den beri bölgeye gelmedim; o zaman çocuktum zaten. Her yönü ile bakir bir yatırım alanı." Babacan'ın dediği gibi Edremit ve Ayvalık körfezlerinde Başkan'ın '10 numara' projeleri' bir o kadar da akıl dolu...


Şehir plancısı Mehmet Ali Ergin ve Caner Bingöl, AKP'nin (Binali Yıldırım)  İzmir  projelerinden sonra üzerinde kafa yorulmuş, etüt edilmiş. Her soruya cevabı hazır. Cunda köprüsü, kruvaziyer limanı, yat limanları, suni plajlar. 2019'a kadar bambaşka bir Ayvalık ve Burhaniye göreceğiz denilirken, "Sen de uçma!" demeyin... İstanbul'a 2 saat mesafede modern, planlı, tertemiz sayfiye yerleri olmasını kim istemez ki... Hem de Kazdağları'nın eteklerinde... Yağmasız, tahribatsız bir yer olsun isteriz.


Spekülasyon yapılmamalı

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi'nin ilkini Cannes'da, ikincisini İstanbul Hilton'da sunduğu projeler ne kadar 'ateşleyici' olabilir? Yapı yatırımlarında bu ifadeyi çok seviyorlar. 'Pazarlama' açısından bu çok önemli bir yöntem. Örneğin, bilmem ne firması bir yerden 'arazi kapatmış' sözü, o yerin fiyatının fırlamasına neden oluyor hemen, yani spekülasyon. Bu oyunları müteahhitler severler. Henüz bir 'gazlama olduğunu' görmedik burada. Şimdi her şey 'beklemede' demek gerekiyor. Adını vermek istemeyen bir müteahhit, Balıkesir'in 'pazarlanması' konusunda şöyle konuştu: "Bandırma'dan Ayvalık'a; Altınoluk'tan Bigadiç'e kadar Balıkesir'in potansiyeli nedir bakacağız; çok özel bir coğrafya. Aslında bölgenin müthiş bir lojistik ve sanayi, turizm (termal) gelişimi var. Ayrıca ilk başta Başkan bize çok vizyoner geldi, dilerim sonu hayırlı olur."


'ÖYKÜ SATAMIYORUZ'

TÜRKİYE'yi İstanbul taşıyorsa, tabii ki Balıkesir'in de bir önemi var İstanbul'a yakınlığından dolayı. Peki, bölgeye kim gelip yatırım yapabilir? Butik otel konusunda yatırımı düşündüğünü söyleyen bir müteahhit "Dur" dedi bu arada; "Eksik olan nedir biliyor musunuz; biz turizmde hiç öykü satmıyoruz; İda (Kaz) Dağı'nın öyle bir öyküsü vardır ki; Hikmet Çetinkaya'nın kitaplarını okumak yeter. Ama Van Gölü canavarı gibi değil tabi... İki denize Ege ve Marmara'ya açılan zengin tarihi, doğası, madeni, sütü peyniri, otları. Kazdağları'nın kuşları bile ayrı öter. Zeytin ve zeytinyağı tanrıların 'ilaç' niyetine armağanıdır insanlara... Kazdağı'nın oksijen fışkıran havası da iyotla öpüşür ve kaybolur."


BALIKESİR dün öyle yoğun bir gün geçirdi ki... Kılıçdaroğlu, bu kez DursunbeyBigadiç-Sındırgı hattına gelerek Balıkesir turunu tamamlarken, Devlet Bahçeli de Balıkesir merkezde miting yaptı. Balıkesirspor, AKP-MHP çekişmesi nedeniyle küme düştü AKP-MHP çekişmesi, burada ne yazık ki Balıkesirspor'un küme düşmesine kadar uzanmış… MHP'nin elindeki takım, yerel seçimi kaybedince, kaynak yaratılamadığından dara düşmüş; AKP de belediyenin imkanlarını kesince ilk sezonda kupada tutunamaması Balıkesirlileri hayli üzmüş… Bunun yansıması seçimlerde görülebilir. "Takımımız siyasete kurban gitti" diyorlar. Nitekim dün yabancı futbolcuların paralarını alamadıklarından kenti terk ettikleri öğrenildi.

 

Kimler katıldı

GELİŞEN Kentler Zirvesi'ne katılan bazı yatırımcı ve müteahhitler şunlar: Aziz Torun (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği-GYO-DER Başkanı), Ağaoğlu (Hasan Rahvalı), Kale (Zeynep Bodur Okyay), SİMPAŞ (Avni Çelik), Iş- GEO (TurgayTan), SOYAK (Emre Çamlıbel), İdealist (İbrahim Ekşi), Taşyapı (Emrullah Turanlı), Çukurova Yapı (Cihangir Son), Teknik Yapı (Nazmi Durbakayım), Suryapı (AltanElmas), EYG (Ömer Faruk Çelik)


Başka kimler mi vardı?

Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı… Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yapılmak istenenleri görmesini isterdik.


Turanlı'dan, Ali Babacan'a övgü

"Babacan gibi 10 bakan ve başkan olsa Türkiye'nin milli geliri 40 bin dolar olur..." TAŞYAPI-EmrullahTuranlı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Balıkesir'deki konuşmasından sonra sohbet ettiği gazetecilere şöyle konuştu: "Ali Babacan'ı doğuran anne-babaya helal olsun. Onun gibi bakan ve belediye başkanları olursa, Türkiye'nin milli geliri 40 bin dolar olur. Adam gerçekten adam gibi adam… En önemlisi Türk işadamlarının ihtiyaçlarını iyi biliyor. Bunun gibi 10 bakan ve 10 da belediye başkanı olsa Türkiye'nin kişi başına milli geliri 40 bin dolara çıkar… Ben Türkiye'den bir belediye başkanından randevu almak için bir ay bekliyorum, vermiyorlar, Hz.Musa'dan randevu almak daha kolay… Başkan Edip Abi (Uğur) ne diyor; işadamları yatırım yapın her türlü desteği vereyim diyor. Bize böyle başkanlar lazım. İnsanların gelirinin 40 bin lira ulaşması için Edip Uğur gibi başkan ve bakanlara ihtiyaç var."


Yalçın Bayer-Hürriyet


Geri Dön